OmaVeron kehitys yhtä varmaa kuin kevään tulo

Verotili-palvelun korvaaminen OmaVerolla on herättänyt kysymyksiä. Miksi ei vaan rakennettu vanhan palvelun päälle uutta? Joku on jopa epäillyt, ettei meillä täällä Verohallinnossa ole muutakaan tekemistä kuin turhaan puljailla.

Syynä ei ollut tekemisen puute, vaan todellinen tarve.

Tällä hetkellä Verohallinnossa korvataan verotuksen vanhoja tietojärjestelmiä uusilla, koska niistä useimmat ovat tulleet elinkaarensa päähän, ja niiden ylläpito ja kehittäminen ovat käyneet liian kalliiksi. Myös Verotili-palvelun taustalla ollut järjestelmä korvattiin vuodenvaihteessa.

Verotili-palvelu oli vain ikkuna verotustietoihin, kuten on OmaVerokin, ei itse järjestelmä, jossa verotustyö tehdään. Siksi taustalla tapahtuvat järjestelmämuutokset vaikuttavat myös verkkopalveluun. Joten Verotili-palveluun olisi väistämättä pitänyt tehdä muutoksia, jos se olisi haluttu pitää tuotannossa.

Muutoksia todellakin olisi pitänyt tehdä, jotta sinne olisi saatu yhdistettyä muita palveluja ja rakennettua uusia toimintoja, muun muassa sellaisia, joita Verotili-palvelun käyttäjät ovat toivoneet. Ja näiden muutosten kehitystyö olisi ollut hidasta ja kallista. Hitaampaa ja kalliimpaa kuin mitä OmaVeron kehittäminen on.

Tärkeä pointti Verotili-palvelun korvaamiseen OmaVerolla on siis se, että nyt Verohallinnolla on tilaisuus a) vastata aikaisempaa paremmin Verotili-palvelua käyttäneiden asiakkaiden tarpeisiin ja b) tarjota yhä enemmän palveluja sähköisesti kaikille asiakasryhmille.

A-kohdassa taisi monelta Verotili-palvelun ystävältä mennä kahvi väärään kurkkuun. Ai, että miten OmaVero muka palvelee paremmin!?

Totta on, että OmaVerosta on tullut kielteistä palautetta, mutta on risujen joukossa myös ruusuja.

Positiivinen palaute on kehitystyölle tärkeää, koska sen avulla tiedämme missä on menty oikeaan suuntaan. OmaVero tuo hyviä uutisia niille, jotka ovat jo nyt tyytyväisiä uuteen palveluun: lisää hyvää on luvassa.

Niille, jotka ovat vähemmän tyytyväisiä palveluun, kevätlinnut kertovat ”Älkää heittäkö kirvestä kaivoon, OmaVerossa teitä kuunnellaan!” Kriittisemmän palautteen avulla olemme tunnistaneet ongelmakohtia, joita pyrimme parantamaan.

Eli OmaVero kehittyy koko ajan. Esimerkiksi nyt on toteutettu toivottu muutos: verokauden tapahtumat saa ladattua tiedostona, jotta tietoja voi käsitellä vaikka Excelissä.

Ei Verotili-palveluvainaakaan pelkkää hehkutusta saanut elinkaarensa aikana. Myös sen osalta palaute jakautui kehuihin ja kritiikkiin. Vältytäänkö OmaVerossa risuilta tulevaisuudessa, jää nähtäväksi. Tuskin, mutta me todellakin yritämme pitää risukasan pienenä.

Erään käytettävyysasiantuntijan mukaan rajattomalla budjetilla ja ajalla voidaan rakentaa palvelu, johon jokainen käyttäjä on tyytyväinen. Täällä Verohallinnossa meillä ei sellaisia budjetteja ole. Onko jossain muualla?

Ja se B-kohta.

OmaVeroa rakennettaan palvelemaan eri käyttäjäryhmiä, ei ainoastaan Verotili-palvelun käyttäjiä. Ja on muistettava, että jokaisen käyttäjäryhmän sisältä löytyy yhtä monta käyttökokemusta kuin on käyttäjää, oli sitten kyseessä henkilöasiakas, yrittäjä tai kirjanpitäjä.

