Jos saisit matchiksi tulorekisterin, antaisitko rukkaset?

Istun keittiönpöydän ääressä ja mietin sitä oikeaa; sitä oikeaa ja helpointa tapaa huolehtia työnantajan ilmoitusvelvollisuudet; sitä oikeaa tapaa saada jaettua vuorokauden tunnit tehokkaasti yrityksen pyörittämisen, asiakassuhteiden hoitamisen ja eri viranomaisille annettavien ilmoitusten hoitamisen välillä…

Olen kuullut tulorekisteristä, mutta antaisinko sille mahdollisuuden? Pitäisikö uskaltautua treffeille? Tämä saattaa olla ajatus monen pienyrittäjän mielessä.

Virtaviivainen ja nopea

Kansallinen tulorekisteri kuulostaa jäyhältä, mahtipontiselta ja kaukaa katsottuna hieman viileältä, ehkä jopa vaikeasti lähestyttävältä.

Kun tulorekisteriin tutustuu lähemmin, huomaa pian sen olevan auttamishaluinen ja tarkoittavan hyvää. Sen perimmäinen tarkoitus on auttaa yrittäjiä – automatisoida ja yksinkertaistaa palkkatietojen ilmoittamiseen liittyviä työnantajavelvoitteita.

Tulorekisterin toimintapa on virtaviivainen ja suora. Tiedot ilmoitetaan välittömästi – viiden kalenteripäivän kuluessa palkkapäivän jälkeen tulorekisteriin, yhdellä sähköisellä ilmoituksella monelle eri viranomaiselle annettavan vuosi-ilmoituksen sijaan.

Kun tiedot on kerran ilmoitettu tulorekisteriin, tulorekisterin käyttäjät eivät kysy niitä enää uudelleen. Ja jos pidät nopeasta ja selkeästä toiminnasta, tämä on paras match sinulle!

Se ainoa oikea

1.1.2019 jälkeen maksetuille palkoille tulorekisteri on se ainoa ja oikea tapa ilmoittaa palkkatiedot mm. Verohallinnon, työttömyysvakuutusrahaston, työeläkelaitosten, ETK:n, työtapaturmavakuutusyhtiöiden ja Kelan tarpeita varten.

Tulorekisteri saattaa tosin vaikuttaa siltä ensimmäistä kertaa sukujuhliin tulevalta, hieman ylipukeutuneelta uudelta treffikumppanilta. Se on uutta teknologiaa, se puhuu digitalisaatiosta, automaatiosta, teknisestä rajapinnasta ja muusta vaikeaselkoisesta, mitä on vaikea ymmärtää. Näet sivusilmällä, miten sukulaisten kulmakarvat vain kohoilevat.

Kuten niin usein ensikohtaamisen jälkeen, kun seuraavan kerran rauhassa tavataan, niin ihan mukava tyyppihän se pohjimmiltaan on. Kanssakäyminen on muutamien treffien jälkeen jo niin sujuvaa, että pian tulorekisteri tuntuu jo siltä ainoalta oikealta.

Miten ihmeessä ennen tehtiin asiat niin monimutkaisesti, kun palkkojen vuosi-ilmoitukset annettiin jokaiselle viranomaiselle erikseen? Monella eri lomakkeella ja eri aikasykleissä! Tätä päivitellään varmasti ensi vuoden tammikuun jälkeen, kun viimeiset vuosi-ilmoitukset vuodelta 2018 on annettu ja yhteiselo tulorekisterin kanssa on asettumassa uomiinsa.

Luotettava kumppani

Tulorekisteri on muuten tosi luotettava. Tulorekisteri ei paljasta eikä levittele, ei retostele eikä päivittele sille luottamuksella annettuja tietoja. Se pitää tietonsa visusti itsellään ja antaa tietoja vain niille, joille on laissa annettu lupa tietoja katsella.

Tulorekisteri ei myöskään itse ole kiinnostunut siitä paljonko tienaat tai maksat palkkoja, vaan se on kuin moderni ovelta ovelle toimiva lähetti, joka kuljettaa bittipakettia. Tulorekisteriä kiinnostaa ainoastaan se, että sen haltuun annettu tietopaketti on sen mallinen ja muotoinen, jotta sen voi kuljettaa automaattisesti, laadukkaasti ja turvallisesti.

Itse taidan antaa tulorekisterille mahdollisuuden. Entä sinä? Sovitaanko tapaaminen?

Ehdotan 8.2. klo 13. Ilmoittaudu siis mukaan tulorekisterin verkkoseminaariin: Mikä muuttuu palkkatietojen ilmoittamisessa 2019?

Ennen tapaamista voit tutustua tarkemmin tulorekisteri.fi

Jatketaan Twitterissä: @tulorekisteri ja @anniinakorhonen

5 thoughts on “Jos saisit matchiksi tulorekisterin, antaisitko rukkaset?

