Asuuko sinussakin veroilmoitusaikaan pieni Aina Inkeri?

Kyllä, kaikki muuttuu hyvä Aina Inkeri Ankeinen ja Verohallinto on matkalla kohti sujuvaa sähköisyyttä, kuten kollegani Tarja Rautio taannoin totesi omassa tekstissään.

Kun esitäytetty veroilmoitus putoaa postilaatikosta näin keväällä, moni meistä rustaa täydennykset ilmoitukselle ja pudottaa ilmoituksen palautuskuoressa postilaatikkoon. Tuttu rutiini toistuu vuodesta toiseen, vaikka muuten tekisimme ruokaostokset verkossa ja tarkistaisimme pankkitilin saldon älypuhelimesta.

Tottumus saa tarttumaan paperiin

Ei auta, vaikka verkossa ilmoittaminen sujuu vaivattomammin, apua löytyy chatissa jopa iltakymmeneen eikä liitelomakkeiden kanssa tarvitse pelata. Paperipalauttajan päätä ei käännä edes se, että verkossa tiedot ovat jo kauan ennen kuin kirjekuori saapuu kotiin tai että ilmoituksen voi verkossa lähettää uudestaan.

Moni paperisti ei ole edes käynyt kokeilemassa verkkopalvelua. Harva kokeilija nimittäin enää palaa vanhaan, mutta hyppy tuntemattomaan ja ensimmäinen askel muutoksen tiellä on hankala.

Keitä tosielämän aina inkerit ovat?

Heitä löytyy jokaisesta ikäryhmästä ja kaikkialta Suomesta. Saatat valita paperivaihtoehdon, olitpa sitten korkeasti tai matalasti koulutettu, tienasit paljon tai vähän.

Maaseudulla verkostakieltäytyjiä on isoja kaupunkeja enemmän. Maantieteellisesti verkko vetää eniten pääkaupunkilaisia, vähiten ahvenanmaalaisia.

Suomenkieliset päätyvät verkkoon ihan vähän ruotsinkielisiä useammin, mutta ei tämä ole kielikysymys.

Ikäkään ei suojaa paperilta. Nuoret suuntaavat verkkoon vanhempia useammin, mutta silti alle 45-vuotiaistakin paperin valitsee melkein joka kolmas.

Älä ole ankea

Tänä keväänä on aika kokeilla uutta ja sulkea sisäinen Aina Inkeri Ankeinen kaappiin pölyttymään. Kirjautumisen takana odottaa iloinen yllätys. Kokeile: vero.fi/veroilmoitus.

Kommentoi Twitterissä @harrietmallenius