Kun pitää valvoa, pitää valvoa vähän kaikkia – SORI

Ihannemaailmassa verovalvonta on tarpeetonta, koska kaikki maksavat verot oma-aloitteisesti oikein. Valtion ei tarvitse palkata virkailijoita vahtimaan, että asia hoituu.

Ihan vielä emme ole ihannemaailmassa. Valvontaa siis tarvitaan, jotta verovarat saadaan kerättyä oikean suuruisina ja oikeaan aikaan – ja oikeudenmukaisesti kaikilta, joita laki velvoittaa.  Viime aikoina on ollut erilaisia vilppitilanteita, jotka on havaittu kiitos verotarkastajien valvovan silmän.

Ennakonpidätyshuijauksissa oli kyse siitä, että yritykset olivat antaneet ei-todellisia vuosi-ilmoituksia tarkoituksenaan saada työntekijöille veronpalautuksia väärin perustein. Useissa tapauksissa feikki-ilmoituksilla väitettyjä ennakonpidätyksiä ei ollut pidätetty tai maksettu lainkaan, eikä itse työtäkään välttämättä tehty.

Jos katselen yllä linkattua uutista veronmaksajan ja yrittäjäperheen näkökulmasta, olen ennen kaikkea iloinen: epärehellisten välistävetäjien toimintaa on torpattu!

Verotarkastajan näkökulmasta uutinen on myös hieman masentava: ääh, nyt joudutaan tuokin ilmoituskasa penkomaan juurta jaksain. Vaikka penkominen on mielenkiintoista, se on pois jostain muusta työstä.

Lisäksi juurta jaksain penkominen tarkoittaa usein sitä, että asian selville saamiseksi ja ilmiön suuruuden hahmottamiseksi joudumme vaivaamaan myös oikein toimivia yrityksiä ja henkilöitä.

Se voi tarkoittaa selvityspyyntöä tai vertailutietojen kyselyä – ei nimittäin ole ihan helppoa selvittää, mikä vuosi-ilmoitus on huijausta ja mikä ei. Feikki-ilmoituksen erottamiseen oikeasta ilmoituksesta tarvitaan osaavia ihmisiä, työkaluja ja aikaa. Usein myös jeesiä teiltä asiakkailta.

Onpa vilppiä pystytty estämäänkin, kuten alv-petoksia, eikä vain havaitsemaan jälkikäteen.

Verotarkastajien työpanos oli tarpeen identiteettivarkauksien avulla tehtyjen alv-petosten torjunnassa, mutta samalla lähes kaikkien arvonlisäveropalautusten käsittely viivästyi. Käytännössä tämä tarkoitti, että alv-palautukset tulivat monen yrityksen tilille myöhässä.

Voin uskoa sen, että oikein toimivaa veronmaksajaa ärsyttää, kun häntä häiritään syyttä, mutta emme häiritse kiusataksemme.

Koittakaa kestää meitä. Sori.

T: @PiaAnsamaki

5 thoughts on “Kun pitää valvoa, pitää valvoa vähän kaikkia – SORI

 1. Kaikkien edun mukaista on, että verovilppiä ja muita talousrikoksia torjutaan. Sitä vain on viime vuosina tehty aivan väärin.

  Esimerkiksi rakentamisilmoitukset suorastaan helpottavat pimeiden palkkojen maksamista. En kerro, miten se tapahtuu, koska en halua auttaa sellaisessa.

  Rakentamisilmoitukset ovat hankalia ja eniten niistä kärsivät rehelliset yritykset ja ihmiset. Niistä pitäisi luopua kokonaan.

  Suomessa otettiin käyttöön kuitintarjoamispakko ja nyt suunnitellaan Ruotsin mallin mukaisten hyväksyttyjen kassajärjestelmien käyttöpakkoa. Tämä on kallista pienille kaupoille ja palveluyrityksille.

  Kuitin tarjoaminen ja hyväksytty kassajärjestelmä eivät estä ohimyyntiä. En tässäkään neuvo, mutta tarvittaessa voin tämänkin todistaa.

  Viime vuosien syynäämistä koskevat muutokset on kohdistettu pieniin yrityksiin. Niissä tuskin on kovin suurta harmaata taloutta. Kannattaisi mieluummin keskittyä suuriin kansainvälisiin yrityksiin.

