Rakas joulupukki, toivoisin ensi vuodeksi sopivan verokortin

Verohallinnossa tiedetään melkein yhtä hyvin kuin Korvatunturilla, onko sitä oltu kilttejä.

Onko ilmoitukset tehty huolellisesti ja onko verot maksettu ajallaan. Tulevaisuutta meillä ei kuitenkaan osata vielä ennustaa. Siksi voit hyvin tehdä muutokset verokorttiin itse verkossa.

Viimeistään tammikuussa jokainen yli 15-vuotias saa verokortin kotiinsa toimitettuna. Useimmiten verokortin tiedot ovat oikein, mutta joskus prosentti kaipaa viilausta. Muutokset on kätevintä tehdä osoitteessa vero.fi/verokortti. Lähes aina saat tulostettua uuden verokortin heti käyttöön.

Verottajakaan ei tiedä ihan kaikkea

Muutosverokortteja tilataan vuosittain melkein kaksi miljoonaa. Yli 60 prosenttia muutoksista tehdään jo verkossa. Verotoimistoon suuntaa kuitenkin yhä yli kymmenesosa.

Miksi verokortteja sitten haetaan verotoimistossa? Tässä TOP3 syyt:

  1. Asiakas tarvitsee verokortin heti.
  2. Asiakkaalla ei ole verkkopankkitunnuksia.
  3. Asiakas ei tiedä, mitä lukuja tarvitaan ja mistä ne löytyvät.

Yleisestä uskomuksesta poiketen Verohallinnon virkailijakaan ei tiedä ihan kaikkea. Yleensä sinulla itselläsi on paras ennustus tulevan vuoden tuloistasi. Ja samat tiedot tarvitaan, tekipä kortin sitten verotoimiston virkailija tai sinä itse. Paras arvaus vuoden tuloista riittää! Voit tehdä verokortin uudestaan, jos tilanne muuttuu tai arvio tarkentuu.

Mitä tietoja tarvitset?

Kun tilaat verokortin, tarvitset seuraavat tiedot:

  • Paljonko tuloja saat vuoden aikana?

Bruttopalkan löydät palkkakuitistasi. Muista huomioida lomarahat ja muut palkanlisät, kun lasket koko vuoden tuloja.

  • Paljonko olet jo saanut palkkaa vuoden 2018 aikana ja paljonko olet maksanut siitä veroa?

Nämäkin luvut kannattaa tsekata palkkakuitista. Vuoden alussa molemmat ovat yleensä 0.

  • Onko sinulla vähennettävää, kuten kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja?

Vähennykset kannattaa ottaa huomioon jo verokortilla. Ilmoita esimerkiksi matkakulut jo nyt, niin veroprosenttisi on mahdollisimman kohdillaan.

 Joululahjaksi vielä muutama vinkki

Tammikuu on vuoden kiireisintä aikaa Verohallinnossa ja kaikissa asiakaspalvelukanavissa on ruuhkaa.  Jos et tee muutoksia verokorttiin verkossa, kannattaa niiden kanssa vähän odotella. Myöhemmin vuoden aikana muutostarvekin on paremmin tiedossa.

Tammikuussa käytetään vielä vuoden 2017 verokorttia. Prosentti on siis sama kuin aiemmin, mutta tuloraja nollaantuu vuodenvaihteessa. Ei tarvitse siis huolestua, vaikka tulorajasi täyttyisi jo joulukuun palkan jälkeen. Veroa menee joulukuussa käytössäsi olleen prosentin mukaan.

Mistä löydät apua?

Jos tuntuu siltä, että tarvitset verokortin kanssa apua, kysy neuvoa verokorttichatissa osoitteessa vero.fi/verokortti. Chat on avoinna normaalisti kello 9−16.15 ja pidennetysti vuoden alussa. 2.1.−18.1.2018 vastaamme verokorttikysymyksiin maanantaista torstaihin aina iltaseitsemään saakka. Lisäksi monessa verotoimistossa autetaan verokortin tekemisessä verkossa samoina päivinä klo 18 asti.

Ps. Huhujen mukaan myös joulupukki tonttuineen on aktivoitunut verokorttiasioissa. Pohjoisessa on nähty joulupukkeja ja tonttuja verotoimistossa jonoksi asti.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan? Laita viestiä Twitterissä @harrietmalleniu