Verotonttu kurkkii nettikaupan ikkunasta

Joulu saa ja kilisee, kilisee kassakone – kaupassa ja nettikaupassa.

Hieno homma. Näin verottajan näkökulmasta olisi kiva, että kaupankäynnistä maksetaan lailliset alvit.

Kuten aiemmin syksyllä bloggasin, verkkokauppiaat eivät aina maksa arvonlisäveroa, vaikka pitäisi, tai maksavat sen väärään maahan. Tästä kirjoitti tänään myös Kauppalehti.

Työmme sähköisen kaupan projektissa on jatkunut tiiviinä.

Olemme yhdistäneet erilaisten asiantuntijoidemme voimat. Siten analysointityön jälkeen käytössämme on ollut moninaiset toimenpiteet aina asiakaskohtaisesta ohjauksesta verotarkastukseen.

Syksyn aikana olemme lähestyneet noin sataa ulkomaista yritystä, joiden osalta on ollut epäilys, etteivät kaikki eurot kilahda oikeaan maahan.
Yleisin toimenpide on ollut lähettää kuulemiskirje alv-rekisteriin merkitsemisestä eli suomeksi sanottuna olemme kertoneet, että alv-ilmoitukset pitää antaa.

Samalla olemme esittäneet nettikauppiaalle arvion maksettavasta arvonlisäverosta. Sen olemme tehneet tiedossamme olevien myyntien pohjalta.

Kuulemiskirjeisiimme yritykset ovat usein vastanneet lähettämällä meille omat myyntilaskelmansa korvaamaan lähettämämme arviot. On ollut ilo huomata, että yritykset ovat tehneet korjausliikkeitä myös oma-aloitteisesti.

Ulkomaisten yritysten rekisteröinneissä on siis nähtävissä kasvua.

Tämänhetkinen arviomme on, että vuosien 2013–2015 maksuunpantavat arvonlisäverot ovat yli kymmenen miljoonaa euroa. Tarkempia lukuja projektimme tuloksista pystymme kertomaan ensi vuoden puolella.

Lopuksi jouluinen ja ilmainen vinkki verkkokaupasta ostaville:

Jos haluat varmistua siitä, että käyttämäsi eurooppalainen verkkokauppa toimii reilusti tai oikein, voit tarkistaa ytj.fi:stä tekemällä yrityshaun löytyykö firmalta suomalainen y-tunnus.

Tämä siis tapauksissa, jossa myyjän volyymi Suomeen ylittää 35 000 euroa vuodessa, jolloin se on velvollinen tilittämään alveja näistä myynneistä tänne eikä kotimaahansa.

Kotimainen verkkokauppias on alv-velvollinen samalla tapaa kuin mikä tahansa suomalainen yritys: jos sen vuosittainen myynti ylittää 10 000 euroa.

Talouden barometrit lupailevat viime vuoteen nähden kasvanutta joulukauppaa. Se on hyvä juttu yritysten ja valtion kassan kannalta.

T: @Mattila_Jaakko

2 thoughts on “Verotonttu kurkkii nettikaupan ikkunasta

  1. Yes, muuten hyvä, mutta mistä se ostaja tietää, mikä on myyjän vuosittainen volyymi tai myynti?

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.