Kun vanha väistyy uuden tieltä

Uusi verkkopalvelumme OmaVero avautui oma-aloitteisten verojen ilmoittamiseen 3. tammikuuta. Viikon aikana palvelussa on ehtinyt käydä noin 65 000 yksittäistä käyttäjää, joista moni on ollut kirjanpitäjiä. Tässä ajassa 160 000 asiakkaan tietoja on katseltu ja peräti 115 440 veroilmoitusta annettu.

Tällä hetkellä OmaVeroa käyttävät ensisijaisesti taloushallinnon ammattilaiset ja yrittäjät päivittäisessä työssään hoitaessaan veroasioita sekä yksityishenkilöt satunnaisemmin. Lähivuosien aikana OmaVerosta rakentuu palvelu, jossa käytännöllisesti katsoen kaikki voivat hoitaa kaikki veroasiansa.

Paitsi että OmaVero askel kerrallaan korvaa liudan vanhoja verkkopalveluja, OmaVeroon rakentuu täysin uusia toiminnallisuuksia ja uusia mahdollisuuksia hoitaa veroasioita sähköisesti – ja suunnittelutyössä pitää huomioida koko tuleva käyttäjäkunta.

Tammikuussa siis iso ja tärkeä kohderyhmä – taloushallinnon ammattilaiset – pääsi asioimaan OmaVeroon.

Uudesta palvelusta kun on kyse, on luonnollista, että käyttäjiltä on tullut kysymyksiä ja kehitysehdotuksia. Osa ammattikäyttäjistä on ihmetellyt missä jotkut Verotili-palvelusta tutut toiminnot ovat, esimerkiksi kuukausiyhteenvedot.

Joltain osin OmaVeron ja vanhan Verotili-palvelun eroavaisuudet johtuvat siitä, että vanhat toiminnot ovat käytettävissä uudistuneessa muodossa. Toisaalta tietoja näytetään eri logiikalla ja jotkut toiminnot ovat siksi jääneet tarpeettomiksi.

Esimerkiksi, koska OmaVeroon ilmestyy kuukausittain yhteenveto oma-aloitteisten verojen tapahtumista, palveluun ei ole toteutettu erikseen toiminnallisuutta, jolla saisi muodostettua kuukausiyhteenvetoja verokauden tapahtumista.

Joidenkin Verotili-palvelun vanhojen toiminnallisuuksien osalta olemme päätyneet kompromisseihin, jotta ehtisimme – ja ehdimmekin – rakentaa OmaVeroon kokonaan uusia, asiakkaiden toivomia toiminnallisuuksia:

OmaVerossa voi vastata selvityspyyntöihin esimerkiksi oma-aloitteisiin veroihin tai rekisteröintiin liittyen.

OmaVerossa on nähtävillä oma-aloitteisten verojen osalta voimassa olevat ilmoitustiedot riippumatta mitä ilmoituskanavaa on käytetty.

OmaVerossa on nähtävillä siellä olevien verojen osalta erääntyneet verot riippumatta ovatko ne vielä perinnässä vai ei.

Samalla kun tasapainoilemme suunnittelutyötä tehdessämme vanhojen palvelujen ominaisuuksien ja OmaVeron uusien toiminnallisuuksien kanssa, olemme pyrkineet huomioimaan, että asiakkaiden tarvitsemat tiedot ovat saatavilla uudessakin palvelussa.

Ja saadun palautteen perusteella OmaVeroa voidaan edelleen kehittää sen nykyisten toimintojen sekä uusien tarpeiden osalta. Samalla valmistaudumme rakentamaan palvelun seuraavaa vaihetta.

OmaVero jatkaa kasvuaan vielä monta vuotta.

Kommentoi vaikka Twitterissä @katja_sene

PS. Pian vero.fi:ssä on saatavilla lisäohjeita yhteenvedosta. Ohjevideoita esimerkiksi maksamisesta ja ilmoituksen korjaamisesta löytyy OmaVeron etusivulta ja YouTubesta, videoita tehdään lisää ajan kanssa. Ja Vastauspankissa on monia OmaVeroon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia – kenties sinunkin kysymyksesi?

3 thoughts on “Kun vanha väistyy uuden tieltä

 1. OmaVero sisältää samoja lupauksia kuin oli verotilillä. Verotilistä ei olisi pitänyt luopua ja koodata sama eri tavoin uudelleen. Nyt energiaa kului hukkaan, kun sitä olisi pitänyt käyttää uusien ominaisuuksien kehittämiseen sekä verotilin laajentamiseen muihin veromuotoihin ja niiden ilmoittamiseen.

  Lisää OmaVeroa koskevaa kritiikkiä löytyy blogistani osoitteessa http://www.talousteema.fi/.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Anna meille palautetta | Verona
 3. Petyin kyllä Omaveroon ihan kokonaan. Opin yleensä nopeasti navigoimaan erilaisissa systeemeissä, mutta tämän punainen lanka on edelleen kateissa. Tiedot ovat erittäin epäselvästi esillä ja palvelua on hankala käyttää. Oliko tämän käyttöliittymää todella suunnittelemassa joku arkipäivän käyttäjä? Vaikea uskoa.

  Jos Verotili saikin minulta kouluarvosanan kahdeksan, tämä saa enää kutosen. Miksi kaikki valtion tietojärjestelmien muutokset ovat aina askel huonompaan! Harmittaa vietävästi.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.