Tekoäly: verotuksen uusi höyrykone, jolla shakkipeli voitetaan?

Suomen satavuotispäivä jää merkkipäivänä myös tekoälyn historiaan. Itsenäisyyspäivänä 2017 Google DeepMindin kehittämä tekoäly AlphaZero laitettiin pelaamaan shakkia maailman parasta shakkiohjelmaa Stockfishiä vastaan.

Ennen ottelua AlphaZerolle oli kerrottu ainoastaan shakin säännöt ja se sai harjoitella neljä tuntia pelaamalla itseään vastaan. AlphaZero osoitti ottelussa yli-inhimillistä peliälyä ja voitti sen tavalla, joka sai monet kommentaattorit haukkomaan henkeään – siirrot olivat kuin jostain toisesta maailmasta.

Pelkällä laskentateholla shakkiottelua ei voi voittaa, koska shakissa on – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin – mahdollisia pelitilanteita enemmän kuin tunnetussa maailmankaikkeudessa atomeja. Kyseessä oli älyn ja ajattelun riemuvoitto.

Miten tämä riemuvoitto voisi palvella verotusta?

Tekoäly ja robotiikka tekevät tällä hetkellä rutiininomaisia ja avustavia tehtäviä monissa organisaatioissa. Verohallintoonkin on hankittu ohjelmistorobotiikkaa tekemään verotuspäätösten taustalla olevia rutiinitöitä.

Mutta kykeneekö tekoäly tulevaisuudessa tekemään myös varsinaisia verotuspäätöksiä? Verotus perustuu lainsäädännössä määriteltyihin sääntöihin, mutta säännöt ovat epämääräisempiä ja tulkinnanvaraisempia kuin esimerkiksi shakkipelissä.

Uskon, että tulevaisuudessa koittaa päivä, jolloin tekoäly tekee verotuspäätökset ihmisvirkailijoiden sijasta.

Uskon, että tulevaisuudessa koittaa päivä, jolloin tekoäly tekee verotuspäätökset ihmisvirkailijoiden sijasta. Tekoälylle kerrotaan verotuksen säännöt eli voimassa oleva lainsäädäntö, lakien esityöt ja oikeuskäytäntö, ja tämän perusteella se ratkaisee verotustapaukset. Tähän on kuitenkin vielä pitkä matka.

Tekoäly tulee todennäköisesti muuttamaan ihmiskuntaa enemmän kuin mikään aikaisempi keksintö, esimerkiksi pyörä, höyrykone tai sähkö. Nämä keksinnöt vapauttivat ihmisen aikoinaan raskaasta ruumiillisesta työstä. Väitän, että tekoäly tulee vapauttamaan ihmisen raskaasta ajattelutyöstä.

Ehkä ihminen tekee tulevaisuudessa vain sellaista ajatustyötä, jonka katsoo itselleen sopivaksi, tekoälyn hoitaessa kaiken muun ajattelun. Jos esimerkiksi kaikkien kansalaisten verotuspäätökset tekee tulevaisuudessa yksi taho rautaisella osaamisella, mikä jää ihmisen rooliksi?

Verotusta suurempiakin haasteita on.

Verotusta suurempiakin haasteita on. Ihmisälyyn verrattuna ylivertainen tekoäly voi ratkaista monia ihmiskunnan ongelmia, esimerkiksi lääketieteeseen ja ilmastonmuutokseen liittyen. Filosofi ja matemaatikko Descartes sanoi jo 1600-luvulla, että kaikki ajatukset ovat lopulta matemaattisesti mallinnettavissa. Tälle Descartesin perinnölle rakentuu neuroverkon avulla luotu oppiva tekoäly, josta myös AlphaZerossa on kyse.

Kohtalonkysymykseksi jää, kuinka tekoäly lopulta suhtautuu ihmiseen.