Virtuaalivaluutalla voit maksaa maidon, et mätkyjä

Maksamisen tavat ovat muuttuneet huimasti viime vuosien aikana. Enää ei tarvitse ängetä lompakkoa täyteen seteleitä tai odottaa päiväkausia tilisiirron saapumista. Kirppariostotkin voi hoitaa nykyään pelkällä kännykällä.

Virtuaalivaluuttatapahtumat, esimerkiksi bitcoinien transaktiot, kirjautuvat lähes viiveettä bittiavaruudessa, kun bitcoinien omistusoikeus siirtyy yhdeltä bitcoin-käyttäjältä toiselle vertaisverkon välityksellä ja tallentuu julkiseen tietokantaan, Blockchain-järjestelmään.

Virtuaalivaluuttojen arvoa ei määrittele mikään keskuspankki, vaan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Reaaliaikaisuuden lisäksi virtuaalivaluuttojen hyödyiksi on koettu anonymiteetti tai ainakin osittainen sellainen – varsinkin, jos tarkoituksena on välttää puuhien tuleminen viranomaisten tietoon. Virtuaalivaluuttaa voidaan käyttää puhtaasti rikollisessa toiminnassa, kuten huumekauppojen maksuvälineenä. Sivukujilla kulkeminen on varmasti mukavampaa virtuaalilompakon kuin ruskean kirjekuoren kanssa.

Täysin riskittömiä virtuaalivaluutat eivät ole: servereitä voidaan hakkeroida ja bitcoinit varastaa, bitcoinin arvo vaihtelee suurestikin ja lisäksi meillä viranomaisilla on keinomme nuuhkia virtuaalisia jalanjälkiä. Valvomme virtuaalivaluutoista saatuja tuloja esimerkiksi vertailutietojen pohjalta.

Tässä vaiheessa toimenpiteet ovat kohdistuneet muutamiin viime vuosiin, jolloin virtuaalivaluuttojen arvo on vaihdellut huomattavasti. Prosentuaalinen voitto on voinut muodostua erittäin suureksi, kun taas kurssitappioita ei ole verotuksessa hyväksytty. Jos havaitsemme, että bitcoinien avulla saadusta tulosta on maksamatta huomattava määrä veroja, seuraamus voi olla rikossyyte eikä veronkorotus.

Virtuaalitoiminnasta saattaa siis tulla ihan oikeat eli epävirtuaaliset mätkyt.

Koska virtuaalivaluutat eivät ole virallisia valuuttoja, niiden verotukselliseen käsittelyyn ei sovelleta samoja säännöksiä kuin virallisiin. Ne eivät myöskään ole arvopapereita, joten niitä eivät koske säännökset myyntivoitoista ja -tappioista. Virtuaalivaluuttojen myyntiä verotetaan ns. yleisen periaatteen nojalla.

Eli kun saat euromääräistä hyötyä, maksat myös veroa siitä. Vaikka virtuaalivaluutoilla voit maksaa ostoksesi esimerkiksi maitokaupassa – jos kauppias hyväksyy valuuttasi – mätkyt hoituvat vain euroilla. Tämä on kylmä totuus, vaikka pyrimmekin verotuksen reaaliaikaisuuteen.

Lisätietoa virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamiseen on vero.fi:ssä. Samasta asiasta löytyy infoa myös hieman raflaavammilla otsikoilla mm. Talouselämästä ja Tekniikka&Talous-saitilta.

T: @Mattila_Jaakko

Vastuuvapausklausuuli:
Koska olen verottaja ja verotan lähtökohtaisesti kaikkea mikä liikkuu, en ota tässä kirjoituksessa kantaa, pitäisikö virtuaalivaluutoille antaa virallisen valuutan asema vai ei.

4 Comments on “Virtuaalivaluutalla voit maksaa maidon, et mätkyjä

 1. Eiköhän käteistä kuitekin käytetä ENITEN huumekaupassa(10000 kertaisesti) joten cryptovaluuttoja on ihan turha tässä syylistää siittä. Se että tässä kysyä sähköpostiosoitetta viittaa siihen että tässä yritetäån ”phishingiä” tietojen utelua. Eipä kannata omalla ositteellaan vastata.

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista. Kirjoituksellani ei ollut tarkoitus syyllistää virtuaalivaluuttaa käyttäviä huumekaupasta ja olet oikeassa, että käteinen siellä varmastikin jyllää. Emme kalastele kenenkään tietoja blogikommenttien pohjalta.

  Tykkää

 3. Ohjeenne virtuaalivaluuttojen tuloverotuksesta ( https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen_tuloverotu/ ) ei vastaa kysymykseen: kuinka toimitaan tapauksessa jossa euroilla ostetulla virtuaalivaluutalla ostetaan muita virtuaalivaluuttoja jotka lopulta realisoidaan? Koska virtuaalivaluuttaa ei tuossa ohjeessa pidetä realisoituna hyödykkeenä,valuuttana,osakkeena jne. niin tarkoittaako tuo että vain alkuperäisen euroilla ostetun virtuaalivaluutan hankintahinta vähennetään kaikkien muiden kyseisellä virtuaalivaluutalla tehtyjen muiden virtuaalivaluuttojen hankintojen realisoinnista saadusta summasta verotettavaa tuloa laskettaessa?

  Se ei myöskään kerro pidetäänkö kauppapaikan sisällä tehtyä virtuaalivaluutan myymistä euroiksi realisointina? Tuossahan kyseessä on vain kauppapaikassa kirjaus joka kertoo että olen oikeutettu pyytämään heiltä tietyn euromäärän omalle tililleni. Katsotaanko tuo myyntitapahtuma realisoituneeksi vasta kun eurot siirtyvät tililleni? Siihen asti niitä ei voi käyttää muuhun kuin virtuaalivaluuttojen hankintaan. Esimerkki:
  Ostan yhden bitcoinin 2000 eurolla. Sen hinta nousee päälle 300 euroa. Myyn yhden bitcoinin ja kauppapaikan kulujen jälkeen saan 2300 euroa kauppapaikan kirjanpitoon. Bitcoinin arvo laskee 1900 euroon. Ostan tuolla 2300 eurolla 1.21 bitcoinia. Bitcoinin arvo nousee 2500 euroon. Myyn 1.21 bitcoiniani ja saan 3025 euroa jotka realisoinnin siirtämällä ne tililleni. Mikä on verotettavan pääomani määrä?

  Tykkää

  • Kiitos kysymyksistäsi ja pahoittelut vastauksen viipymisestä!

   Tulo ei realisoidu vielä siinä vaiheessa kun virtuaalivaluutalla ostetaan muita virtuaalivaluuttoja vaan vasta siinä vaiheessa kun virtuaalivaluutta vaihdetaan virallisiin valuuttoihin tai hyödykkeisiin taikka palveluihin.

   Koska kauppapaikan sisällä tehdyt ostot ja myynnit virtuaalivaluutan ja virallisen valuutan välillä realisoivat virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen, on esimerkkitilanteessa verotettava pääomatulo on 1 025 euroa (ensimmäisestä 300 euroa ja jälkimmäisestä 725 euroa).

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: