Mikko ja robotti pussauskoppiin?

tekoälyPeter Druckerin mielestä johtajan keskeinen tehtävä on tarkkailla ja mitata omaa ajankäyttöään. Kirjassaan ”The Effective Executive” hän väittää sen johtavan vielä tehokkaampaan toimintaan sekä johtajan että organisaation kannalta.

Viime viikolla The Economist julkaisi artikkelin samaan aiheeseen liittyen hieman eri näkökulmasta. Artikkelissa ”The workplace of the future” kerrotaan keinoälypalveluista, jotka mittaavat yksittäisen työntekijän toimintaa. Esitellyissä sovelluksissa oli kyseessä näppäimistön käytön tarkkailu tai työntekijän liikkuvuus varastossa. Hienoa, mutta artikkelissa kuvatut sovellukset keskittyivät toimeenpaneviin tehtäviin. Miksi pysähtyä toimeenpanoon, eikö samaan aikaan pitäisi miettiä, miten johdon työtä robotisoidaan?

Milloin siis johto saa oman robottinsa tai keinoälysovelluksensa?

Minäkin haluan oman robotin. Robotin tai keinoälypalvelun, joka auttaa minua kolmessa asiassa. Ensimmäiseksi aloittaisin robotin kanssa, joka auttaisi minua kehittymään työssäni. Voisin aloittaa mm. sillä, että tehostaisin omaa ajankäyttöäni. Niin kuin kaikkien myös minun viikkoni ovat palaveritäyteisiä. Yritän johtaa itseäni värikoodaamalla palaverit. Otin kuvakaappauksen satunnaisesta viikostani – siitä näkee erilaisia palavereita, joihin olen osallistunut. Vihreät merkinnät ovat toimiston ulkopuolelle sovittuja palavereita, oranssit ovat palavereita, joissa sovitaan tai päätetään asioista ja jotka vaativat ehdotuksen, keltaisiin palavereihin tulee ulkopuolisia vieraita ja niin edelleen. Värikoodaus on hyvä, koska näen yhdellä silmäyksellä, mitä tulevina viikkoina pitää tehdä.

Mikon_viikko

Värikoodauksen lisäksi olen miettinyt, että voisin mitata sitä, miten viikkosuoritteeni kääntyvät tuloksiksi. Tässä kohtaa robotti voisi tulla avuksi. Ennen työviikon alkua saisin robotilta ennusteen, miten saavutan tavoitteeni. Ja viikon päätyttyä robotti kertoisi, kuinka paljon tavoitteesta saavutettiin. Jos ennen viikon alkua näyttäisi, että alisuoriudun tehtävissäni, niin ehtisin vielä justeeraamaan toimintaani. Samoin saan viikon päätyttyä arvion, miten onnistuin tavoitteissani.

Toinen asia, johon voisin robottia käyttää, on, että se voisi päivittäin kertoa, mitä minun kannattaa lukea. Yuval Noah Harari ennusti Homo Deus -kirjassaan, että tulemme vielä saamaan koneilta palveluna tiedon, mitä kannattaa lukea. Netti on täynnä tietoa ja joka päivä syntyy uusia artikkeleita yli kaksi miljoonaa kappaletta. Edes minä en ehdi lukea niitä. Mutta jos robotti ehdottaisi joka aamu 1–3 artikkelia, joihin minun kannattaisi keskittyä, niin todennäköisesti kehittyisin keskimääräistä enemmän.

Kolmas ja mielenkiintoisin osa-alue olisi, että voisin jutella robotin kanssa. Olen aina haaveillut omasta mentorista.

Voisiko robotti toimia minulle mentorina? Sehän tuntisi jo ajankäyttöni, se tietäisi tavoitteeni sekä viikoittaiset tulokseni ja jopa sen, mitä luen päivittäin. Robotti siis tietäisi kaiken. Mihin käytän aikani, miten päätökseni tuottavat tulosta ja kuinka kehitän itseäni lukemalla uutta tietoa. Juurikin sitä, mitä Peter Drucker ehdottaa kirjassaan. Hänen mukaansa tehokkaan johtajan on käytettävä säästeliäästi omaa aikaansa, opeteltava tehokuutta, suunniteltava työtään sekä päätöksiään. Voisivatko robotit kehittää organisaatiota vielä enemmän, jos myös johdon työtä ohjaisi robotti?

Valmiita vastauksia ei ole, mutta todennäköisesti näin kävisi. The Economistin artikkelin lopussa ennustetaan, että työpaikat muuttuvat reilummiksi ja tuottavammiksi, kun keinoäly tulee osaksi työpaikkoja. Jos siis jossain on olemassa robottipilotti, jossa kehitetään johdon työskentelyä, niin ilmoittaudun vapaaehtoiseksi.

Mikko ja robotti ne yhteen soppii, huomenna pannaan pussauskoppiin…