Smörrebröd ja verovaje

Verohallinnossa kehittymistäsi asiantuntijana tuetaan ja kannustetaan monin tavoin, esimerkiksi tehtäväkierrolla, jolloin menet duuniin Verohallinnon johonkin toiseen yksikköön tai peräti toiseen virastoon. Harvemmin käytetty kehittymisen tapa on kansainvälinen virkamiesvaihto.

Siinä suomalainen virkamies menee etukäteen sovituksi ajaksi jonkin toisen maan viranomaiselle töihin ja tutustumaan siihen, miten siellä asioita tehdään.

Olen hankkinut tällaisen ”kesätyön” Tanskan verohallinnosta. Vaihdosta sopiminen tapahtui varsin nopeasti.

Helmikuussa järjestimme Verohallinnon pääkalloluolassa Vallilassa seminaarin verovajeesta, tuosta valtioiden kassavarantoja syövästä vaki-ilmiöstä. Tilaisuudessa oli puhujat Viron ja Tanskan verohallinnoista. Seminaarin jälkeen kysyin konttorin ala-aulassa tanskalaiselta kollegalta mahdollisuudesta parin-kolmen kuukauden virkamiesvaihtoon. Noin minuuttia myöhemmin asia oli sovittu.

Tietysti piti vielä saada esimieheltä lupa, rahoitus järjestää sekä kahlata eräitä byrokratian vaiheita, mutta työtehtävät Tanskassa oli suunniteltu varsin nopeasti.

Asiaa auttoi se, että Tanska on tehnyt IMF:n kanssa arvonlisäveron vajeen arvioimisessa samanlaista yhteistyötä kuin Suomi. Lisäksi Suomessa on jo käytössä IMF:n kehittämä menetelmä, jolla alv-vaje arvioidaan, ja joka Tanskassa on vasta tarkoitus ottaa käyttöön. Juuri tätä käyttöönottoa menen sinne tekemään.

Ekonomisitikielellä sanottuna, mallinnan Tanskan arvonlisäveropohjan, siis mistä ja kuinka paljon veroa pitäisi kertyä. Samalla opin Tanskan arvonlisäverotuksesta ja kuinka heidän ratkaisut vaikuttavat verovajeeseen.

Tanskassa on vain yksi alv-kanta, toisin kuin täällä Suomessa. Se varmasti yksinkertaistaa arvonlisäveron keräämistä. Toisaalta Tanska on lähempänä Euroopan suuria maita kuin Suomi, ja tämä voi näkyä esimerkiksi sisäkauppapetoksissa.

Odotan innolla myös sitä, että IMF:n mallin tuloksia voidaan verrata tanskalaisten aikaisemmin tekemiin arvioihin arvonlisäverovajeestaan. Uskon, että näistä kokemuksista on hyötyä myös Suomelle.

Mielenkiintoinen kesä tulossa! Viimeistään syksyllä lupaan kertoa miten meni.

Twitteriin saattaa ilmaantua jotakin tietoa kesätyöstäni jo sitä ennen.

T, @AkiSavol

One thought on “Smörrebröd ja verovaje

Kommentointi on suljettu.