Markkinointi kannattaa Aina

 

Verkkoa vastustava Aina Inkeri, somekanavat, videot, pop up -verotoimistot ja Verorekka. Miksi ihmeessä Verohallinto touhuaa tällaista? Kannattaako verokorttia tai veroilmoitusta markkinoida, jos jokainen kuitenkin saa sellaisen Verohallinnolta automaattisesti?

No, vastauksen ehkä luittekin jo otsikosta – kannattaa se. Verohallinnon tehtävä on toteuttaa verotus oikean määräisenä ja oikeaan aikaan. Jos veroasioiden hoitaminen on liian hankalaa ja vie liikaa aikaa, oikea-aikainen ja -määräinen verojen kerääminen ei onnistu, ainakaan tehokkaasti. Tarvitsemme monesti asiakkailtamme myös tietoa, joka on välttämätöntä oikean verotuksen varmistamiseksi.

Jotta asiakkaamme osaisivat toimia oikein eli kertoa meille oikeat tiedot oikeaan aikaan ja vieläpä oikeassa kanavassa, on heille kerrottava tästä.

Tavoitteenamme on myös kerätä verot mahdollisimman edullisesti. Siksi kannustamme tekemään verokortit ja veroilmoitukset verkossa. Tulokset tästä voidaan mitata puhtaasti rahassa: verkossa tehty veroilmoitus maksaa kympin vähemmän kuin postitettu paperinen.

Verohallinnon markkinointibudjetti on pieni. Suuret, koko kansan kampanjat tehdään muutamalla kymppitonnilla. Se on vähän, mutta odotukset tuloksista ovat suuret.

Verohallinnossa vaikuttavan markkinoinnin resepti on simppeli

1) Tee se itse

Verohallinnon viestintä on sopiva sekoitus rautaisia viestinnän ammattilaisia ja sivutoimisesti johonkin osaan vihkiytyneitä piilo-osaajia. Asiakasohjaajien ja veroasiantuntijoiden joukossa on tyyppejä, jotka verotuksen lisäksi hallitsevat valokuvauksen, graafisen suunnittelun tai vaikka videotuotannon. Animaatiotkin onnistuvat omalla väellä.

Itse tekeminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Rahan lisäksi säästyy aikaa ja reagointinopeus kasvaa.

2) Kosketa kaikkia

Verohallinnossa segmentoidaan ja kohdennetaan mainontaa. Nuorille ja senioreille on omat sisällöt ja kanavat. Isoimmat kampanjat on kuitenkin tarkoitettu kaikille.

Harvassa paikassa saa tehdä kampanjoita, joiden kohderyhmänä on koko Suomi. Samalla se on haaste. Miten puhutella ja tavoittaa jokainen? Onneksi verotus on aihe, joka koskettaa tavalla tai toisella jokaista ja selkeä tyyli toimii yleensä kaikille.

3) Rakenna yhdessä

Mitä useampi kokki, sitä parempi soppa. Verohallinnossa markkinointi ei ole yksin viestintäosaston käsissä. Jokainen verohallintolainen on viestijä ja jokainen asiakaskontakti on mahdollisuus viedä viestiä eteenpäin ja kertoa asiakasta helpottavista mahdollisuuksia.

Kampanja rakentuu monen toimijan varaan. Yksi keksii idean, toinen tekee videon ja kolmas varmistaa, että mainoksen lupaukset pidetään. Aina Inkerin Olisi hankala mainostaa iltachattia, jos meillä ei todella olisi vastaajia iltakymppiin saakka.

Verohallinnossa ohjauskampanja on vain harvoin puhtaasti ostettua ja yksikanavaista. Yleensä se on sekoitus palvelua, mainontaa, viestintää ja verotusta. Asiakastestaukset, raadit ja tutkimukset ovat suuressa roolissa, kun ideoidaan missä ja minkälaista markkinointia pitäisi tehdä. Ei kannata veikata asiakkaiden toiveita, kun voi kysyä.

4) Myy vain priimaa

Kaiken perustana on hyvä tuote. Toimivan palvelun myyminen on helppoa.

Parhaillaan iso joukko verohallintolaisia rakentaa uutta järjestelmää ja parantaa samaan aikaan verotuksen toimittamista. Tulossa on isoja muutoksia, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Viestintä- ja markkinointiväki astuu estradille, kun tuotteen kehittäminen on loppusuoralla ja muutokset hiottu toimiviksi. On aika varmistaa, että jokainen viidestä miljoonasta asiakkaasta tietää esimerkiksi uudistuneesta verokortista ja veroilmoituksesta. Ja vielä oikeaan aikaan. Markkinoijien kynät on jo teroitettu.

5) Kerro tarina

Usko tai älä, verotuksestakin saa irti tarinoita, joista ei puutu nopeita käänteitä tai suurta draamaa. Tarinoita hyödynnetään myös markkinoinnissa.

Esimerkiksi Aina Inkeri Ankeinen kulki muutoksiin hitaasti lämpenevän asiakkaan roolissa veroilmoitussesongin alusta loppuun saakka. Idea, käsikirjoitus ja levitys ovat kaikki muuten verohallintolaisten käsialaa. Vain Aina Inkeri tuotantoryhmineen jouduttiin hankkimaan ulkopuolelta.

Kommentoi Twitterissä @harrietmallenius

p.s. Tänä vuonna veroilmoituksia tehtiin verkossa 80 298 kappaletta enemmän kuin viime vuonna. Hyvä me ja te!