Verotarkastusrobotit vauhdissa

Tammikuun alussa Tietoviikko uutisoi, että Verohallinto hankkii ohjelmistorobotiikkaa. Kollegani Sannan aikoinaan blogissaan visioimat asiat ovat siis tulleet todeksi tai ainakin ottaneet askeleen eteenpäin.

Kun rutiinitehtäviä saadaan teetettyä roboteilla, täällä Verohallinnossa pystymme paremmin keskittymään vaikuttavaan, tuottavaan ja vaativaan työhön. Meiltä löytyy lukuisia työtehtäviä, joissa voidaan hyödyntää robotiikkaa eli RPA:ta (Robotic Process Automation).

Robotti on ohjelmisto, joka kykenee käyttämään olemassa olevia tietokonesovelluksia kuten ihminen.

Kyse ei siis ole uudesta tietojärjestelmähankkeesta, vaan robotiikassa käytetään jo olemassa olevia ohjelmia.

Joskus ICT-johdetut ja resursoidut strategiset tietojärjestelmähankkeet ovat toteutukseltaan liian hitaita ja kalliita suhteellisten yksinkertaisten toimintojen luomiseksi, jolloin robotiikka voi tarjota ketterämmän vaihtoehdon. Verohallinnossa etenemme seuraavaksi testauksiin.

Ne tehdään huolella ennen kuin robotti on osallisena kenenkään verotuspäätöksiin.

Robotille voidaan opettaa vaikka verotarkastajan työhön liittyvää tiedon poimimista, tarkistamista ja vertailua, sillä kuuluuhan meikäläisten hommiin eri tietolähteistä haettavien lukujen täsmäyttämistä ja vertailutiedon hakemista.

Olisi mahtavaa laittaa robotti yön ajaksi tekemään tarkkuutta vaativa rutiininomainen työ, kuten poimimaan pankkitililtä tietyt suoritukset taulukkoon.

Tai vaikkapa etsimään rakennusfirman työntekijöiden veroilmoituksilta tietyt tiedot. Näin verotarkastaja pääsisi aamulla suoraan jatkamaan työtä robotin taulukoimien tietojen pohjalta.

Robottien mukaantulon jälkeenkin siis ihminen – joksi verotarkastajat lasken – hoitaisi päätöksenteon sekä työt, jotka vaativat harkintaa ja kokonaiskuvan ymmärtämistä. Keinoälyä Verohallintoon ei ainakaan vielä olla hankkimassa.

Tavoitteena robotiikan hyödyntämisessä verotarkastuksessa tietysti on, että pystyisimme tekemään mahdollisimman vaikuttavaa verovalvontaa.

Kun rutiinit hoitaa robotti, pystyy verotarkastaja pureutumaan entistä useamman riskiryhmään kuuluvan yrityksen asioihin.

Terveisin @PiaAnsamaki

2 thoughts on “Verotarkastusrobotit vauhdissa

 1. Roboteille olisi varsin haastava työsarka EU-tavarakaupan alvin valvonnassa. Yhteenvetoilmoituksista voitaisiin luopua, kun robotit vertaisivat reaaliaikaisesti myyjän ja ostajan kauppatositteita !!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Esa. Tuohan on tosi mielenkiintoinen idea. Jos lähden pyörittelemään sitä pidemmälle, niin nähdäkseni tuo vaatisi sähköiset kirjanpidot sekä roboteille oikeudet yritysten kirjanpitoaineistoon.

   Verohallintoa työllistää EU-kaupan valvonnassa myös perusteettomat negatiiviset arvonlisäveroilmoitukset. Lisätietoa täällä: https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Uutiset/Verohallinto_valvoo_tehostetusti_arvonli(39629)

   Toistaiseksi noiden petosten havaitsemiseen on tarvittu ihmisten päättelykykyä. Mutta aivan varmasti roboteille löytyisi tehtävää myös alv-valvonnassa.

   Terv. Pia

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.