Ennakoiva ohjaus auttaa verotuksen pelikentällä toimimisessa

Lähdin vajaa viisi vuotta sitten Verohallinnon palveluksesta töihin yksityissektorille urheilumaailman pariin. Noina vuosina katselin työpaikkani toimiston ikkunasta päivittäin kaunista vihreää näkymää: jalkapallokenttää. Tuo maisema silmien edessä auttoi konkreettisella tavalla joka päivä pitämään toiminnan päätavoitteen mielessä. Kun teimme urheiluseurassa erilaisia päätöksiä – markkinointia, taloudellisia, hallinnollisia tai urheilullisia ratkaisuja – tavoite oli, että ratkaisut parhaimmalla mahdollisella tavalla palvelevat lopulta pääkäyttäjää eli toimintaa jalkapallokentällä ja pelin onnistumista. Pelaajia, joukkuetta ja koko lajia.

Nyt työpäiväni koostuvat henkilöasiakkaiden ennakoivan ohjauksen ja siihen liittyvän prosessin kehittämisestä.

Toimisiko pelikenttä-ajatus apuna ennakoivassa ohjauksessakin?

Monet ihmiselämän päivittäiset asiat ja elämäntilanteet sisältävät myös verotukseen liittyviä asioita. Työssä käyminen, asunnon ostaminen ja myyminen, remontin teettäminen tai vaikkapa lahjan antaminen ovat tapahtumia, joilla on liityntä myös verotukseen. Veroasiat ja niihin liittyvät menettelyt tai sähköisten palveluiden käyttö voivat herättää kysymyksiä verotuksen pelikentällä toimiville henkilöille. Veroasiat voi hoitaa usein verkossa, mutta sen onnistumiseksi tarvitaan selkokielistä ohjausta, jotta asiakkaat osaavat toimia oikein. Vaikka verotuksen pelikenttä voi tuntua joskus mutkikkaalta, on tavoitteenamme, että peli kulkee veroasioissa hyvin: asiakkaat osaavat hoitaa veroasiansa. Mahdollisimman helposti.

Verkkoasiointi kasvaa niin urheilussa kuin verotuksessakin.

Urheilumaailmassa pelaamisen uutena ilmiönä on rinnalle tullut e-urheilu eli nettipelaaminen, jota harrastavien määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Lukujen valossa myös verotuksen pelissä on siirrytty kovaa vauhtia e-peliin eli sähköisten palveluiden käyttöön. Esimerkiksi vuonna 2017 kaikista verokorttimuutoksista jo noin 60 % tehtiin verkossa. Esitäytettyyn veroilmoitukseensa muutoksia teki verkossa noin 57 % asiakkaista, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2016. Hienointa toki on se, että esitäytettyyn veroilmoitukseen ei suurimman osan (73 %) henkilöasiakkaista tarvitse tehdä täydennyksiä lainkaan vaan tiedot ovat jo valmiiksi oikein sidosryhmiltä saatavien tietojen ansiosta.

Verkkoilmoittamista ja sähköisten palvelujen käyttöä verotusasioissa haluamme edistää jatkossakin. Asiakkaiden ennakoivalla ohjauksella on tässä iso merkitys: peli kulkee, kun pelitapa on yhteinen ja se on kaikkien tiedossa. Innolla odotan, miltä vuosi 2018 lukujen valossa näyttää – kuinka sähköisiä olemme? Palaamme niihin lukuihin varmasti jatkossakin loppuvuodesta. Kesällä kannattaa veroasioiden lisäksi nauttia vaikkapa jalkapallon MM-kisoista ja muusta urheilusta.

Jatketaan Twitterissä: @HilkkaPela