Virtuaalivaluutalla voit maksaa maidon, et mätkyjä

Maksamisen tavat ovat muuttuneet huimasti viime vuosien aikana. Enää ei tarvitse ängetä lompakkoa täyteen seteleitä tai odottaa päiväkausia tilisiirron saapumista. Kirppariostotkin voi hoitaa nykyään pelkällä kännykällä.

Virtuaalivaluuttatapahtumat, esimerkiksi bitcoinien transaktiot, kirjautuvat lähes viiveettä bittiavaruudessa, kun bitcoinien omistusoikeus siirtyy yhdeltä bitcoin-käyttäjältä toiselle vertaisverkon välityksellä ja tallentuu julkiseen tietokantaan, Blockchain-järjestelmään.

Virtuaalivaluuttojen arvoa ei määrittele mikään keskuspankki, vaan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Reaaliaikaisuuden lisäksi virtuaalivaluuttojen hyödyiksi on koettu anonymiteetti tai ainakin osittainen sellainen – varsinkin, jos tarkoituksena on välttää puuhien tuleminen viranomaisten tietoon. Virtuaalivaluuttaa voidaan käyttää puhtaasti rikollisessa toiminnassa, kuten huumekauppojen maksuvälineenä. Sivukujilla kulkeminen on varmasti mukavampaa virtuaalilompakon kuin ruskean kirjekuoren kanssa.

Täysin riskittömiä virtuaalivaluutat eivät ole: servereitä voidaan hakkeroida ja bitcoinit varastaa, bitcoinin arvo vaihtelee suurestikin ja lisäksi meillä viranomaisilla on keinomme nuuhkia virtuaalisia jalanjälkiä. Valvomme virtuaalivaluutoista saatuja tuloja esimerkiksi vertailutietojen pohjalta.

Tässä vaiheessa toimenpiteet ovat kohdistuneet muutamiin viime vuosiin, jolloin virtuaalivaluuttojen arvo on vaihdellut huomattavasti. Prosentuaalinen voitto on voinut muodostua erittäin suureksi, kun taas kurssitappioita ei ole verotuksessa hyväksytty. Jos havaitsemme, että bitcoinien avulla saadusta tulosta on maksamatta huomattava määrä veroja, seuraamus voi olla rikossyyte eikä veronkorotus.

Virtuaalitoiminnasta saattaa siis tulla ihan oikeat eli epävirtuaaliset mätkyt.

Koska virtuaalivaluutat eivät ole virallisia valuuttoja, niiden verotukselliseen käsittelyyn ei sovelleta samoja säännöksiä kuin virallisiin. Ne eivät myöskään ole arvopapereita, joten niitä eivät koske säännökset myyntivoitoista ja -tappioista. Virtuaalivaluuttojen myyntiä verotetaan ns. yleisen periaatteen nojalla.

Eli kun saat euromääräistä hyötyä, maksat myös veroa siitä. Vaikka virtuaalivaluutoilla voit maksaa ostoksesi esimerkiksi maitokaupassa – jos kauppias hyväksyy valuuttasi – mätkyt hoituvat vain euroilla. Tämä on kylmä totuus, vaikka pyrimmekin verotuksen reaaliaikaisuuteen.

Lisätietoa virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamiseen on vero.fi:ssä. Samasta asiasta löytyy infoa myös hieman raflaavammilla otsikoilla mm. Talouselämästä ja Tekniikka&Talous-saitilta.

T: @Mattila_Jaakko

Vastuuvapausklausuuli:
Koska olen verottaja ja verotan lähtökohtaisesti kaikkea mikä liikkuu, en ota tässä kirjoituksessa kantaa, pitäisikö virtuaalivaluutoille antaa virallisen valuutan asema vai ei.

11 thoughts on “Virtuaalivaluutalla voit maksaa maidon, et mätkyjä

 1. Eiköhän käteistä kuitekin käytetä ENITEN huumekaupassa(10000 kertaisesti) joten cryptovaluuttoja on ihan turha tässä syylistää siittä. Se että tässä kysyä sähköpostiosoitetta viittaa siihen että tässä yritetäån ”phishingiä” tietojen utelua. Eipä kannata omalla ositteellaan vastata.

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista. Kirjoituksellani ei ollut tarkoitus syyllistää virtuaalivaluuttaa käyttäviä huumekaupasta ja olet oikeassa, että käteinen siellä varmastikin jyllää. Emme kalastele kenenkään tietoja blogikommenttien pohjalta.

