Tätä et kuule vanhemmiltasi

Mistä aiheesta vanhempien on hankalinta puhua lapsilleen? Pojat, tytöt ja paheet voi vielä selittää jotenkin, mutta verotus. Siitä harva vanhempi mielellään juttelee jälkikasvulle saunanlauteilla. Tylsää, vaikeaa ja kinkkisiä käsitteitä.

Nyt ei enää tarvitse  jättää koko hommaa koulun harteille tai turvautua Googleen, sillä veroasiaa on saatavilla livenä työpajoissa, verkossa pelin muodossa tai videoina. Voit opiskella verotusta suomeksi tai halutessasi ranskaksi, englanniksi, puolaksi, saksaksi tai vaikkapa romaniaksi.

Testaa tietämyksesi Verokurko-visassa

Kotimainen Verokampuksemme täyttää joulukuussa vuoden. Opettajille ja alle 25-vuotiaille nuorille suunnatulla sivustolla on kävijöitä kasassa jo 20 000 ja käyntejä yli 60 000. Kampusta kehitetään koko ajan nuorten ja opettajien palautteen perusteella.

Vieraile Verokampuksessa ja kerro, mistä aiheesta haluaisit lukea helposti ymmärrettävää tekstiä. Testaa samalla tietämys Verokurko-visassa tai tutustu keisseihin.

Verodiktaattorina Taxlandiassa

Nuoret ovat veromyönteisyyden valokeilassa myös kansainvälisesti. Euroopan parlamentin ja komission johdolla rakennettu Taxedu-sivusto avattiin 21.11. Taxedun tavoitteena on kertoa nuorille eurooppalaisille veroista ja verojen vaikutuksesta heidän elämäänsä.

Kolmelle sivuston kohderyhmälle – lapsille, teini-ikäisille ja nuorille aikuisille – avataan verotuksen saloja verkko-opiskelumateriaalien, lyhyiden videoiden ja pelin avulla. Opettajille on myös oma osionsa.

Taxedussa veroista kerrotaan 22 kielellä, myös suomeksi. Sivustosta on jo nyt saatu positiivista palautetta.  Erityisen suosittu on ollut osio, jossa jokainen pääsee oman elämänsä verodiktaattoriksi. Taxlandiassa voit kokeilla, mihin käyttäisit rajalliset verotulot ja kuinka hyvin valtiosi budjetti pysyy balanssissa. Ei ihan helppoa!

Työpajoissa on asennetta

Verokeskustelu ei ole pelkkää faktaa ja laskelmia, myös asenteella ja arvoilla on suuri rooli. #verottaako-työpajoissa nuoret pohtivat verorahojen käyttöä.

Tarkoituksena on auttaa nuoria ymmärtämään, mitä kaikkea verorahoilla maksetaan ja mikä merkitys veroilla on hyvinvointiyhteiskunnalle. Nuorten Akatemian, valtiovarainministeriön, Veron, Kelan, Kirkkohallituksen ja Kuntaliiton yhteistyössä järjestämät työpajat tavoittavat oppilaitoksissa kevääseen mennessä 2 000 nuorta Helsingistä Rovaniemelle.

Lue lisää #verottaako-kampanjasta  tai selaa ja hyödynnä #verottaako-työpajan materiaaleja Nuorten Akatemian sivuilta.

Seuraa myös somea

Vero.fi:hin on koottu paljon opiskelijoille tarkoitettuja videoita ja esityksiä verotuksesta. Tarjolla on materiaalia yrittäjyydestä harmaaseen talouteen, napakammin tai vähän pidempänä versiona.

Veroasioista pysyt ajan tasalla myös seuraamalla Verohallinnon somekanavia: Facebookia, Snäppiä ja Instaa.

Sitten vaan tutustumaan! Vanhempienkin kannattaa vilkaista.

Kommentoi Twitterissä @harrietmalleniu.

 

One thought on “Tätä et kuule vanhemmiltasi

Kommentointi on suljettu.