Verotarkastajat eivät työskentele nakuna

Edellisessä, liikkiksen suositussa bloggauksessani  verotarkastajat ja asiakkaat bondailivat ihanasti. Mikäli luit juttua ruusunpunaiset lasit silmilläsi ja juuri veronpalautuksia saaneena, saatoit saada käsityksen, että verotarkastukset päättyvät haliin ja niitä muistellaan lämmöllä vielä vuosienkin päästä.

Palataanpas maan pinnalle: joskus verotarkastuksilla syntyy vänkäämistä, jankkaamista ja kiusallisia keskusteluja.

Ikäviä tunnelmia voi syntyä, kun verotarkastuksilla havaitaan kirjanpidoissa aiheettomia matkalaskuja ja muita vähennyskelvottomia kuluja tai puuttuvaa myyntiä ja tekaistuja ostolaskuja. Mikäli tuloa ei ole ilmoitettu veroilmoituksellakaan ja aiheettomia kuluja on vähennetty, verotarkastaja esittää tulonlisäyksiä. Siitä taas seuraa jälkiveroa eli mätkyjä ja usein korotuksen kera.

Tuleva jälkivero tietysti harmittaa. Joskus niin paljon, että asiakas ei säästele aikaa ja mielikuvitusta siinä, kun miettii millaisella selityksellä maksusta voisi välttyä.

Siltä varalta, että sinun firmassasi on edessä verotarkastus, säästän aikaasi ja vaivaasi kertomalla millaiset kootut selitykset eivät ole menneet läpi – eivätkä mene. Ellei verolainsäädäntöön saada poikkeuksia sympaattisille, hauskoille tai traagisille tilanteille.

• Ravintolaan oli tehty alkoholin ostoja paljon enemmän kuin mitä oli myyty tai jäänyt varastoon. Piti siis selvittää, minne hankittu alkoholi oli kadonnut. Ravintoloitsijan selvitys ei ollut uskottava. Hän kertoi, että viinat olivat menneet työntekijän kurkusta alas. Määrät olivat sellaisia, että mikäli ne olisi juotu pääosin vapaa-ajalla, työntekijä olisi nyt haudassa.

• ”Emme voi mennä alasti töihin!” huudahtaa useampikin yrittäjä, kun ei saa hyväksyntää vaatetuksen vähentämiselle verotuksessa. Niin, emme me verotarkastajatkaan duunaa nakuna. Emmekä voi saada aikaan takautuvaa lakimuutosta tähän asiaan.

 Valokuva polkupyörästä ei yksinään riittänyt vakuuttamaan siitä, että yrittäjä ei ollut ajanut firman autolla yksityisajoja. Kiva foto se silti oli.

 Yrittäjä vaati, että työmatkalla ulkomailla mukana olleen puolison kulut pitää saada vähentää, sillä rouva toimi matkalla tulkkina. Ilmeni tosin, että puoliso ei puhu vieraita kieliä.

• ”En voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan!” Niin, samaa mieltä olemme me verontarkastajat. Tapauksessa verotarkastaja oli esittänyt, että yrittäjän matkalaskun mukaiset kilometrikorvaukset ja päivärahat Helsingin työmaalle ovat aiheettomat, koska yrittäjä oli kyseisenä aikana ollut lomalla ulkomailla. Tällä mystisellä selvityksellä ajateltiin ehkä yllättää verotarkastaja. Siinä onnistuttiin.

On varsin ymmärrettävää, että mätkyt harmittavat ja virheen myöntäminen voi olla vaikeaa. Helpointa ja mukavinta kaikille kenties on, jos otetaan virheistä opiksi.

Kaikkein onnellisin tilanne olisi tietysti se, että virhettä ei pääsisi syntymään. Joten kannattaa:

–> pitää tositteet järjestyksessä ja kunnossa koko ajan, koska jälkikäteinen selvittely voi olla hankalaa (edellä kuvattujen tilanteiden mukaisesti myös epämukavaa ja kiusallista)

–> kuunnella hyvää kirjanpitäjää: hän ei kysele huvikseen tai uteliaisuudesta, kuten ei kysele verotarkastajakaan.

Terveisin, @PiaAnsamaki 

One thought on “Verotarkastajat eivät työskentele nakuna

Kommentointi on suljettu.