Laitettaisiinko 10 miljoonaa johonkin muuhun kuin Verohallinnon paperikirjeisiin?

Se, että Verohallinto lähettää vuodessa lähes 20 miljoonaa paperista kirjettä tuskin on kenenkään mielestä toivottava tilanne. Jokainen viranomaisen lähettämä kirje maksaa ja kustannus katetaan tietysti verovaroin.

Itse aina mietin, että tuollekin määrälle verovaroja löytyisi varmaan järkevämpääkin käyttöä. Monet tuntuvat olevan kanssani samaa mieltä. Suomalaiset tiedostavat digitalisaation hyödyt ja olen saanut useita yhteydenottoja asiakkailta, jotka haluaisivat hoitaa veroasiat sähköisesti ja luopua paperista.

Tähän asti se ei kuitenkaan ole ollut mahdollista. Vaikka verokortin onkin voinut tilata verkosta ja veroilmoituksen tietoja täydentää verkossa, olemme silti lähettäneet kaiken verotukseen liittyvän postin paperilla.

Ota käyttöön Suomi.fi-viestit

Verohallinnon tietojärjestelmäuudistus eteni marraskuun alussa neljänteen ja asiakasmäärällä mitattuna merkittävimpään vaiheeseen, kun henkilöverotus siirrettiin uuteen järjestelmään ja samalla henkilöasiakkaan veroasiointi siirtyi OmaVero-palveluun.

Samalla mahdollistui myös sähköinen asiakkuus. Sähköiseksi asiakkaaksi voit siirtyä ottamalla käyttöön Väestörekisterikeskuksen tarjoaman Suomi.fi-Viestit -palvelun. Käytännössä siis toimi näin:

 1. Ota esille verkkopankkitunnuksesi ja mene osoitteeseen suomi.fi/viestit.
 2. Mene kohtaan ”Viestit” ja anna suostumus viestien sähköiseen vastaanottoon.
 3. Anna sähköpostiosoite, johon haluat tiedon, että OmaVerossa on sinulle veropostia.
 4. Valitse kieli, jolla haluat saada ilmoitukset.
 5. Tallenna.

Kun teet tämän kerran, saat sen jälkeen ilmoituksen sähköpostiisi ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta tietoa veroasioistasi.

Valitsemalla sähköisyyden voit osallistua niihin jääkarhujenpelastustalkoisiinkin, jotka somettava asiakaspalvelijamme Osku mainiossa ASMR-videossaan mainitsee. Pienillä teoilla on merkitystä, kun me kaikki niitä yhdessä teemme.

Asiointikäyttäytyminen muutoksessa

Kaikille sähköinen asiointi ei tietenkään ole mahdollista, eikä ketään olla siihen pakottamassa. Meidän käsityksemme on kuitenkin se, että asiointikäyttäytyminen on muuttumassa.

Nykyään jo 60% henkilöasiakkaista on valinnut verokortti- ja veroilmoitusasioinnissa sähköisen kanavan. Liekö sitten kannustimena ollut yhteiskunnan säästöt, hiilijalanjäljen pienentäminen, vaiko nopeus ja helppous asioinnissa – mene ja tiedä, mutta näin se asiointikäyttäytyminen kuitenkin muuttuu ja tavoitteemme on vieläkin korkeammalla.

Veroasiat yhdessä osoitteessa

Samaa kertoo se, että OmaVero on otettu vastaan mielenkiinnolla. Palveluun vilkkaimpina päivinä kirjauduttu jopa yli 100 000 kertaa, eikä nyt ole edes verokortin tai veroilmoituksen sesonkiaika!

Asiakaspalautteessa on kehuttu sitä, että kaikki veroasiat löytyvät yhdestä palvelusta ja palvelussa voi myös katsella omia tietoja, esimerkiksi veronpalautuksen ja jäännösverojen määrää. Moitteita OmaVero on saanut siitä, että kaikkea siellä ei vielä ole. Kiinteistöveron tiedot esimerkiksi löytyvät palvelusta vasta vuoden päästä ja vanhoja verotuspäätöksiä ei palvelusta näe. Tämän korjaa aika ja vuodesta 2018 lähtien verotuspäätökset löytyvät OmaVerosta tarvittavan ajan.

Jatketaan Twitterissä @KuuriSanna

 

4 thoughts on “Laitettaisiinko 10 miljoonaa johonkin muuhun kuin Verohallinnon paperikirjeisiin?

 1. Voimmehan aina edesauttaa Suomen paperiteollisuuden alasajoa ja siirtää säästyneet rahat amerikkalaisille ohjelmistoyrityksille. Suomessa on muuten n miljoona ihmistä joilla ei ole joko tietokonetta tai nettiä. Etupäässä vanhusväestöä joka tämän maan on meille rakentanut. KUNNIOITTAKAA….

  Tykkää

  1. Sähköiseen asiointiin ei pakoteta ketään, vaan jokainen voi itse valita, miten haluaa asioida Verohallinnon kanssa. Paperiasioinnin valitsi viime keväänä noin 600 000 asiakasta. Veroilmoitusasioinnissa 4 miljoonalle pystytään tuottamaan valmiiksi niin täydellinen tietosisältö, ettei veroilmoitukselle tarvitse tehdä mitään, ja suurin osa juuri mainitsemastasi asiakasryhmästä kuuluu tähän joukkoon.

   Tykkää

 2. Veronpalautuksia tilitys ei ollut veropetoksesta ilmoitettu! Puhelinpalvelusaa ei pääse eteenpäin. Eikö voisi julkisesti tiedottaa jos verohallinto omaehtoisesti korjaa virheitään. Puhelun jonottaminen on kallista.

  Tykkää

  1. Siis tilitys ei ollut veropäätöksessä ilmoitettu. Puheohjelma teki teppposen kirjoitukseen.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.