Joustaa, joustaa!

OmaVero_kevätYhteisöjen tuloverotus muuttuu reaaliaikaiseksi toukokuun alussa. Jatkossa verotus päättyy asiakaskohtaisesti. Myös veronpalautuksen maksupäivä ja jäännösveron eräpäivä muuttuvat ja jatkossa ne määräytyvät verotuksen päättymispäivän mukaisesti.

Muutokset alkavat näkyä pikkuhiljaa

Suurimmalla osalla yhteisöjä verotus päättyy huomattavasti entistä aikaisemmin ja samalla maksu- ja palautuspäivät aikaistuvat.

Myös sanktiot yhtenäistyvät. Verohallinnon harkintamahdollisuus seuraamusmaksujen osalta kaventuu, minkä seurauksena myöhästymismaksut ja veronkorotukset ovat pääosin kaavamaisia ja tulevat suoraan laista. Muutoksia sovelletaan verovuoden 2018 verotukseen, joten käytännössä muutokset alkavat näkyä vasta pikkuhiljaa tämän ja ensi vuoden aikana.

Raha liikkuu nopeammin

Vanhanaikainen ajatus siitä, että verottaja olisi yhtä joustava kuin rautakanki, alkaa olla historiaa! Lakimuutokset ja vauhdilla etenevä tietojärjestelmäuudistuksemme mahdollistavat entistä reaaliaikaisemman verotuksen ja verotuksen reaaliaikaistuminen on tietenkin kaikkien kannalta hyvä asia. Asiat saadaan päätökseen ilman turhaa yleisten määräpäivien odottamista ja raha liikkuu nopeammin.

Jatkossa asiakas näkee verotuksen päättymispäivän OmaVero-palvelusta. Kun Verohallinto  on saanut verotuksen toimitettua ja muodostettua asiakkaalle verotuspäätöksen, päättymispäivän voi tarkistaa yhteisön tuloveron sivulta tai verotuspäätökseltä, joka löytyy OmaVeron postilaatikosta.

Verotuksen päättymispäivä saattaa joissain tapauksissa siirtyä. Esimerkiksi, jos asiakas antaa korvaavaa tietoa verotuspäätöksen antamisen jälkeen, mutta ennen asiakaskohtaisen verotuksen päättymistä, eikä Verohallinto ehdi käsittelemään tietoa alkuperäiseen päättymispäivään mennessä.

Tieto suoraan sähköpostiin

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia OmaVeron käyttäjistä on tilannut itselleen sähköposti-ilmoituksen palvelun tapahtumista. Ilmoitukset lähtevät automaattisesti kaikista huomautuksista ja muistutuksista. Jatkossa siis myös tiedon uudesta verotuspäätöksestä tai verotusta koskevasta selvityspyynnöstä saa halutessaan heti sähköpostiinsa.

Lue lisää toukokuun alussa voimaan tulevista muutoksista vero.fi:stä tai katso YouTubessa verkkoseminaarimme.

Maailma muuttuu ja Verohallinto myös. Kehitystyö täällä on todella vauhdikasta. Seuraavaksi vuorossa on sitten henkilöasiakkaiden verotuksen joustava valmistuminen ensi vuonna – siitä kerron lisää lähempänä h-hetkeä.

Kommentteja muutoksista voi jakaa Twitterissä @KuuriSanna!

 

One thought on “Joustaa, joustaa!

 1. Blogin kirjoittaja väitti seuraavasti: ”Yhteisöjen tuloverotus muuttuu reaaliaikaiseksi toukokuun alussa.” Tämä ei pidä paikkansa.

  Se ei tarkoita reaaliaikaisuutta, että verotus päättyy huomattavasti aikaisemmin ja maksu- ja palautuspäivät aikaistuvat.

  Kirjoittaja esitti myös seuraavaa: ”Lakimuutokset ja vauhdilla etenevä tietojärjestelmäuudistuksemme mahdollistavat entistä reaaliaikaisemman verotuksen ja verotuksen reaaliaikaistuminen on tietenkin kaikkien kannalta hyvä asia. Asiat saadaan päätökseen ilman turhaa yleisten määräpäivien odottamista ja raha liikkuu nopeammin.”

  Koska raha liikkuu yleensä yritykseltä Verohallinnolle, sen liikkuminen nopeammin ei ole yrityksen kannalta hyvä asia.

  Jos verotuksen yrityksille aiheuttamaa byrokratiaa halutaan oikeasti helpottaa, pitää siirtyä täysin maksuperusteiseen tuloverotukseen. Arvonlisäverotuksessahan tämä jo toteutettiin pienten yritysten osalta.

  Maksuperusteisuuden avulla voitaisiin siirtyä kuukausikohtaiseen itseverotukseen. Tällöin hankala ennakkomenettely voitaisiin poistaa ja Verohallintokin saisi rahansa nykyistä nopeammin.

  Maksuperuste on tehokkain tapa vähentää harmaata taloutta, sillä laskuja ja rahtikirjoja helppo manipuloida mutta maksuista jää yleensä merkintä kahden pankin tietokantoihin.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.