 1. Anniina Korhonen, kirjoituksessasi oletit, että yrittäjät tekevät itse yrityksensä ilmoitukset Verohallinnolle ja vakuutusyhtiöille.

  Todellisuudessa näitä ilmoituksia tekevät tilitoimistot, joiden henkilökuntaa tulorekisteri tulee stressaamaan rankasti. Koska yrittäjät hoitavat itse yrityksensä maksut, tilitoimistoammattilaisen pitäisi saada joka päivä tieto, mitä maksuja hän on suorittanut, että ilmoitukset tehtäisiin oikein ja oikea-aikaisesti.

  Eikä se ilmoittaminen ole niin yksinkertaista kuin maalailit. En vielä ole nähnyt ilmoituslomaketta, mutta voin kuvitella, että se on monimutkainen, koska kaikki tiedon saajat haluavat erilaisia tietoja. Jopa palkkakäsite on erilainen Verohallinnossa ja vakuutusyhtiöissä. Näiden erojen esittämiseksi tarvitaan runsaasti erilaisia koodeja. Tulolajejakin on 36.

  Nyt myöhästymismaksuilla ryyditettynä yritykset ja niiden tilitoimistot pakotettiin tähän järjestelmään, mutta Verohallinnon ja vakuutusyhtiöiden ei tarvinnut muuttaa periaatteitaan. Ne vain yksipuolisesti sanelivat, mitä tietoja haluavat.

  Hyvin pienessäkin yrityksessä tulorekisteri-ilmoituksia voi tulla satoja vuodessa, sillä esimerkiksi jokainen päivärahan, kilometrikorvauksen tai palkkaennakon maksu pitää ilmoittaa erikseen. Ja ilmoittamisaika on 5 päivää maksupäivästä lukien.

  Tähän asti yhtä tarkasti on pitänyt ilmoittaa vain kerran vuodessa seuraavan tammikuun loppuun mennessä. Vuosi-ilmoitukset on pitänyt lähettää erikseen Verohallinnolle ja vakuutusyhtiöille, mutta ei tämä rasite ole ollut läheskään niin suuri kuin tuleva tulorekisterin ilmoitusviidakko.

  Jos nykyistä ilmoittamista olisi oikeasti haluttu helpottaa, Verohallinto ja muut tiedontarvitsijat olisi pitänyt pakottaa yhdenmukaisiin tietopuitteisiin, jolloin olisi selviydytty yhdellä vuosi-ilmoituksella.

  Rakentamisilmoitusten, ennakkomenettelyn muutoksen, rahanpesulain ja tietosuoja-asetuksen lisäksi tulorekisteri on viides tilitoimistojen ja niiden asiakasyritysten elämään hankaloittava saneluratkaisu lyhyen ajan sisällä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei Lassi,

   kiitos kommentistasi!

   Tulorekisteriin ilmoitetaan palkat, palkkiot ja muut ansiotulot. Tiedot ilmoitetaan sen jälkeen, kun maksu on tehty, pääperiaatteen mukaan 5. kalenteripäivän kuluessa palkkapäivän jälkeen.

   Olet oikeassa siinä, että reaaliaikaisuus on iso muutos ja vaatii muutoksia moniin nykyisiin prosesseihin niin yritysten kuin tilitoimistojen toiminnassa. Tulorekisteri kuitenkin mahdollistaa sen, että ilmoittamisen voi hyvin pitkälle automatisoida. Kun palkkajärjestelmästä rakennetaan sähköinen yhteys (nk. tekninen rajapinta) tulorekisteriin, manuaalisten työvaiheiden määrä vähenee. Tällöin ei esimerkiksi tarvita erillistä tulorekisteri-ilmoittamisen manuaalista työvaihetta erillisessä sovelluksessa tai lomakkeella, vaan tiedot voidaan välittää hyvinkin automaattisesti ja välittömästi palkanmaksun jälkeen tulorekisteriin suoraan palkkajärjestelmästä. Tulorekisterin ilmoitus on hyvin erilainen kuin nykyinen vuosi-ilmoitus, koska ilmoitettavat tiedot ovat samoja tietoja kuin mitä käsitellään palkanlaskennassa. Nykyisillä vuosi-ilmoituksilla palkanlaskija joutuu laskemaan yhteen koko vuoden aikana maksetut suoritukset oikeille suorituslajeille. Summaaminen jää tulorekisterin myötä pois, kun tiedot ilmoitetaan jokaisesta maksutapahtumasta.

   1.1.2019 jälkeen maksettujen palkkojen osalta luovutaan usealle eri viranomaiselle lähetettävistä vuosi-ilmoituksista. Jatkossa tiedot annetaan yhdellä ilmoituksella monen eri tiedon käyttäjän tarpeita varten. Tulorekisteri on siis yksi standardoitu tapa ilmoittaa. Tulorekisterin tietosisältö on rakennettu yhdessä tiedon tuottajien ja tiedon käyttäjien kanssa ja tulorekisterin tietosisällön mukaiset tiedot löytyvät lähtökohtaisesti palkkahallinnon järjestelmistä.

