Maaliin vaikka väkisin

Viime aikoina Veronassa on kirjoitettu tiheästi muutoksesta. Ehkä teen virheen jatkamalla ensimmäisessä bloggauksessani samasta aiheesta. Nyt koodisanat ovat tuloverotus, Barca-PSG 6–1, veroilmoitus, hemmetinmoinen savotta.

Jännittävä tosiasia on se, että 6.3. anno domini 2017 vero.fi:hin ilmaantui yhteisöjen veroilmoitus(lomakkeet)** verovuodelle 2017.

Kylmä tosiasia puolestaan on se, että moniin näistä veroilmoituksista tehtiin muutoksia, joihinkin jopa paljon. Lisäksi luotiin uusia liitteitä, toisia muutettiin ja kolmansia poistettiin käytöstä.

Koska olen hiki hatussa, selkä limassa ja veren maku suussa – toki välillä keskikentällä syvään henkeä vetäen mutta en kertaakaan vaihtoa pyytäen – työskennellyt veroilmoitusten muutosten eteen, haluan parin esimerkin avulla kertoa miksi joitakin muutoksia on tehty.

Tihrusta siis kurkistusreiästä ja näe vilahdus tunnollista viranomaistyötä.

1. Kiinteästä kenttäkohtaisesta numeroinnista juoksevaan numerointiin

Tässä suhteessa olen vanhanaikainen. En siedä, sitä jos/kun numerot pelaajien selässä ovat kuin lottorivissä. Selkeintä on, että oikea laitapakki on numero kaksi, vasen laitapakki numero kolme ja se kovaotteinen toppari numero viisi.

Niinpä myös veroilmoituksen kohdissa on siirrytty numerointiin, joka alkaa alusta, eikä esim. numerosta 330. Ja numerojärjestyksessä myös edetään, kunnes tulee se 11. pelaaja tahi veroilmoituksen 14. kohta.

2. Kysymys/vastaus-logiikka uusiksi

Olemme luopuneet turhasta lämmittelystä. Asiakasta pyydetään nyt suoraan ilmoittamaan muuttunut toimiala.

Enää ei tarvitse erikseen ensin ilmoittaa, että juu, kyllähän se ihan tosiaan on muuttunut ja sitten vasta kakaista ulos uusi toimiala. Entä omistusmuutos? Onko se tapahtunut? Ei sitä tarvitse alkajaisiksi kertoa. Mutta jos näin on päässyt käymään, niin ilmoita toki vuosiluku.

Tuntuu, että myös PSG on luopunut lämmityksestä. Ainakin keskiviikkoisessa Mestareiden liigan ottelussa.

3. Oma kohta elokuvan tuotantotuelle

Kaikkiahan tämä koskee! Tai ainakin elokuvatuotannoille myönnetyn tuotantotuen saajia. Siis niitä yhtä, kahta. Mutta nyt on sillekin oma paikkansa osakeyhtiöiden ja osuuskuntien veroilmoituksessa 6B.

Tämä muutos ei ollut meidän keksintö, vaan tuli EU:n vaatimuksesta. Euroopan tasolla nimittäin halutaan seurata, mitä verotukia kustakin maasta löytyy. Suomi ei taida tämmöisillä tuilla juurikaan ketään houkutella.

4. Oma kohta osatuloutuksen saamisille

Analyytikkojemme pyynnöstä yhteisöjen veroilmoituslomakkeisiin on tullut oma kohta osatuloksen saamisten ilmoittamiselle. Tämä tieto oli toki aiemminkin esiin kaivettavissa, mutta nyt se pystytään automaation keinoin saamaan kätevästi esiin veroilmoituksista.

Iloitkaamme siis, että analyytikkomme entistä tehokkaammin saavat tietoonsa yrityksesi osatuloksen saamisen määrän. He päättelevät siitä yhtä sun toista, ja sinä saat juuri sitä ohjausta, neuvontaa ja valvontaa mitä osatuloutussaamisinesi tarvitset!

Toivon, että edellä jaettu tieto ei lisännyt kenenkään tuskaa. Toivon, että ette myöskään järkyty, kun kerron, että kaikki tiet eivät vie Roomaan vaan OmaVeroon.

Kyllä, verovuoden 2017 yhteisöjen veroilmoituksilla ja niiden liitteillä on Yhteisöjen veroilmoituspalvelun kautta linkki OmaVeroon. Pidän teitä jännityksessä, enkä vielä kerro mikä se on.

Sen verran voin paljastaa, että toisin kuin tämä päivän Roomassa, OmaVerossa gladiaattoreilla ei ole muovikypärää.

——

**Suluilla yritän ohjata teidän ajatuksianne pois mahdollisesta oletuksesta, että paperilomake yhä olisi veroilmoittamisen ykkösväline osakeyhtiöille, säätiöille, asunto-osakeyhtiöille sun muille yhteisöille. Esim. osakeyhtiöistä jo nyt noin 80 prosenttia antaa veroilmoituksen sähköisesti. Näin myös varmaan vapun tienoilla, kun 250 000 erilaista yhteisöä, joiden tilikausi on päättynyt joulukuussa 2016, jättää veroilmoituksen.