Yritysjohtaja – oletko yrityksesi pullonkaula tulorekisterin käyttöönotossa?

Yritysjohtaja, sinulla on merkittävä rooli yrityksesi siirtymisessä tulorekisteriaikaan. Pahimmassa tapauksessa voit olla jopa tukkona – pullonkaulana – yrityksesi tulorekisterin käyttöönotossa.

Tilanteen kärjistyessä talousihmisesi saattavat seistä tumput suorina tammikuussa, koska tarvittavia sopimuksia ei ole tehty ja järjestelmät eivät siksi toimi. Yritysjohtaja, sinä saatat olla ainoa henkilö yrityksessäsi joka voi uuden vuoden jälkeen liikutella yrityksen palkkatietoja. Jotta et aja edustamaasi yritystä tähän tilaan, nyt on aika toimia.

Tulorekisterin uudet valtuudet

Tulorekisteri on täysin uusi palvelu ja uusi viranomainen, joten mitkään vanhat valtuudet eivät toimi tulorekisterissä.

Palkkatiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin joko automaattisesti teknistä rajapintaa pitkin tai ilmoittamalla ne sähköisessä asiointipalvelussa. Sähköiseen asiointipalveluun yrityksen talousasioita hoitava taho tarvitsee valtuutuksen ja teknisen rajapinnan käyttöön varmenteen.

Yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen on ensimmäinen, joka aloittaa valtuuttamisen ketjun tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöön. Jos yrityksesi rakentaa teknisen rajapinnan tulorekisteriin, yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen tekee siihen hakemuksen.

Aloita valmistelutyöt nyt!

Jotta muutos olisi yrityksellesi mahdollisimman sujuva, olen laatinut sinulle, yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen, tehtävälistan.

Jos mielit tulorekisterin olevan onnistuneesti talousihmistesi käytössä vuodenvaihteessa, tehtävien on oltava tehtyinä ennen kuin pikkujoulukauden ensimmäiset glögit on siemaistu. Laatikkoketjujen lopussa on tehtävät, jotka ainoastaan sinä, yrityksesi nimenkirjoitusoikeudellinen, voit tehdä.

 • Selvitä, mitkä alla olevista tehtäväketjuista koskettavat yritystäsi.
 • Selvitä, hoitaako yrityksesi taloushallinto-osasto itse palkkojen ilmoittamisen ja palkkoihin liittyvät toiminnot tulorekisteriaikana vai onko tulorekisteriin liittyvät toiminnot ulkoistettu tilitoimistolle tai muulle palkkahallinnon ulkoistuskumppanille.
 • Tämän lisäksi sinulla tulee olla tieto siitä, mitä asiointikanavia yrityksesi tulee tulorekisteriin tarvitsemaan.

Valmistelutyöt vievät aikaa. Anna yrityksellesi mahdollisuus onnistua tulorekisterin käyttöönotossa. Nyt on viimeinen hetki aloittaa!

Jos yrityksesi käytössä on tekninen rajapinta:

Rajapinta tehtävät

 

Jos yrityksesi aikoo käyttää tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua:

SA valtuutus

One thought on “Yritysjohtaja – oletko yrityksesi pullonkaula tulorekisterin käyttöönotossa?

 1. Yrittäjiä on aiheetonta syyllistää tulorekisterin käyttöönotossa. Tämä rekisteri ei palvele yrityksiä vaan siitä hyötyvät ainoastaan Verohallinto ja vakuutusyhtiöt. Tulorekisteriä on myyty valheilla.

  Tulorekisterin on väitetty olevan reaaliaikainen. Sellainen se ei ole, koska ilmoituksia ei anneta maksuhetkellä vaan viiden päivän kuluessa siitä.

  Tulorekisterin on väitetty vähentävän yrittämisen byrokratiaa. Näin ei tapahdu, koska ilmoitusten määrä lisääntyy monikymmenkertaiseksi nykyisestä. Jokaiselle työntekijälle lähetetystä jokaisesta palkan ja matkakustannusten korvauksen sekä näiden ennakoiden maksusta on tehtävä erillinen ilmoitus. Myös luontoisedut on ilmoitettava kuukausittain jokaisesta työntekijästä erikseen. Nykyisin tehdään yksinkertainen työnantajan veroilmoitus kerran kuukaudessa ja vuosi-ilmoitukset kerran vuodessa.

  Tulorekisterin on väitetty mukautuvan luotettavasti käyttäjän tarpeisiin. Tulorekisteri ei mukaudu vaan se pakottaa yritykset ottamaan käyttöön palkkahallinnon tietojärjestelmän, koska muuten ilmoittaminen on hankalaa. Tilitoimisto voi lieventää yrityksen tuskaa, mutta tiukkojen aikarajojen vuoksi näiden kumppanusten yhteistyö vaikeutuu entisestä.

  Katso-tunnistamisesta luovutaan ja tilalle tulee Suomi.fi-tunnistaminen. Kokeilin Suomi.fi-valtuuksien käyttöönottoa. Operaatio oli vaikeaselkoinen ja työläs. Jos yrityksellä on kahden henkilön nimenkirjoitusoikeus, valtuuttamista ei voi tehdä ilman, että yhtiöjärjestystä muutetaan ja tämä ilmoitetaan kaupparekisteriin.

  Kyllähän yrittäjät ja talousammattilaiset tästäkin muutoksesta lopulta selviytyvät, mutta moni tärkeämpi työ jää tekemättä. Olisiko jo aika toteuttaa helpotuksia yrittäjien ja kirjanpitäjien työhön eikä aina Verohallinnon etujen mukaisesti?

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.