   Lisäksi on hyvä muistaa että tulorekisteriin ei ilmoiteta esimerkiksi toiminimestä tehtyjä yksityisnostoja.

   Tykkää

 2. Anniina Korhonen, en sanonut, että reaaliaikaisuus on iso muutos, koska tulorekisteri ei ole reaaliaikainen. On turhaa horinaa puhua reaaliaikaisuudesta, kun ilmoitukset tehdään 5 päivän kuluessa maksupäivästä tai 45 päivän kuluessa sitä ennen. Reaaliaikaisuus tarkoittaa sitä, että jokin tapahtuu välittömästi tai tiedot ovat jatkuvasti ajan tasalla.

  Väitit: ”Tulorekisteri kuitenkin mahdollistaa sen, että ilmoittamisen voi hyvin pitkälle automatisoida.” Palkkatietojen kuukausi- ja vuosi-ilmoittaminen on jo nykyisin automatisoitu. Kaikki ohjelmat pitää laatia uudelleen ja kokonaan eri tavalla. Kuka maksaa tämän koodauksen kustannukset? Yrittäjä maksaa. Mitä yrittäjä saa vastineeksi? Ei mitään, koska hyödyt tulevat Verohallinnolle, vakuutusyhtiöille, muille viranomaisille, ohjelmistoyrityksille ja henkilöverovelvollisille.

  Väitit: ”Kun palkkajärjestelmästä rakennetaan sähköinen yhteys (nk. tekninen rajapinta) tulorekisteriin, manuaalisten työvaiheiden määrä vähenee.” Palkkajärjestelmät sisältävät jo nykyisinkin sähköiset yhteydet Verohallinnon järjestelmiin. Manuaalisten työvaiheiden määrä ei vähene. Niiden määrä lisääntyy, kun ilmoittaminen ei sujukaan niin helposti kuin kuvitellaan, vaan syntyy poikkeus- ja virhetilanteita, joiden selvittäminen on työlästä.

  Väitit: ”Nykyisillä vuosi-ilmoituksilla palkanlaskija joutuu laskemaan yhteen koko vuoden aikana maksetut suoritukset oikeille suorituslajeille.” Tällaista summaamista ei tarvitse tehdä, koska summat kertyvät vuoden kuluessa automaattisesti palkkajärjestelmään.

  Väitit: ”Jatkossa tiedot annetaan yhdellä ilmoituksella monen eri tiedon käyttäjän tarpeita varten.” Jatkossa tehdään pienessäkin yrityksessä kymmeniä tai jopa satoja ilmoituksia vuodessa.

  Väitit: ”Tulorekisterin tietosisältö on rakennettu yhdessä tiedon tuottajien ja tiedon käyttäjien kanssa ja tulorekisterin tietosisällön mukaiset tiedot löytyvät lähtökohtaisesti palkkahallinnon järjestelmistä.” Luultavasti tässä tapauksessa ”tiedon tuottajat” ovat olleet ohjelmistoyrityksiä sekä mahdollisesti suuria tilitoimistoja ja suuria yrityksiä. Pieniltä yrityksiltä ja pieniltä tilitoimistoillta ei ilmeisesti ole kysytty mitään, tai jos on kysytty, niiden edustajat hankkeessa eivät ole ymmärtäneet, mistä on kysymys.

  Tykkää

 3. Miten ja kenen toimesta valvotaan ilmoitettujen tietojen oikeellisuutta, väärin ilmoitettuja ja/tai ilmoittamatta jätettyjä?
  Miksi Tulorekisterin toiminta ei pohjaudu rahaliikenteeseen, olisi reaaliaikaista ei tarvitsisi erillisiä ilmoituksia, mitä joudutaan valvomaan?

  Tykkää

  1. Hei Tuomo!

   Kiitos kommentistasi

   Tulorekisteriyksikkö valvoo tietojen antamiseen liittyviä asioita. Tulorekisterin tietojen käyttäjät valvovat saamiensa tietojen oikeellisuutta oman toimivaltansa puitteissa. Heillä voi olla myös muitakin tietolähteitä valvontansa tukena sekä rahaliikenteeseen liittyviä tietoja.

   Tulorekisterihanke toteuttaa laissa tulorekisterijärjestelmästä säädetyt toiminnallisuudet, jotka perustuvat siihen että ilmoittaminen tapahtuu maksusuorituksen jälkeen. Tulorekisterin kautta ei kulje rahavirrat vaan jokainen viranomainen hoitaa jatkossakin oman rahaliikenteensä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.