Me kehittäjät tasapainottelemme eri tarpeiden välillä ja yritämme löytää ratkaisun, joka palvelee mahdollisimman montaa.

Sitä kutsutaan kustannustehokkuudeksi.

19 thoughts on “OmaVeron kehitys yhtä varmaa kuin kevään tulo

 1. Tuo taulukkovaihtoehto kuulostaa kiinnostavalta. Miten siihen pääsee käsiksi?
  En löydä sellaist, vai onko se vasta tulossa?

  Tykkää

  1. Verokauden tapahtumiin pääsee käsiksi esimerkiksi siirtymällä etusivun alaosan Verot-välilehdeltä halutun verolajin sivulle > valitse sivulta Kaudet-listasta haluttu verokausi > sen jälkeen verokauden sivulla oikean yläkulman Toiminnot-kohdasta klikkaa Katso kauden tapahtumia > verokauden tapahtumissa on linkki Lataa tiedostona (csv).

   Tykkää

   1. Kiitos. Näyttää paremmalta. Suuri helpotus on, että siinä on todellisia summia eikä niistä silputtuja eriä. Tammi- ja helmikuun osalta meidän piti kerätä taulukkoon kaikki tietomme, minkä jälkeen saldon pystyi vertaamaan omaveron saldoon ja virittämään korkosenttejä.

    Verotilin käytettävyyteen verrattuna puuttuu enää että noita taulukoita on haettava kaksi tai kolme ja yhdistettävä ne. Kuitenkin selvästi pienempi työ kuin tähän saakka.

    Sitä vain ihmettelen, että kun toistamiseen on ilmoitettu että neuvonantajina ovat toimineet alan ammattilaiset. Ilmeisesti sitten niin päteviä tahoja etteivät koskaan likaa käsiään rutiinityöllä?

    Tykkää

 2. Edelleen olen kirjanpitäjänä sitä mieltä, että omavero ei ole ”palvelu” vaan syvältä sieltä mihin ei aurinko paista. Ala-arvoinen käytettävyys kirjanpitäjän kannalta eikä mitään todellista parannusta ole vielä tapahtunut!

  Tykkää

 3. Ymmärrän toki, että Verohallinto uudistaa verotuksen tietojärjestelmänsä, mutta tämän takia ei olisi tarvinnut vaihtaa Verotiliä OmaVeroon. Sama käyttöliittymä, samat toiminnot ja jopa samat nimitykset olisi voitu säilyttää.

  Nyt keksittiin sellaista uutta, jota ei olisi tarvinnut keksiä. Käyttäjän kannalta OmaVerossa ei ole vielä juuri mitään parannuksia. On vain lupauksia. Niitä oli Verotilistäkin aivan alusta lähtien, mutta niitä ei milloinkaan toteutettu.

  OmaVero on vaikeakäyttöisempi kuin Verotili. Osittain tämä johtuu siitä, että Verotiliin oli totuttu. Osittain tämä johtuu siitä, että OmaVero on rakennettu ohjelmoijien ehdoilla eikä kirjanpitäjien ehdoilla.

  Jos OmaVeron käyttöliittymän ja toimintojen suunnittelussa käytettiin asiantuntijoita, heidän pitäisi vaihtaa ammattia. Suunnittelijoiden ammattitaitoon kuuluu käyttäjien toimintatapojen ymmärtäminen.

  Tietojärjestelmien rakentamisessa perussääntö on sovellusalueen pelkistäminen äärimmäisen yksinkertaiseksi ennen tietojärjestelmän suunnittelun aloittamista. Jos tätä ei tehdä, tietojärjestelmästä tulee vaikeakäyttöinen ja virhealtis.

  Ennen kuin Verohallinto aloitti tietojärjestelmiensä uudistamisen, verotusta olisi pitänyt yksinkertaistaa. Nykyiset verojärjestelmät ovat niin vaikeaselkoisia, että Verohallinnon ihmisetkään eivät hallitse niitä.

  Vaikeimpia verotuksen alueita ovat arvonlisäverotus ja henkilöverotuksen vähennysjärjestelmä. Yritysverotusta voitaisiin yksinkertaistaa siten, että kaikilla yritysmuodoilla olisi sama verojärjestelmä.

