Olympiastadion, verottaja ja mysteerilompakko

Muistatteko, kun loppukesästä Helsingin Olympiastadionilta putkahti purkutöiden alta esiin pari niin sanottua mysteerilompakkoa?

Seurasimme erityisesti toisen mysteerilompakon omistajan selvittämistä tiiviisti. Lompakon asiapaperit olivat säilyneet hämmästyttävän hyvin. Omistajaksi paljastuikin vuonna 1931 syntynyt, Helsingin Olympiastadionin kaarteessa, katsomoiden alla sijainneessa verovirastossa työskennellyt nainen.

Rouva ei halua nimeään julkisuuteen, mutta hänen äänensä hymyili, kun otimme häneen yhteyttä.

Rouva työskenteli Verohallinnon palveluksessa koko ikänsä. Lompakon häviämisen aikaan hän teki töitä perintö- ja lahjavero-osaston toimistopäällikkönä.

Keskustelimme pienen tovin verottajana työskentelystä silloin ja nyt. Alun perin stadionin kaarteen katsomoiden alla olevaa tilaa ajateltiin käytettäväksi kansakouluna. Lopulta tilat suunniteltiin veroviraston käyttöön Toivo Jäntin luonnospiirustusten pohjalta. Verovirasto muutti Hesperiankadulta stadionille loppuvuodesta 1955, kun noin 3 000 neliömetrin toimistotilat lopulta valmistuivat.

Verottajat pääsivät konkreettisesti näköalapaikalle – yhdelle maailman arkkitehtonisesti upeimmista urheiluareenoista. Rouva tosin kertoi, että tilat eivät olleet erityisen modernit ja toimivat, vaikka niin ehkä olettaisikin. Hassua oli, että esimerkiksi huoneiden välissä oli ikkunat. Ne oli maalattu valkoisella värillä antamaan hieman näkösuojaa.

Verovirastossa oli jo silloin liukuva työaika. Kellokortti leimattiin ensimmäisessä kerroksessa töihin tultaessa. Leimausten perusteella sitten laskettiin esimerkiksi tuntityöntekijöiden palkat. Asiakkaat ohjattiin ensimmäiseen kerrokseen asiakaspalveluun, jossa verovelvollisia palveltiin suomeksi ja ruotsiksi.

Nykyisin puhumme asiakkaista, vaikka laki toki yhä tuntee termin verovelvollinen.

Rouvan mukaan toimistossa oli 1960-luvulla yksi mies, joka oli erityisen kiinnostunut tietokoneista. Hänelle jaettiin kaikki ne työt, joihin tietokone kuului. Näitä töitä oli tuohon aikaan vielä niin vähän, että ne tulivat hoidetuksi vain yhden henkilön työpanoksella. Yleensä asiakirjaluonnokset kirjoitettiin käsin ja konekirjoittajat kirjoittivat ne puhtaaksi.

Helsingin verovirasto oli itse asiassa ensimmäinen virasto Suomessa, jonne hankittiin Herman Hollerithin 1800-luvun lopulla kehittämä reikäkorttilaite jo vuonna 1947.

Reikäkorttikone oli kortistojen käsittelyä helpottava laite, ja sitä kutsuttiin lempinimellä ”aivot”.

Kone lävisti korttiin reikiä, ja kukin reikä vastasi tiettyä tietoa – esimerkiksi sitä, oliko korttiin kirjattu henkilö mies vain nainen. Tietyn ryhmän tiedot voitiin siten poimia esiin helposti, ja reikäkorttien tiedot pystyttiin myös muuttamaan aiempaa helpommin veroluetteloiksi ja kantokirjoiksi.

Maaliskuussa 1960 tuli voimaan suuri välittömän verotuksen uudistus, jossa luovuttiin valtiollisen ja kunnallisen verotuksen erillisyydestä. Suomeen perustettiin 215 veropiiriä ja niihin verotoimistot.

Verovirasto sijaitsi stadionin eteläkaarteessa 1970-luvulle saakka. Nyt käynnissä olevan stadionin remontin myötä uudet tuulet odottavat vanhoja verottajan tiloja. Paljon on muutoksia tapahtunut niin stadionilla kuin Verohallinnossa.

Kiitos siis Sinulle mysteerilompakon omistaja! Meitä on täällä edelleen noin 4900 kollegaa, ja iso osa meistä jää eläkkeelle vasta pitkän työuran jälkeen — aivan kuten Sinäkin teit.

Verohallinnossa työhyvinvoinnille on uunituoreessa VmBaro-työtyytyväisyyskyselyssä annettu kouluarvosanaksi tasan 8. Arvosana kertoo siitä, että meillä viihdytään edelleen hyvin.

Jatketaan Twitterissä: @mikmat68

Kuvassa Neiti Jääskeläinen tarkkailee Hollerith-koneen käyntiä vuonna 1949. Neiti Jääskeläinen ei ole mysteerilompakon omistaja. Kuvaaja: Matilainen