Juhlikaa kuin viimeistä vappua!

Ennustan vapulle pikaista kuolemaa. Vappu kun on työväen ja opiskelijoiden juhla.

Vapun kuolema alkoi jo 70-luvulla teollisuusautomaation myötä. Vielä 70-luvulla Hakaniemi täyttyi komeavatsaisista metallimiehistä pulisongeissaan. Vallankumouksen läsnäolo sai virkanaisen vapisemaan innosta ja pelosta kuin haavanlehti. Ei tule enää väkeä Hakaniemeen. Saadaan vähän aikaa odotella, että paperikoneella on tekoälyn myötä niin paljon emansipaatiota, että se protestoi chileläisen robotti-imurin puolesta.

Valkokaulustyöläiset siirsivät vapun vieton painopisteen Hakaniemestä Ullanlinnamäelle. Samalla vapun viettotavat vaihtuivat kuohuviinin skoolailuun ja quinoasalaatin syöntiin. Valkokaulustyöläisillä tarkoitetaan siis meitä kaikkia lähiöbaarin viinurista tällaiseen verovirkailijattareen. Robotiikka vie nekin työt. Työväen juhlasta tulee työn muistojuhla, jossa elämyskeskuksessa tai virtuaalimaailmassa voi tutustua menneen ajan puhdetöihin, kuten veroilmoitusten tarkastamiseen.

Loppuu nimittäin verotuskin työn katoamisen myötä. Ensin tosin kaatuu työeläkejärjestelmä. Siihen päättyy samalla opiskelijoiden huoleton vappu ja Mantan lakittelu. Nuorisossa on vapun kannalta muitakin huolestuttavia piirteitä. Alkoholin kulutus on romahtanut ja juomista pidetään moukkamaisena.

Sitkeimmäksi vappuperinteeksi ennustan ruotsinkielisiä vappulauluja. Ne palaavat kuitenkin lopullisesti Eiran ullakkohuoneistoihin pakkoruotsin poistuessa. Ei taivu tällaisen pohjois-pohjalaisen umpijuntin kieli enää Helan gåriin.

Hyvää melkein viimeistä vappua,
@TarjaRautio