Pääjohtajan palveluksessa

Tästä se kaikki alkoi! Huone ilman tauluja. Joku sanoi, että valtion taidekokoelmista voisi tilata tauluja, mutta tiesin paremmin. Kyllä presidenttien kuvat ovat ainoa oikea sisutusratkaisu valtion virastoon. Vanhojen presidenttien kuvia ei saanut ripustaa seinään ilman istuvan tasavallan presidentin kuvaa. Ja kuulemma jokaisessa virastossa pitäisi olla tasavallan presidentin kuva, joten tuumasta toimeen. Kohtahan minulla oli kuvat Niinistöstä, Halosesta, Ahtisaaresta sekä Koivistosta.

Miksi presidenttien kuvia?

Koska presidentit kuvastavat parhaimmillaan suomalaista johtamista. Liityin virkamieskuntaan, koska halusin syventää osaamistani johtamistyöstä, työskennellä 5000 työntekijän organisaatiossa ja syventää osaamistani johtoryhmätyöskentelyssä. Presidentillisen valvonnan alaisuudessa olen oppinut paljon johtamisesta ja varsinkin nyt jo eläköityneeltä pääjohtaja Pekka Ruuhoselta. Häneltä saamani johtamisopit voisin tiivistää seuraavaan:

  • Jakamistalous: Johtaminen on jakamista. Oman osaamisen, ajan, tiedon, verkostojen…
  • Innostunut toisto: Tavoitteet eivät muutu yön yli ja niitä pitää jaksaa jankuttaa.
  • Vastuu: Johtamista pitää jakaa ja vastuuta pitää antaa muille kannettavaksi.

Vastuu on näistä kaikkein monimutkaisin yhtälö, koska harva meistä syntyy johtajaksi. 10 000 tunnin sääntöä noudattaen jokaisen johtamistyötä tekevän pitäisi jakaa osaamistaan, jotta uusien ihmisten on mahdollista saa johtamisosaamista ja -kokemusta. Miten muuten uusia johtajia kasvaa suomalaiseen työelämään?

Vuodenvaihde oli Verohallinnossa merkityksellistä aikaa, kun pääjohtaja vaihtui ja Markku Heikura siirtyi pääjohtajaksi tietohallintojohtajan tehtävistä. Olimme jo ennen valintaa aloittaneet ns. ”Tullaan tutuiksi -kiertueen” valmistelun. Meitä verohallintolaisia on noin 5000 henkilöä, joista 70 % on töissä muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Siksi alle piti ottaa auto, juna ja lentokone – keväällä tuli kierrettyä Turku, Tampere, Vantaa, Jyväskylä, Oulu, Kuopio, Vaasa, Seinäjoki ja Kouvola. Suomi on todella iso maa! Markku jatkaa kierrosta vielä syksyllä.

Kaikilla paikkakunnilla pidimme ensin ison tilaisuuden koko henkilöstölle. Tilaisuuksien tarkoitus oli kertoa, mitä uuden pääjohtajan palveluksessa tulemme kohtaamaan.

Verohallinto on nykyään kuin tietojenkäsittelytehdas, jossa henkilöverotustyöstämme jo 80 % menee automaatiossa, yritysten ja yhteisöjen osalta 90 % sekä veronkannossa 97 %.

Haluamme säilyttää tämän tilanteen. Mutta maailmantaloutta seuraavan viiden vuoden aikana voimakkaasti muuttava ilmiö, alustatalous, vaikuttaa myös meihin. Tietojenkäsittelytehdas ei toimi ilman tietovirtoja ja niiden saaminen globaaleilta alustataloustoimijoilta voi olla haastavampaa kuin kotimaisilta työnantajilta ja pankeilta. Siksi Verohallinnon pitää olla Suomen parhaimpia alustatalouden asiantuntijoita.

Jälkeenpäin katsottuna olen oppinut valtavasti kuluneen 4,5 vuoden aikana. Olen päässyt toteuttamaan johtamista suuressa organisaatiossa ja saanut olla Suomen johtavimman alustatalousajattelijan palveluksessa. Pekalta opin johtamisesta enemmän kuin Teknillisen Korkeakoulun MBA-kurssilla. Markun kanssa työskennellessä olen perehtynyt syvällisesti alustatalouteen liiketoimintana ja miten se tulee muuttamaan yhteiskuntaa. Näillä opeilla lähden kohti uutta. Kiitos!