Kiinnostavat aiheet ja häivähdys Pink Floydia: näin syntyi Verohallinnon podcast

Idea sanottiin ääneen automatkalla Tukholman laivasatamasta Ruotsin verohallintoon, jonne olimme menossa vierailulle keväällä 2017: podcast voisi olla meille hyvä ja kiinnostava media.

Tammikuun 2018 alkuun mennessä olemme julkaisseet ensimmäisestä tuotantokaudesta neljä jaksoa, ja viides on tuloillaan. Olemme käsitelleet kasvuyrityksiä ja Kiinaa, robotiikkaa, harmaata taloutta ja verovajetta sekä asiakkaitamme ja asiakastutkimuksia. Tulossa on vielä ainakin tulorekisteriä ja muuttuvia ansaintalogiikoita.

Yhteensä jaksojamme on tähän päivään mennessä kuunneltu vajaa tuhat kertaa. Se on mielestämme hyvä startti.

Miten tähän pisteeseen päädyttiin?

Viestinnässä lähdemme harvoin, jos koskaan, liikkeelle kanavasta. Ajattelemme yleensä aina ensimmäisenä asiaa, joka pitää saada asiakkaidemme korville ja silmille, ja vasta toissijaisesti tapaa, jolla erilaiset kohderyhmät tavoitamme.

Hauduttelimme ideaa kesälomien yli. Mietimme, mitä annettavaa ja voitettavaa meillä olisi tämän meille uuden, mutta kiinnostavan median hyödyntämisestä.

Arvelimme, että on vain ajan kysymys, milloin julkisen sektorin podcast-markkinoille tulee tungosta. Ymmärrämme hyvin, että ”ajankohtainen podcast verotuksesta” ei välttämättä nouse kuuntelijoiden suosikkilistoilla kovin korkealle.

Päätimme muutaman asian.

  1. Meidän täytyy erottautua, mieluusti eduksemme.
  2. Äänenlaadun tulee olla niin hyvä, että siihen ei kiinnitä mitään huomiota.
  3. Meidän tulee olla helposti lähestyttäviä ja samaistuttavia.
  4. Jaksot eivät saa kuulostaa käsikirjoitetulta ja paperista luetulta.
  5. Aiheiden tulee liittyä verotukseen, mutta olla niin kiinnostavia tai ajankohtaisia, että muutkin kuin verohallintolaiset jaksavat höpinöitämme kuunnella.
  6. Kerromme podcasteja tekemällä ennen kaikkea itsestämme organisaationa ja työyhteisönä, emme niinkään ohjaa asiakkaita toimimaan oikein.

Päädyimme toteuttamaan jaksot haastatteluina, kahden juontajan voimin. Loimme jaksoille selkeän rakenteen ja keksimme jakaa ”ilmaisia verosuunnitteluvinkkejä” eli ajankohtaisia muistutuksia milloin mistäkin verotukseen liittyvästä aiheesta. Ja koska tekijätiimissä on mukana kovia musadiggareita, halusimme mukaan jotain Pink Floydia muistuttavaa, vaikka sitten vain yhden pienen alkusävelen verran.

Sitten ryhdyimme julkaisemaan! Tässä työssä ei käytetty a) työryhmää, b) virallisia asettamiskirjeitä, c) virastojen rajat ylittäviä yhteistyöfoorumeita tai d) raskasta suunnittelukoneistoa. Saimme idean, pohdiskelimme ja lähdimme kokeilemaan. Olemme tehneet työn alusta loppuun omin voimin.

Tekemillämme videotiisereillä olemme yrittäneet herättää kuulijan kiinnostuksen ja myös laittaa kuulijan miettimään, onko tässä todella kyseessä Verohallinto. Olemmeko mielestäsi onnistuneet? Yllätyitkö?

Kuuntele Veronkantaja-podcastia Soundcloudista. Löydät sen myös mm. iTunesista ja iOS:n podcast-sovelluksesta. Spotifyssa emme vielä ole, ja Androidin podcast-sovellukseen yritämme päästä kiinni parhaillaan.

Jatketaan Twitterissä: @mikmat68