Mitä juuri sinun pitäisi tietää tulorekisteristä?

Tulorekisteri tuo tullessaan ensi vuonna uusia näkymiä jokaisen palkansaajan elämään. Tulorekisteristä voit katsella ensin omia palkkatietojasi ja vuonna 2020 myös etuustulotietojasi kootusti ja ajantasaisesti yhdestä paikasta. Miten tämä kaikki sitten tapahtuu, mistä palkka- ja etuustietoni sinne tulevat ja ketkä kaikki minun tietojani voivat katsella?

Palkka- ja etuustiedot ilmoittaa tulorekisteriin aina maksaja

Tulorekisteri ei tuo mitään uusia velvoitteita palkansaajan elämään. Päinvastoin: tulorekisteri tuo selkeyttä ja läpinäkyvyyttä. Palkka- ja etuustulotiedot ovat jatkossa yhdessä keskitetyssä rekisterissä ajantasaisesti. Palkka- ja etuustulojen maksaja ilmoittaa maksamansa tulotiedot tulorekisteriin maksamisen yhteydessä.

Muistan ajat, jolloin hain esimerkiksi vanhempainpäivärahaa. Hakulomakkeella piti ratkaista millä perusteella haen etuutta: verotustietojen vai tuoreempien tulotietojen eli edeltävien kuuden kuukauden perusteella. Kumpi on kannattavampaa? Se tuska, kun piti kaivaa esiin vanhoja palkkalaskelmia mappi ö:stä! Muistin hämärästi, että palkkani oli muuttunut alkuvuodesta, mutta kuinkahan paljon? En varmasti ollut tämän tuskani kanssa yksin.

Tulorekisteriaikana tulotietoja ei onneksi enää tarvitse muistella, koska ne on ilmoitettu tulorekisteriin maksamisen yhteydessä. Vaikka ansiotuloja tai etuuksia saisi monelta eri taholta erilaisissa pätkissä, tulorekisteri järjestää ne automaattisesti yhdeksi reaaliaikaiseksi kokonaisuudeksi, juuri sinulle.

Tulorekisteri on siten jatkossa oman talouden järjestyksen oiva työkalu. Tulevaisuudessa on varmasti vaikea edes kuvitella aikaa, jolloin tulotietoja on täytynyt säilyttää, etsiä ja ilmoittaa itse. Tulorekisterissä tietoja säilytetään 10 vuotta.

Kuka näkee tulorekisteristä minun tietoni?

Tulorekisterin tietoja voivat käyttää ainoastaan tulorekisterilaissa nimetyt tiedon käyttäjät. Esimerkiksi pankit ja rahoituslaitokset eivät tietoja tulorekisteristä saa.

Halutessasi voit kuitenkin muodostaa tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa liitteen henkilökohtaisista tulotiedoistasi vaikkapa pankin lainahakemusta varten.

Tiedot kattavasti tulorekisteriin

Tulorekisteristä saat parhaimman hyödyn, jos työnantajasi ilmoittaa palkanmaksun yhteydessä tiedot mahdollisimman kattavasti tulorekisteriin. Jos täydentäviä tietoja ei ole ilmoitettu, saattaa esimerkiksi työttömyyspäivärahan tai etuuden käsittelijä, lapsen päiväkotimaksun käsittelijä tai muu tulorekisterin tiedon käyttäjä kysellä sinulta tarkennuksia ilmoitettuihin palkkatietoihin, koska tietoja ei löydy tulorekisteristä.

Jos työnantaja ilmoittaa vain pakolliset eli minimitiedot tulorekisteriin, tietoja ei pystytä hyödyntämään täysimääräisesti. Siksi onkin suositeltavaa, että työnantajat ilmoittavat tiedot kattavasti tulorekisteriin, jotta ne helpottaisivat meidän palkan ja etuuksien saajien asiointia viranomaisten kanssa.

Palkkasitko työntekijän – ilmoita tiedot tulorekisteriin

Suomessa on 52 000 kotitaloustyönantajaa: yksityiset henkilöt palkkaavat lastenhoitajia, siivoajia ja remonttimiehiä. Myös kotitaloustyönantaja ilmoittaa 1.1.2019 jälkeen maksamansa palkat tulorekisteriin. Jos käytät palkanlaskentaan maksutonta palkka.fi -palvelua, tiedot välittyvät automaattisesti tulorekisteriin.

Jos lasket palkat ohjelmassa, josta ei ole sähköistä yhteyttä tulorekisteriin, voit ilmoittaa tulotiedot maksuttomalla verkkolomakkeella tulorekisteri.fi:ssä.

Kotitaloudet maksavat palveluita myös laskulla yrityksille ja yrittäjille. On pakoputken korjausta, lapsen kitaratunteja ja anopin 75-vuotisjuhlien pitopalvelua. Erilaisia palveluita liittyy monelle elämänalueelle. Kun ostat palvelun, tarkista kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Jos ei kuulu,  työnosuus laskusta tulee ilmoittaa tulorekisteriin.

Tulorekisterihanke rakentaa tiiviissä yhteistyössä yksityisten toimijoiden kanssa ilmoittamisen välineitä. Seuraamme mielenkiinnolla hankkeessa sitä, millaisia palveluita ja nokkelia ratkaisuja yksityisen sektorin toimijat kehittävät tulorekisterin ympärille helpottamaan ilmoittamista.

On myös meidän intressissä, että ilmoittaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Asiointitarpeiden vähentyminen ja ilmoittamisen hoituminen mahdollisimman automaattisesti on tavoite, johon pyritään!

Lisätietoa tulorekisteristä (tulorekisteri.fi)

Jatketaan Twitterissä: @TuloRekisteri ja @AnniinaKorhonen

 

 

One thought on “Mitä juuri sinun pitäisi tietää tulorekisteristä?

Kommentointi on suljettu.