  Pienten yritysten valvonta helpottuisi huomattavasti, jos kirjanpito, tuloverotus ja arvonlisäverotus muutettaisiin kokonaan maksuperusteisiksi. Jokaisesta maksusta jää jälki kahden pankin tietokantaan, joten niitä on vaikea manipuloida. Sen sijaan laskuja ja rahtikirjoja on helppo väärentää.

  Maksuperusteinen kirjanpito ja verotus ovat yrityksille helppoa ja kustannustehokasta. Sen avulla voitaisiin siirtyä yritysten tuloverotuksessa kuukausittaiseen oma-aloitteiseen verotukseen. Ennakkoverotus voitaisiin romuttaa ja tuloverot kertyisivät oikeanmääräisinä läpi vuoden.

  Lisäksi kaikenlainen verotuksen yksinkertaistaminen vähentäisi sekä tahallista verovilppiä että vahingossa tehtyjä virheitä. Esimerkiksi kaikille yritysmuodoille pitää toteuttaa sama verojärjestelmä, arvonlisäverokannat pitää karsia yhteen ja henkilöverotuksen vähennysviidakko pitää hävittää kokonaan.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Lassi. Asiasta pienet vs. suuret verovalvottavat olen blogannut syksyllä, ja mielipiteeni tuleekin siellä hyvin esille: https://veroblogit.com/2016/09/22/veronkierto-ei-ole-vain-paratiisien-ongelma/

   Verovalvonnassa on toki aina parantamisen varaa. Löytyneiden talousrikosten kasvanut määrä kertoo mielestäni kuitenkin, että valvonnan suunta on oikea: http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Uutiset/Viranomaisyhteistyolla_tuloksia__talousr(42818)
   Myös rakennusalan ilmoittamista koskevat lainsäädäntömuutokset ovat tämän tutkimuksen mukaan kasvattaneet verotuloja:
   http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Harmaan_talouden_torjunta/Asiantuntijakirjoituksia_harmaasta_talou%2821531%29

   On totta, että ilmoitusten tietojen kerääminen ja niiden täyttäminen on työlästä. Sen sijaan online-kassakoneet eivät ole enää kovin kalliita, ja uskoisin, että sellainen maksaa rehelliselle yrittäjälle itsensä takaisin. Ohimyynti on tällaisilla kassakoneilla merkittävästi vaikeampaa kuin nykyisillä. Joissain maissa asiakas voi jopa tarkistaa, onko hänen ostonsa tallentunut kassajärjestelmään ja tieto sitä kautta mennyt verohallintoon.

   Esittämäsi ajatukset esim. maksuperusteisesta tuloverotuksesta ja alv-kantojen yhtenäistämisestä ovat kiinnostavia. Niistä päättäminen ei tietenkään ole Verohallinnon asia vaan lainsäätäjien, joten en ota niihin kantaa. Verohallinnon tehtävä on toimeenpanna Suomen voimassa olevat verolait mahdollisimman hyvin.

   Terv. Pia

   Tykkää

   1. Rakentamisilmoituksista tuskin on ollut mitään hyötyä Kun rakennuksille on kohdistettu tarkastuksia, sieltä on varmasti löytynyt entistä enemmän virheitä. Vain osa näistä virheistä on tahallisia ja osa vahinkoja. Vahinkoja syntyy, kun verotus on liian monimutkaista.

    Se ei paljastu milloinkaan, kuinka paljon rakentamisilmoittaminen on helpottanut pimeiden palkkojen maksamista. Juuri tämän paljastumattomuuden takia, se on helpottunut.

    Hyväksytyt kassakoneet ovat kalliita pienimille yrityksille, joita on 90 prosenttia kaikista yrityksistä.

    Hyväksytty kassakone ei estä ohimyyntiä, koska tällaista myyntiä ei ennenkään ole lyöty kassakoneeseen. Ehkäpä Verohallinto ehdottaa seuraavaksi valvontakameroiden asentamista myymälöiden kassoille ja videot tulevat pilven kautta suoraan Verohallinnon tietokoneille. Siinä on tuhansille verovirakailijoille mukavaa puhdetta katsella, kun ihmiset makselevat ostoksiaan.

    Rakentamisilmoitukset ja hyväksyttyjen kassakoneiden vaatiminenkin kuuluu eduskunnan päätettäväksi, mutta Verohallinto on osallitunut ja osallistuu yhdessä valtiovarainministeriön kassa näiden lakimuutosten valmisteluun. Samalla tavalla Verohallinto voisi valmistella verotuksen yksinkertaistamista koskevia säännöksiä.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.