  Tykkää

 3. Ohjeenne virtuaalivaluuttojen tuloverotuksesta ( https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen_tuloverotu/ ) ei vastaa kysymykseen: kuinka toimitaan tapauksessa jossa euroilla ostetulla virtuaalivaluutalla ostetaan muita virtuaalivaluuttoja jotka lopulta realisoidaan? Koska virtuaalivaluuttaa ei tuossa ohjeessa pidetä realisoituna hyödykkeenä,valuuttana,osakkeena jne. niin tarkoittaako tuo että vain alkuperäisen euroilla ostetun virtuaalivaluutan hankintahinta vähennetään kaikkien muiden kyseisellä virtuaalivaluutalla tehtyjen muiden virtuaalivaluuttojen hankintojen realisoinnista saadusta summasta verotettavaa tuloa laskettaessa?

  Se ei myöskään kerro pidetäänkö kauppapaikan sisällä tehtyä virtuaalivaluutan myymistä euroiksi realisointina? Tuossahan kyseessä on vain kauppapaikassa kirjaus joka kertoo että olen oikeutettu pyytämään heiltä tietyn euromäärän omalle tililleni. Katsotaanko tuo myyntitapahtuma realisoituneeksi vasta kun eurot siirtyvät tililleni? Siihen asti niitä ei voi käyttää muuhun kuin virtuaalivaluuttojen hankintaan. Esimerkki:
  Ostan yhden bitcoinin 2000 eurolla. Sen hinta nousee päälle 300 euroa. Myyn yhden bitcoinin ja kauppapaikan kulujen jälkeen saan 2300 euroa kauppapaikan kirjanpitoon. Bitcoinin arvo laskee 1900 euroon. Ostan tuolla 2300 eurolla 1.21 bitcoinia. Bitcoinin arvo nousee 2500 euroon. Myyn 1.21 bitcoiniani ja saan 3025 euroa jotka realisoinnin siirtämällä ne tililleni. Mikä on verotettavan pääomani määrä?

  Tykkää

  1. Kiitos kysymyksistäsi ja pahoittelut vastauksen viipymisestä!

   Tulo ei realisoidu vielä siinä vaiheessa kun virtuaalivaluutalla ostetaan muita virtuaalivaluuttoja vaan vasta siinä vaiheessa kun virtuaalivaluutta vaihdetaan virallisiin valuuttoihin tai hyödykkeisiin taikka palveluihin.

   Koska kauppapaikan sisällä tehdyt ostot ja myynnit virtuaalivaluutan ja virallisen valuutan välillä realisoivat virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen, on esimerkkitilanteessa verotettava pääomatulo on 1 025 euroa (ensimmäisestä 300 euroa ja jälkimmäisestä 725 euroa).

   Tykkää

 4. Jos edellisessä esimerkissä olisi myynyt ne bitcoinit välillä eurojen sijaan vaikkapa ethereumiksi niin mikä lopussa euroiksi realisoitaessa olisi ollut verotettavan pääoman määrä?

  Ja miten näistä ilmoitetaan verottajalle? Jos ajatellaan että jossain kauppapaikassa voi olla päivän aikana useita myynti ja osto tapahtumia kurssin heilahdellessa niin minkälainen ilmoitus tulee tehdä? Jokainen tapahtuma listattuna yksityiskohtaisesti? 10 tapahtumaa päivässä tekee 3650 vuodessa.

  Tykkää

 5. Jatkettakoot tätä vielä, jos aiemmassa esimerkissä tuon bitcoinin hinta ei olisi noussutkaan sen jälkeen kun sitä oli ostettu sen hinnan ollessa 1900 euroa vaan se olisi laskenut 1000 euroon ja tässä vaiheessa olisi myyty niin miten verotus olisi silloin mennyt?

  Edelleen verottajalle ilmoittamisesta sen verran että useat kauppapaikat tarjoavat rajapintoja joiden kautta treidausohjelmat voivat algoritmien mukaisesti tehdä näitä myyntejä ja ostoja. Näiden kanssa tapahtumia voi tulla huomattavasti enemmän kuin 10 päivässä. Toimitetaanko verottajalle siis jokin logi-tiedosto näistä?

  Pitääkö virtuaalivaluutalla tapahtuvasta muiden virtuaalivaluuttojen ostosta pitää kirjaa? Jos ostan vaikka 2000 eurolla bitcoinia ja sillä edelleen kymmentä muuta valuuttaa / tokenia ja myyn niitä välillä takaisin bitcoiniksi ja ostan uusia niillä bitcoineilla niin pitääkö näistä välivaiheista esittää jotain kirjanpitoa?

  Tykkää

 6. Hei,
  olen kyllä esittänyt tuonne kysymyksiä mutta en ole varsinaisesti tullut asiasta hullua hurskaammaksi, esimerkiksi tässä esittämäni kysymys ja en ymmärrä miten saamani vastaus siihen liittyy:
  https://vero24.vero.fi/vastauspankki/?lang=fi#!singlePublishedAnswer?id=3fbc73be-8066-73f4-65e4-e8b86e9086b7&query=201787037

  Lisäksi pari kysymystäni on hävinnyt tuolta kokonaan, esimerkiksi kysymys miten virtuaalivaluutta NEO:a omistamalla saatavaa automaattisesti generoitua GAS-coin käsitellään verotuksellisessa mielessä kun sitäkin voi ostaa ja myydä omana entiteettinään.