  Tykkää

  1. Kiitos Lassi kommenteista. Mitä käyttöliittymän korvaamiseen tulee, niin tuossa kirjoituksessani yritin juuri avata asiaa miksi se oli välttämätöntä. Taustajärjestelmän muuttuessa ei Verotili-palvelu olisi pysynyt koskemattomana. Lisäksi juurikin OmaVeron avulla pystymme näyttämään käyttäjille sellaisia tietoja, jotka eivät Verotili-palvelussa ole olleet mukana, ja joita käyttäjät ovat pitkään toivoneet, esimerkiksi oma-aloitteisten verojen osalta perinnässä olevat verot.

   Olemme jo nyt kehittäneet, ja tulemme kehittämään, OmaVeroa käyttäjien antaman palautteen perusteella. Tulevaisuudessa OmaVeroon tulee myös lisää uusia toimintoja ja verolajeja, jotka helpottavat veroasioiden hoitamista kokonaisuutena. Esimerkiksi tämän vuoden loppupuolella yhteisöjen tuloverotukseen liittyviä asioita voi hoitaa OmaVerossa.

   Toivottavasti jatkossa koet palvelun myös hyödyttävän teitä.

   Tykkää

   1. Verotilin käyttöliittymä ja toiminnot olisi voitu säilyttää, vaikka siihen olisi tehty toiminnallisia parannuksia.

    Yhteisöjen tuloverotuksen saaminen OmaVeroon on positiivinen asia. Tuo sanamuoto viittaa siihen, että liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden verotus ei siihen vielä tule. Tässä pyydän muistamaan mitä kirjoitin: pelkistäkää.

    Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteisöjen, liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden verotus yhdenmukaistetaan sellaiseksi kuin osakeyhtiöiden verotus on nyt. Avainajatuksena on käsitellä yksityisottoja samalla tavalla kuin osinkoja käsitellään.

    Tällöin ei tarvita sellaisia vippakonsteja kuin tämän vuoden alusta käyttöönotettu yrittäjävähennys. Kaikki yritykset ovat samalla viivalla, kun niillä on sama verotus.

    Tykkää

   2. Tämän vuoden lopulla tosiaan siirtyy vasta yhteisöjen asiointi tuloverotuksen osalta OmaVeroon. Liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden verotus vasta myöhemmin. Nekin ovat tulossa, mutta käyttöönotot ovat palasteltu, jotta kaikki ehditään tehdä.

    Siinä olet oikeassa, että yksinkertainen on kaunista, ja niin asiakkaan kuin Verohallinnon etu. Se pidetään mielessä. Toki verotukseen liittyvät lakimuutokset ovat hieman eritasoinen asia kuin verkkopalvelun käyttöliittymän uudistus, eikä ainoastaan Verohallinnon käsissä. Mutta muutosta silläkin saralla tapahtuu. Verotusmenettelyjä yhtenäistäviä lakimuutoksia on tehty, ja tekeillä. Vanhaa menettelylainsäädäntöä on tarkoitus yksinkertaistaa ja yhtenäistää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

    Tykkää

   3. Juuri se oli hyvä asia verotilissä, että perinnässä olevia veroja ei sinne sotkettu sekoittamaan normaalia toimintaa. Nyt kun ne ovat siellä niihin kohdistetaan suorituksia jotka eivät sinne kuulu ja kaikki on sekaisin ja punaisella. Jos joku ei hallitse perinnässä olevia veroja niin ihmettelen. Niillä on ihan oma maksujärjestelynsä. Ehkä ne voisivat olla omalla välilehdellään, mutta todella rasittavaa, kun verottaja sotkee maksut.

    Tykkää

   4. Kiitos kommentista.

    OmaVeron saldo näyttää tällä hetkellä kokonaistilanteen oma-aloitteisten verojen osalta. Saldon alapuolella olevaa saldoerittely-linkkiä klikkaamalla näkee tarkemmin mitkä ovat ”normaaleja” erääntyneitä veroja ja mikä osa kuuluu perinnässä oleviin veroihin. Tätä kokonaiskuvaa on kaivattu. Palvelussa on pyritty monessa kohtaa tuomaan esille miten perinnässä olevat, esim. maksujärjestelyyn kuuluvat, erät maksetaan. Silloin, kun niitä on. Maksujen kohdistamiseen vaikuttaa se, että ne maksetaan oikeiden maksuohjeiden mukaan, aivan kuten aiemminkin. OmaVero ei ole tuonut muutosta siihen. OmaVero on tosiaan vain verkkopalvelu, jossa varsinaisen verotuksen tietojärjestelmän tietoa näytetään.

