Anna meille palautetta

Verohallinto kerää asiakaspalautetta monella eri tapaa. Asiakaslähtöisyydestä puhutaan paljon, mutta olemmeko asiakaslähtöisiä vain puheissa vai myös teoissa?

Verohallinnolle voi antaa palautetta perinteisesti verotoimiston postilaatikkoon tai vero.fi:n kautta palautelomakkeella. Puhelinpalvelusta palautetta kerätään suoraan puhelinkeskusteluista ja verkkopalveluista jokaisen palvelun yhteydessä olevalla verkkolomakkeella.

Palautteet ovat pääosin kriittisiä: jonot ovat liian pitkät, tieto ei löydy tai ohje on pöljä. Ihminen aktivoituu helpommin antamaan palautetta, kun mieli on mustunut. Tosin erityisesti asiakaskohtaamista arvioidessaan asiakkaat lähestyvät useammin positiivisella palautteella.

Erilaiset ruuhka-ajat, esimerkiksi veroilmoituksen jättöaika keväällä, ja uudet palvelut moninkertaistavat saapuvan palautteen määrän.

Alkuvuonna palautetta on tulvinut. Tammikuussa Verotili-palvelun korvannut OmaVero on herättänyt keskustelua sekä käyttäjien keskuudessa että mediassa.

Palvelusta saadussa palautteessa kritisoidaan pääasiassa seuraavia asioita:

1. Tulostus menee liian monelle sivulle ja tulostaakseen käyttäjän täytyy hyväksyä selaimen ponnahdusikkunat.

2. Uloskirjautumisessa pelotellaan liikaa tietojen tallentamattomuudella.

3. Yhteenveto puuttuu.

4. Maksupäivää ei ole mahdollista muuttaa, jos veron haluaa maksaa verkkomaksuna.

Kaikki saadut palautteet luetaan ja luokitellaan. Sen jälkeen ne välitetään eteenpäin oikeille henkilöille.

Palautteiden perusteella OmaVeronkin toiminnallisuuksia on jo muutettu.

Esimerkiksi tulosteiden pituutta on tiivistetty ja muistutusten näkymistä eri käyttäjien kesken on parannettu. Kysymysten ja palautteen perusteella on myös lisätty täsmäohjeistusta  ja OmaVeroa koskevia kysymyksiä ja vastauksia on koottu vero.fi:n Vastauspankkiin.

OmaVeron logiikan täytyy toimia kaikissa verolajeissa.

OmaVero on Verohallinnon uusin sähköinen palvelu, ja se tulee muuttumaan ja laajenemaan sitä mukaa, kun nykyiset asiointipalvelut siirtyvät sinne, kuten Katja Sene blogissaan kertoi. OmaVero on suunniteltu niin, että toiminnallisuudet pätevät eri verolajeihin, myös niihin, jotka palveluun siirretään myöhemmässä vaiheessa.

Asiakaspalaute on arvokasta, mutta vain yksi osa asiakaslähtöisyyttä. On tärkeää, että asiakkaita kuunnellaan jo aikaisemmassa vaiheessa. Itse näkisin sen ensisijaisena merkityksenä asiakkaan varaventtiilinä toimimisen, kun mikään muu ei toimi.

Esimerkiksi OmaVeroa on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa.

Toiminnallisuuksia on testattu asiakkaiden kanssa ja tilitoimistojen edustajat ovat olleet mukana palvelun käytettävyystesteissä. Nyt saadun palautteen perusteella on tunnistettu asioita, jotka eivät tulleet testeissä esille, joten kehitystyö jatkuu.

Palautetta luetaan myös Twitterissä @jannemyyry

4 thoughts on “Anna meille palautetta

 1. Törkeetä toimintaa!!, Verotili/omavero ei palvele Mac/safari asiakkaita enää lainkaan. Kuulemani verohallinnon edustajan mukaan mitään ei olla edes tekemässä asian korjaamiseksi. Tämä on asiakkaiden asettamista eriarvoiseen asemaan:(

  Tykkää

  1. Hei, OmaVero-palvelua voi käyttää myös MAC/Safari yhdistelmällä. Valitettavasti kuitenkin vanhempien MAC-laitteiden osalta osa selaimista on ongelmallisia, eivätkä tue Verohallinnon verkkopalveluissa käytettyä tietoturvaa. Näissä tilanteissa palvelua ei voi käyttää. Tilanne koskee kaikkia Verohallinnon verkkopalveluja. Ongelmallisille MAC- käyttöjärjestelmä/selainyhdistelmillä on löytynyt jokin toinen yhteensopiva kokoonpano, esimerkiksi MacOS Sierra toimii normaalisti safari-selaimella. Jos tarvitsette lisää neuvoja, suosittelen olemaan yhteydessä OmaVeron palvelunumeroon 029 497 060, jotta teitä voidaan auttaa palvelun käytössä.

   Tykkää

 2. Iäkäs äitini on sanonut laittavansa loppu vuodesta rahaa pankkitililleni. Mitään ei ole vielä tullut. En tiedä onko se lahja, ennakkoperintöä vaiko lainaa työttömälle pojalle. Jos sitä jotain tulee, niin miten sen veron voisi maksaa lopullisen veron yhteydessä (ei ennakkoon) ja pitääkö maksaa veroa. Mitään veronkorotussakkoja en halua maksaa, mutta sille kymppäselle on käyttöä velkoihin!

  Tykkää

  1. Hei,

   Vero.fi-osoitteesta löydät ohjeet ennakkoperinnön ja lahjan väliseen tulkintaan sekä niiden verokohteluun:

   https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Perinto/Perinnonjattajalta_saadut_lahjat(10785)
   https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Lahja

   “Lahjaveroa on maksettava, kun omaisuus siirtyy toiselle henkilölle lahjana ja lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa on maksettava myös silloin, kun samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä.”

   “Rintaperilliselle (lapselle, lapsenlapselle jne.) annettua tavanomaista suurempaa lahjaa pidetään pääsääntöisesti ennakkoperintönä (ennakkoperintöolettama), ellei lahjanantaja ole erikseen määrännyt esimerkiksi lahjakirjassa, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä. Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjaveroa silloin, kun ennakkoperintö saadaan. Ennakkoperintö ja lahja eroavat verotukselliselta kohtelultaan vain lahjanantajan kuoleman jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa ja perinnönjaossa. Ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa, mutta ennakkoperintö otetaan huomioon myös perintöverotuksessa.”

   Lahjaveroilmoitus (3602, 3603):
   https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Lomakkeet/Henkiloasiakkaiden_lomakkeet/Lahjaveroilmoitus_3602_3603(10703)

   Mikäli sinulle heräsi vielä kysymyksiä, niin soita perintö- ja lahjaverotuksen palvelunumeroon 029 497 018.

   Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.