#ThrowbackThursday – Konserniverokeskus ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Kun sain kunnian olla konserniverokeskuksen airuena Veroblogeissa, en voinut vastustaa kiusausta aloittaa ensimmäinen kirjoitukseni pienellä muistelolla. Muutoksen puhurit ovat nimittäin hulmuttaneet tukkaa niin voimakkaasti viime vuosina, että joskus on suorastaan vaikea muistaa, mistä on lähdetty liikkeelle reilu kymmenen vuotta sitten.

Down Memory Lane…

Kun ensimmäistä kertaa astuin tuoreena asiantuntijana sisään Haapaniemenkadulla sijainneen punatiilisen ”vanhan Koven” ovista, vuosi taisi olla 2005. Tunsin heti päässeeni mukaan vahvaan asiantuntijaorganisaatioon, jossa työtä tehtiin pieteetillä ja laadusta tinkimättä. Porukka jakautui organisaatiossamme tuolloin vielä tarkastajiin ja ”verottajiin” eli veroasiantuntijoihin, jotka ainakin omasta vinkkelistäni muodostivat selvästi erilliset siilonsa.

Silloista työtä voisi kuvailla aika paperin makuiseksi – ihan kirjaimellisestikin, koska kaikki verotuksen materiaali oli paperisena ja sitä oli paljon!

Toisaalta paperin makua aiheutti se, että veroasiantuntijan työssä ei juuri päässyt asiakkaita tapaamaan.

Tarkastuspuolella toki käytiin asiakkaiden luona verotarkastuksilla, mutta verotuspuolella yhteydenpito painottui satunnaisten puhelinkeskustelujen lisäksi kirjelmien vaihtoon. Muutenkin toimintaympäristö oli vielä suhteellisen kapea ja esimerkiksi kansainvälinen yhteistyö oli nuoren asiantuntijan silmin hyvin kaukana omasta tehtäväkentästä

..with the Winds of Change…

Pyörähdin välissä muutaman vuoden Saksassa ja palattuani töihin vuonna 2010, suuri muutos oli juuri alkamassa. Olen ilokseni saanut olla mukana rakentamassa tätä muutosta ja nykyisin astun sisään hyvin erilaisen työpaikan ovesta kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Osin muutos on käsin kosketeltavaa – ovi sijaitsee eri osoitteessa ja paperipinot ovat pitkälti kadonneet siinä missä omat työhuoneetkin. Huikein muutos on kuitenkin tapahtunut toimintatavoissa ja –kulttuurissa.

Ohjauksen ja valvonnan painopiste on siirtynyt lähemmäs reaaliaikaa muutenkin kuin vain puheiden tasolla.

Myös tarkastuksen ja verotuksen siilot alkavat olla historiaa, kun asiakkaiden veroasioiden hoitaminen nähdään yhtenä kokonaisuutena. Samalla vuorovaikutus asiakkaiden ja eri sidosryhmien kanssa on noussut aivan keskiöön toiminnassamme.

Uudet työkalut, erityisesti syvennetty asiakasyhteistyö ja ennakolliset keskustelut, ovat tarjonneet tähän toimivan väylän. Toimintaympäristön muutos on myös tuonut kansainvälisen ulottuvuuden konkreettisesti jokaisen asiantuntijan työpöydälle sekä avannut mahdollisuuksia todella innovatiivisillekin projekteille, kuten kollega Wireksen Veroblogissaan hehkuttamalle startup-yhteistyölle.

…and They Lived Happily Ever After?

Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon – olemmeko me siis nyt onnellisessa vuorovaikutussuhteessa asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa, kehityskaaremme huipulla? Lainatakseni Little Britain –sarjan suurta filosofia Vicky Pollard’ia: ”Yeah, but, no, but”.

Kehitys on ollut huimaa, mutta olemme raapaisseet vasta pintaa.

Ennakolliset toimintatavat ja vuorovaikutuksen lisääminen asiakkaiden ja eri sidosryhmien – kyllä, myös konsulttien – kanssa voivat tarjota runsaasti mahdollisuuksia. Sama koskee kansainvälistä yhteistyötä ja innovatiivisia ratkaisuja.

Tulenkin Veroblogeissa raottamaan verhoa Koven toimintaan ja kokemuksiin näiden asioiden osalta, ne kun eivät usein suoraan näy asiakkaillemme. Lisämausteena otan mukaan ajatuksia opinnoistani Laurean Service Design and Innovation – ohjelmasta, josta saatuja oppeja pääsen varmasti jakamaan ja soveltamaan ihan käytännössä Koven toiminnassa. Ideoita siitä, mistä haluaisitte kuulla enemmän saa mielellään myös heittää kommenttikenttään tai voimme jatkaa keskustelua Twitterissä @johanna_waal.