Joko se sähköposti kulkee?

Otetaan kaksi asiointiskenaariota. Saat Verohallinnolta sähköpostia, jossa on liitteenä kiireellinen selvityspyyntökirje. Avaatko liitteen? Entä jos saisit sähköpostin, jossa olisi linkki Verohallinnon palveluun ja pyyntö tarkistaa esitäytetyn veroilmoituksesi tiedot. Kirjaudut palveluun ja korjaat heti ensimmäisellä sivulla virheellisen tilinumeron. Mainiota palvelua eikö totta?

Verohallinto ei yleensä lähetä yksityishenkilöille sähköpostia

Yritysasiakkaiden kanssa saatamme toisinaan, esimerkiksi verotarkastusten yhteydessä, asioida myös sähköpostitse. Verohallinnon infopitoisen uutiskirjeen tilattuasi, saat sen myös sähköpostiisi. Muissa tapauksissa saadessasi ”Verohallinnolta” sähköpostia, on kyseessä todennäköisesti yritys tunkeutua tietoverkkoosi, saastuttaa sinun koneesi tai kalastella sinulta tietoja.

Meillä oli vieraina Viestintävirasto ja Suojelupoliisi. Heidän mukaansa ylivoimaisesti tavallisin tietoturvariski on sähköposti, jossa on jokin harmittomalta tai asialliselta vaikuttava liite tai linkki. Kun avaat liitteen tai linkin, hyökkäys käynnistyy. Pahimmillaan olet päästänyt murtautujan sisään yrityksesi tietoverkkoon. Hyökkääjiä on näinä päivinä paljon ja hyökkäyksiä voi ostaa jopa verkosta palveluna. Jopa niin harmittomilla tiedoilla kuin luottokelpoisen henkilön hetulla ja osoitetiedoilla, voi petostella helposti.

Verohallinto on erityisen houkutteleva kohde tietoturvahyökkäystä suunnitteleville. Lähetämme postia käytännössä kaikille Suomessa asuville henkilöille ja täällä toimiville yrityksille. Usein asiaan liittyy vielä raha-asioita, henkilötietoja ja jopa yrityssalaisuuksia.

Verohallinto haluaa palvella asiakkaitaan täysin sähköisesti. Sähköiseen viestinvaihtoon on tulossa tietoturvallinen ratkaisu, josta kollegani Jukka kirjoittaa Verohallinnon vuosikertomuksessa  (”Digitalisaatiossa korvia myöten”, Jukka Kyhäräinen).

Sähköisen viestinvaihdon ratkaisusta tulee hyvä, turvallinen ja asiakkaille päin yhteinen kanava meiltä kaikilta viranomaisilta

Pidämme sinut ajan tasalla kesän ja syksyn mittaa, milloin se posti alkaa kulkemaan myös sähköisesti Verolta asiakkaille päin.