  Tämä blogi on ainoa paikka jossa koen saavani edes jotain selkeyttä.

  Tykkää

  1. Hei, tiedustelin viestinnästä muiden kysymystesi tilannetta ja sain vastauksen että asiasi on työn alla ja olet saamassa kootun vastauksen. Toivottavasti se auttaa, koska ymmärrän että nämä ovat erittäin haastavia tilanteita.

   Tykkää

 7. Hei,
  saako antaa palautetta / ehdotuksia tämän aiheen suhteen teille? Tässä olisi muutama.

  1) Treidaus on saatava mahdolliseksi, nykykäytäntö että tuossa toiminnassa ei saa vähentää tappioita on mieletön konseptin kannalta

  2 a) Te hukutte dataan. Maailmassa on satoja virtuaalivaluuttoja. Vain kourallinen on arvoltaan dollaria suurempi. Tämä tarkoittaa että pienehköllä summalla voi hankkia suuren määrän erilaisia virtuaalivaluuttoja. Näiden osto tai myynti kurssien heilahdellessa tuottaa jo manuaalisesti tehtynäkin suuren määrän tapahtumia. Puhumattakaan automaattisesta treidaus-ohjelmistosta.

  2 b) Mitä te teette tällä datalla? Teillä joko on rajapinnat kaupankäyntipaikkoihin jonka kautta voitte itse valvoa näitä tapahtumia ja siten ette tarvitse henkilöiltä ilmoituksia näistä tapahtumista tai sitten teillä ei ole jolloin ette voi vahvistaa näiden ilmoitusten paikkansapitävyyksiä. Nämä tapahtumat eivät välttämättä näy missään henkilökohtaisessa lompakko-osoitteessa lohkoketjussa.

  Kaupankäyntipaikoissa voit vaikka 10 sekunnin sisällä ostaa ja myydä suuren määrän yhtä virtuaalivaluuuttaa. Lohkoketjuteknologia ei kykene moisiin nopeuksiin vielä joten käytännössä kyseessä on tuolloin kaupankäyntipaikan sisäinen kirjanpito siitä mitä kukin omistaa. Itse virtuaalivaluutta on kauppapaikan omissa ”lompakoissa”. Olen itse todennut tämän siirtämällä virtuaalivaluuttaa kaupankäyntipaikasta toiseen. Tutkaillessani siirtotapahtumaa huomasin että se oli alkujaan lähtenyt lompakko-osoitteesta jossa oli todella huomattava summa virtuaalivaluuttaa ja ei siis ollut minun. Ja tämä siis vain yhdellä sadoista virtuaalivaluutoista ja niiden lohkoketjuista.

  Eli onko tuosta vaatimuksesta että virtuaalivaluuttojen väliset osto-myynti tapahtumat raportoidaan yksityiskohtaisesti mitään hyötyä verottajalle jos ette voi vahvistaa niiden paikkansapitävyyttä? Epärehelliset voivat tekaista sopivat tapahtumat, rehelliset laittavat nuo tunnollisesti ja verottaja joutuu käsittelemään kaikki.

  3) Se mitä te voitte todeta on kauppapaikoista tulleet rahasiirrot henkilöiden tileille. Mahdollisesti sen jos jostain kaupasta on ostettu tuotetta/palvelua tai bittiautomaateista tapahtuneet nostot.

  4) Näin tavallisena ihmisenä tulee mieleen että eikö siis olisi helpompaa jos koko homma yksinkertaistettaisiin muotoon jossa ilmoitetaan summa jolla virtuaalivaluuttaa on hankittu ja summa jonka edestä on joltain taholta saatu tuotteita/palveluita/virallista valuuttaa itselle?

  Tämä ratkaisisi myös 1 kohdan ongelman virtuaalivaluutan osalta, kauppapaikoissa voisi treidata vaikka litecoinia joko euroja, dollareita tai bitcoineja vastaan, mikä nyt parhaimman kurssin antaakaan ja vasta siinä vaiheessa kun tuolta oltaisiin rahaa omalle pankkitilille siirtämässä katsottaisiin tuo realisoituneeksi. Treidauksen tappioita ei saisi edelleenkään vähennettyä verotuksesta joka ei liity virtuaalivaluuttoihin (mikä tässä lienee alkujaan ollut tarkoituskin) mutta se ei myöskään rankaisisi virtuaalivaluutan tappiollisesta treidauksesta virallisia valuuttoja vastaan.

  Tykkää

  1. Hei, palaute on aina tervetullutta, kiitos näistä, välitän tiedot asiaan paremmin vihkiytyneille.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.