Pitäiskö kiinnostaa?

”Jos nyt on kasvamassa ryhmä nuoria, jotka eivät halua maksaa veroja, vaan ajattelevat että jokainen on oman onnensa seppä, niin kyllä se huolestuttaa.”

Näin totesi nuorten arvoja vuosikymmeniä tutkinut Helena Helve Talouselämässä syyskuussa.

Huoli ei ole vain Suomessa vaan koko Euroopassa. EU aloitti juuri projektin, jonka tavoitteena on verotietämyksen kasvattaminen muun muassa monipuolisella, veromyönteisyyttä ja osaamista yhdistelevällä sivustolla.

Suomessa ehdittiin kuitenkin edelle. Tammikuussa auennut Verokampus on tehty juuri samaan tarkoitukseen – tuomaan verotusta arkeen ja ymmärrettävästi.

Samalla toivottavasti selviää, miksi verotuksen kannattaisi kiinnostaa.

Ei enää lakitekstejä tai pitkiä ohjeita. Verokampuksessa ne on korvattu tosielämän keisseillä, lyhyillä tietoiskuilla, blogikirjoituksilla mielenkiintoisilta tyypeiltä ja testeillä. Tunnetut henkilöt kertovat, mikä rooli veroilla on ollut heidän elämässään.

Verokampuksesta löytyy asiaa olitpa sitten tubettaja, koirankasvattaja tai menossa kesätöihin raksalle. Samalla toivottavasti selviää, miksi verotuksen kannattaisi kiinnostaa.

Opettajiakaan ei ole unohdettu. Verokampukseen on rakennettu oma osio niille, jotka työkseen kertovat nuorille, miten maailma makaa.

Verohallinto on kerännyt verot hissukseen.

Hyvinvointivaltion kasvatteina saatamme joskus unohtaa, miten ne kaikki tuiki tarpeelliset ja tärkeät asiat – koulut, julkinen liikenne, sairaalat ja sosiaaliturva – rahoitetaan. Opintotuki kilahtaa tilille joka kuukausi ja opiskelu onnistuu ilman mittavaa rahatukkoa. Kiitos meidän kaikkien veronmaksajien! Saavutettujen etujen arvostaminen uhkaa unohtua.

Verohallinto on perinteisesti hoitanut tehtävänsä ja kerännyt verot hissukseen ilman meuhkaamista varojen hienoista loppusijoituspaikoista. Jatkossa pitää kuitenkin keskittyä kysymyksen miten sijasta kysymykseen miksi.

Lähde mukaan matkalle

Johtui nuorten veromyönteisyyden lasku sitten aukosta tietämyksessä tai uudenlaisesta ajattelusta, verottaja on nostanut viime vuosina pikkuhiljaa kissaa pöydälle. Heikkokin signaali asioiden muuttumisesta on otettava asianmukaisen vakavasti, vaikka Suomessa veromyönteisyys – myös nuorten – onkin kovaa luokkaa myös kansainvälisesti vertailtuna.

Verokampus on juuri niille, joiden asenteista tutkija on huolissaan. Saa sitä kuitenkin vilkaista vähän vanhemmatkin.

Lähde mukaan matkalle katsomaan muutamaa verovaroin kustannettavaa palvelua, joista monet löytyvät kotimatkasi varrelta. Verokampus on vielä työn alla, joten kerro myös, mitä muuta pitäisi tehdä Twitterissä @harrietmallenius

 

2 thoughts on “Pitäiskö kiinnostaa?

 1. Jollaintavalla hienosti tehty video, tuohon voisi lisätä myös puolustusvoimat. Sekin turvaa alueellista koskemattomuutta.

  Olisi hienoa, jos vain ydintoiminnat rahoitettaisiin verovaroilla, kaikki turhat virastot ja turhat valtionlaitokset lakkautettaisiin.

  Jos aivan perusasiat rahoitettaisiin verovaroin, veroasteemme tippuisi todella merkittävästi.

  Minkälainen olisi maailma, jossa maksaisimme vain 1/3 nykyisestä verotaakasta ?

  Samoin voisimme lisätä virkamieskunnalle henkilökohtaisen ja omavelkaisen taloudellisen vastuun virheellisistä päätöksistä, nyt asiassa on lainaukko.

  Todennäköisesti paljon parempi, virkamiesten ylipalkat poistuisi, turhat virat vähenisi.

  Tykkää

 2. Mä olen perehtynyt verokortin ilmoittamiin 2:teen prosenttilukemaan ja olen tajunnut kuinka uskomattoman väärän kuvan ne antaa tuloverotuksesta. Sitten tätä uskomattoman väärää käsitystä käytetään työssä ahkeroinnin motivointiin.

  Esim. perus- ja lisätulot verotetaan (melkein) samalla prosentilla, joka on perusprosentin ja lisäprosentin välissä. Jos peukalosäännöksi laittaa että perusprosentin ja lisäprosentin keskiarvo on tuo yksi (1) ja ainoa veroprosentti, niin tämä peukalosääntö on 10 kertaa parempi yksinkertaistus kuin nuo verokortin 2 prosenttia.

  Verokortin prosentit on yksinkertaistus työnantajalle, jotta hänen ei tarvitse ryhtyä matemaattisesti integroimaan työntekijän tuloverojen euromäärää.

  Tietääkö veroasiantuntijat, että onko Internetissä selitetty asiaa kunnolla? Tai mitkä oppikirjat asiantuntijoilla on kun Verottaja koulutti työtehtäviin, joudunko hommaamaan nämä kirjat?

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.