Joukkorahoituksen veroviidakko

Näet mainoksen, jossa kehotetaan tukemaan hyvää elokuvahanketta. Pääset verotarkastajan avaruusasussa esiintymään Verotähtien imperiumi -nimisen elokuvan joukkokohtaukseen ja saat kiitokseksi kannustamisesta äänivallattoman osakkeen. Sinulle luvataan myös hieman rahaa, jos elokuva lähtee lentoon ja menestyy.

Jokainen voi osallistua ja ei tarvita mahdollisesti hankalasti saatavissa olevaa pankkirahoitusta.

Eri aikakausina syntyy erilaisia ilmiöitä. Myöhemmin niistä kehittyy veroilmiöitä. Verotuksen paneutuneet tarkastelevat, miten ilmiöt sopeutuvat voimassa olevaan lainsäädäntöön. Niistä voi tulla verotuksen kuumia perunoita, joista keskustellaan paljon.

Yksi tällainen kuuma peruna on joukkorahoitus, jolla on lukemattomia erilaisia ilmenemismuotoja. Rahaa kerätään erilaisiin hankkeisiin erilaisilla tavoilla. Jokainen voi osallistua ja ei tarvita mahdollisesti hankalasti saatavissa olevaa pankkirahoitusta.

Osapuolet eivät välttämättä ymmärrä, että asiaan voi liittyä monimutkaisia verotuksellisia nyansseja. Ne eivät välttämättä tule edes mieleen.

Asiaa pitää katsoa esimerkiksi tuloverotuksen ja arvonlisäveron näkökulmasta.

Mitä pitäisi pohtia?

Pitäisi miettiä rahan kohdentumista ja sitä, onko rahaa sijoitettu johonkin pääomana, onko sitä lainattu tai onko sillä ostettu jotakin.

Asiaa pitää katsoa esimerkiksi tuloverotuksen ja arvonlisäveron näkökulmasta. Tuloverotus on usein suurpiirteisempää kuin arvonlisävero, jossa asioita tarkastellaan usein veromikroskoopilla tai tehdään magneettikuvaus.

Esimerkkinä mainittakoon Korkeimman hallinto-oikeuden vanhat ennakkoratkaisut koirien herkku- ja puruluista. Niitä verotetaan eri arvonlisäveroprosentilla. Ihmettelin asiaa, mutta koiria paremmin tuntevat kertoivat minulle, että koira syö vain toisen luista.

Joukkorahoituksen veroviidakkoon tarvitset kunnollisen viidakkoveitsen.

Kunnon työkalut

Verotuksesta innostuneet ovat aivan yhtä innostuneita kuin suuri yleisö joukkorahoituksesta. Mitä nyt sitten pitäisi tehdä?

Etukäteen on hyvä miettiä, miten verotus menee oikein. Tarvittaessa voi hakea ennakkoratkaisun.

Joukkorahoituksen veroviidakkoon tarvitset kunnollisen viidakkoveitsen. Raskaan sarjan harvennushakkuutyyppinen verometsätyökone helpottaisi varmasti elokuvan tuottajan elämää.

Kommentoi Twitterissä @ManninenPetri

 

4 thoughts on “Joukkorahoituksen veroviidakko

 1. Kyllä tämä alkaa muistuttamaan jo muinaisen Neuvostoliiton propagandaa:

  ”Pääset verotarkastajan avaruusasussa esiintymään Verotähtien imperiumi -nimisen elokuvan joukkokohtaukseen ja saat kiitokseksi kannustamisesta äänivallattoman osakkeen.”

  Kuvaa hyvin sitä, että tässä on etäännytty yrittäjien ja kansan arjesta.

  Suomi menee vasemmalle, olemme luisumassa reaali kommunismiin.

  Tykkää

 2. ”Tarvittaessa voi hakea ennakkoratkaisun.” Ennakkoratkaisu on valitettavan hidas ja kallis työkalu useimpiin joukkorahoitushankkeisiin. Kun yritystoiminta ja rahoitusmuodot kehittyvät, olisi suotavaa että Verohallinto prosesseineen ja palveluineen pystyisi kehittymään mukana.

  Tykkää

  1. Nyt on tullut yksi ennakkoratkaisu KVL 1/2017.

   Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
   Lähetetty: 28. tammikuuta 2017 16:41
   Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
   Aihe: [Verona] Kommentti: ”Joukkorahoituksen veroviidakko”

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.