Palvelut kaupaksi verovähennyksillä

Tilastojen mukaan kotitalousvähennystä hyödyntää suuri joukko veronmaksajia. Vuonna 2015 vähennyksen sai noin 400 000 suomalaista. Määrä on iso verrattuna veronmaksajien kokonaismäärään. Siitä voidaan myös päätellä, että kansalaisten veroinho on joko suunnattoman suuri tai sitten palveluille on oikeasti kysyntää.

Itse veikkaisin, että jälkimmäinen on lähempänä todellisuutta. Vähennys tekee reilun pelin kannattavaksi oikeille tarpeille.

Työsuorituksia, kuten kattoremontteja ja viikkosiivousta, näkee usein markkinoitavan kotitalousvähennyksen avulla. Mainoksessa kerrotaan, että sinä maksat vain puolet ja toinen puoli laitetaan veronmaksajien  hoidettavaksi.

Kun ostat palvelun, saat reilun alennuksen veroista. Jotta asia olisi helposti hahmotettavissa ja reilu kaikille, on vähennyksen määrä 50 % yritykselle maksetusta työkorvauksen määrästä. Vähennyksen saa suoraan verosta. Pienten summien hallinnollisen taakan vähentämiseksi on 100 euron omavastuu.

Kun firma on onnistunut myymään kotitalousvähennyspalvelun, niin tilastojen valossa kovin moni unohtaa sitten hyödyntää sen. Kotitalousvähennysvaatimuksia esitetään kovin usein vasta muutosverotuksessa vuosia jälkikäteen.

Tämä on harmillista, sillä vähennyshyödyn saisi heti, kun hakisi netissä muutosta verokorttiin. Ei kovin vaikeata, mutta ehkä rahat ovat paremmassa tallessa kuin omalla tilillä.

Setelien luvattu maa?

Lounasseteleistä on tullut niin suosittuja, että niitä on alettu pitää jo eräänlaisena saavutettuna kansalaisetuna, joka kuuluu automaattisesti kaikille riippumatta siitä, tehdäänkö työtä vai ei.

Kun Verohallinto kiinnitti taannoin huomiota siihen, että elektronisia lounasseteleitä pitäisi käyttää sääntöjen mukaiseen tarkoitukseen, syntyi asiasta kauhea haloo. Seteleitä pitäisi voida myydä lisätulojen saamiseksi.

Lainsäätäjä on halunnut kannustaa työntekijöitä syömään lounastunnilla antamalla lounasseteleille veroedun. Kun setelin voi vaihtaa vain veroedulla tuettuun ruokaan, niin ne jotka saattaisivat muuten jättää syömättä, saattavat raaskia nauttimaan lounaansa. Tämä on pitkällä tähtäyksellä hyvä asia kaikille.

Lounassetelin innoittamana on syntynyt erilaisia muita verotuettuja seteleitä markkinoille. Ostetaanko näitä vain veroetujen saamiseksi vai onko niille oikeasti tarvetta? Itse uskon enemmän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Jo jotain omistavien verosuunnitteluväline?

Kapitalisaatiosopimus on vakuutusyhtiön kanssa tehtävä säästämis- tai sijoitustuote, jossa ei ole ketään vakuutettua. Vakuutusyhtiö sijoittaa joko oman harkintansa tai sijoittajan toimeksiantojen mukaisesti sopimuksen alle maksetut rahat.

Varojen sijoittamisesta välittömästi kertynyt tulo on vakuutusyhtiön eikä sijoittajan tuloa. Myöskään sijoituskohteiden vaihdosta ei veroteta sijoittajaa. Sijoittajaa verotetaan vasta kun hän nostaa varoja ulos. Kuitenkin omat säästöt saa nostaa ennen tuoton nostoa.

Tilastojen valossa kapitalisaatiosopimukset ovat olleet suosittuja. Niihin liittyy veroetuja kun se suojaa pääomatulon verolta, mutta kolikon kääntöpuolena ovat vakuutusyhtiön veloittamat  kulut. Lisäksi niistä aiheutuvaa tappiota ei saa vähentää ja se on ongelmallinen perintöverotuksessa. Kaikille ne eivät vain sovi.

Kyse on sinun rahoistasi

Veroporkkanoilla ja niiden muutoksilla on vaikutusta kysyntään. Suuri enemmistö tuskin kuitenkaan käyttää omia rahojaan vain porkkanoiden saamiseksi. Erilaisille tuotteille ja palveluille on kysyntää. Itse asiassa kotitalousvähennys saattaa lisätä verotulojen määrää kun työ siirtyy reilun pelin sääntöjen piiriin.

Hyvin harvalla veromyönteisyys on niin jäinen, että asunto maalautetaan kerran vuodessa sopiviin sävyihin kotitalousvähennyksen saamiseksi. Perheoikeudellisista syistä se voi kyllä olla joillekin tarpeen kun uusi sisustuslehti tulee kotiin…

Jaa ajatuksiasi kanssani Twitterissä @petrimanninen

4 thoughts on “Palvelut kaupaksi verovähennyksillä

 1. Onkohan tuo veroetu oikeasti lähes 50 %? Esim. kaupungeissa kerrostalohuoneistojen remonttihinnat ovat nousseet ”pilviin”. Itsekin jouduin teettämään pienen kämpän vessaremontin urakoitsijalla, joka teki 3 remonttiurakkaa päällekkäin. Hinta oli järjetön. Mutta joko maksat tai sitten et saa urakoitsijaa.

  Jotkut ovat sitä mieltä, että kotitalousvähennys on yksi syy rajuihin lvis-alan hintojen nousuun.

  Tykkää

  1. Hyvin validi kysymys!

   Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
   Lähetetty: 10. huhtikuuta 2017 12:48
   Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
   Aihe: [Verona] Kommentti: ”Palvelut kaupaksi verovähennyksillä”

   Tykkää

  2. Moni uskoo myös jumalaan ja joulupukkiin, mutta ei se tarkoita että ne olisi totta. Eli ei kannata miettiä mitä isot pojat kertoo hintojen noususta..

   Tykkää

   1. Vuonna 2011 valmistuneessa tutkimuksessa katsottiin asiakaskohtaisen vähennyksen nousseen edeltävinä vuosina, mikä on tutkimuksen mukaan saattanut johtua osin myös palveluhintojen noususta tai pysyväisluonteisten ostopalvelusuhteiden yleistymisestä, eli ostetaan enemmän ja säännöllisesti.

    Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
    Lähetetty: 10. huhtikuuta 2017 20:27
    Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
    Aihe: [Verona] Kommentti: ”Palvelut kaupaksi verovähennyksillä”

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.