    Mutta, jos nimenomaisesti tarkoititte sitä, että OmaVero jotenkin ohjaa maksamaan perinnässä olevia veroja epäselvästi, niin se on eri asia ja sitä pitää parantaa. Suosittelen laittamaan palautetta konkreettisilla esimerkeillä OmaVeron palautelomakkeen kautta. Sitä seurataan säännöllisesti ja palaute huomioidaan palvelun kehityksessä https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1255308&SID=6794d897-d088-4deb-b919-497807a6a4a4&dy=943587785

    Tykkää

 4. Täysin samaa mieltä- Omaveron tiliotteessa ei ole järjen hiventä eikä loogisuutta. Edes saldot ei täsmää !!!! Tapahtumat aivan sekaisin !!! Luulisi että verovaroilla olisi voitu palkata suunnittelutyöhön jokin muukin kuin …. jääköön sanomatta .

  Tykkää

 5. Verottaja ei ymmärrä kirjanpidosta pätkääkään omaveron suhteen. Omaveron saldot eivät täsmää, eihän tulojenkaan tarvitse silloin täsmätä…? Ei kun potkut suunnittelijalle.
  Omavero on ihan p:stä.

  Tykkää

 6. Taas kerran huomasin miten sekava omavero on. Aikamoinen työ yrittää täsmäyttää omaveron saldoa sellaisella asiakkaalla jolla maksettavat verot roikkuvat pitkältä ajalta.
  Joutuu vaan arvailemaan mitähän on veloitettu, kun mistään ei näy tapahtumakohtaisesti korkojen veloitusta. Potuttaa hirveesti tehdä epätarkaa kirjanpitoa, VEROTTAJASTA johtuen.

  YLLÄPITÄJÄN HUOMAUTUS 6.4: Kommentin ja nimimerkin kirosana on vaihdettu perunaan. Lue ohjeet Veronan kommentointityylistä:)

  Tykkää

 7. En ole vieläkään saanut täsmäytettyä kirjanpitoa omaveroon. Entinen systeemi oli hyvä, kun sai kerran kuukaudessa tiliotteen ja siihen sai täsmäytettyä. Nyt informaatio on pienissä palasissa eikä minulle rakennu mitään ymmärrystä mitä siirtyi milloin.

  Saisiko informaation vaikka siten, että on yksi (tasan yksi) .csv tiedostona ja niin että uudet korjaukset tulevat aina tiedoston loppuun?

  Tykkää

  1. Hei,

   Palveluun ollaan kehittämässä verokauden tapahtumatietojen haku-toimintoa. Haun avulla voi hakea oma-aloitteisten verojen verokauden tapahtumatietoja esimerkiksi tietyltä ajanjaksolta kootusti. Hakutuloksen saa myös ladattua csv-tiedostoksi. Tämä yritetään toteuttaa mahdollisimman pian ja, kun se saadaan käyttöön, siitä tiedotetaan mm. OmaVeron kirjautumissivulla kohdassa ”Mitä OmaVerossa voi tällä hetkellä tehdä” Ajankohtaista-otsikon uutisissa. Tämä toivottavasti tuo apua tietojen koostamiseen.

   Tykkää

 8. Keksin jonkilaisen menetelmän miten tätä omaveroa käytetään:

  Mene maksut ja palautukset sivulle.
  Klikka jokainen ’Tiedot käytöstä’ sivu auki.
  Kopioi jokainen rivi käsin Exceliin.
  Täsmäytä Excelissä.

  Hyvä että IT:tä uudistetaan, että käsintehtävä työ vähenee, eiku!

  Tykkää

  1. Hei,

   Palvelua ollaan kehittämässä, niin että tietoja saa jatkossa ladattua tiedostona muualtakin kuin nyt verokauden tapahtumasivulta. Aikataulua tuon Maksut ja palautukset-välilehden osalta en osaa sanoa, mutta palaute on huomioitu.

   Tykkää

 9. Päivitysilmoitus: Takana rankka kevät | Verona

Kommentointi on suljettu.