9 hyvää ja 1 huono syy hankkia uusi verokortti

Verokortti on Verohallinnon ehdoton hittituote. Noin puolet kaikista Verohallintoon tulevista puheluista, verkkoasioinnista ja verotoimistokäynneistä koskee verokorttia. Vaikka jokainen saa omansa joulu-tai tammikuussa, yksi ei aina riitä. Joka vuosi tilataan lähes kaksi miljoonaa lisää.

Miksi kotiin tuleva verokortti lentää usein roskiin?

Tässä yhdeksän hyvää syytä ja yksi vähän kehnompi:

 1. Palkkasi on noussut tai laskenut.
 2. Elämäntilanteesi on muuttunut ja olet alkanut saada vanhempainpäivärahaa, työttömyystukea tai jotain muuta etuutta.
 3. Haluat ilmoittaa matkakulut jo verokortille, jotta saat pienemmän veroprosentin, eikä sinun tarvitse ilmoittaa niitä enää uudestaan veroilmoituksella
 4.  Teet töitä usealle työnantajalle ja tarvitset useamman verokortin.
 5. Verokorttisi on hukkunut.
 6. Olet jäänyt eläkkeelle.
 7.  Ilmoitat vähennykseen oikeuttavia jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja jo verokortille.
 8. Saat vuokratuloja ja haluat muuttaa ennakkoverojasi.
 9. Ilmoitat kotitalousvähennyksen jo verokortille. Näin saat pienennettyä veroprosenttiasi.
 10. Haluat ns. joululahjarahaa ja pyöristät siksi prosenttisi aina hieman yläkanttiin.

Parinkympin heittelyiden takia ei kannata verokorttia muuttaa.

Älä tee uutta verokorttia turhaan

Moni meistä nostaa veroprosenttiaan yhden tai pari prosenttiyksikköä – joululahjoja tai muuta säästökohdetta varten. Siihen kuitenkin riittää, että ilmoitat korotuksesta työnantajalle vapaamuotoisesti.  Laita työnantajallesi vaikka sähköpostia tai tekstiviesti.

Parinkympin heittelyiden takia ei kannata verokorttia muuttaa. Vaikutus on pieni, kun tuloja katsotaan vuositasolla.

Verokorttia ei myöskään tarvitse repiä moneen suuntaan, vaikka työpaikkoja olisi kerralla useampi. Sivutuloverokorttia voit vapaasti kopioida, kunhan tulojen yhteismäärä pysyy hanskassa.

Siirry reaaliaikaan myös verotuksessa

Seuraat maailmanmenoa reaaliajassa ja olet yleensä ajan tasalla pankkitilin saldosta. Miksi maksaisit veroja muulla tavalla? Muutaman vuoden päästä verokortti saattaakin olla historiaa. Reaaliaikaisen verotuksen myötä veroprosentti määräytyy ajantasaisesti myös silloin, kun tulot vaihtelevat. 2020-luvulla joululahjarahat on siis säästettävä toisella keinolla. Hei hei pakkosäästökorotus!

Reaaliaikaista verotusta voi treenata jo nyt. Ilmoita tiedossa olevat vähennykset verokortilla, äläkä jemmaa niitä kevään veroilmoitusaikaan asti. Yritä arvioida myös tulot mahdollisimman oikein. Jos saat tuloja epäsäännöllisesti ja kärryillä pysyminen on haastavaa, tarkista vuoden mittaan, onko prosentti edelleen kunnossa. Muutaman euron heitto lopullisessa verotuksessa on napakymppisuoritus.

Reaaliaikaista verotusta voi treenata jo nyt.

Muuta vaan, mutta muuta verkossa

Elämme positiivisen poikkeuksellista verokorttiaikaa. Muutaman vuoden rauhallisen kasvun jälkeen on tapahtunut jotain radikaalimpaa. Verkossa on tilattu kymmeniätuhansia verokortteja enemmän kuin viime vuonna. Syytä selvitetään. Ehkä kerralla moni on huomannut, että verokortin saa verkosta nopeammin ja suoraan käyttöön.

Verokortin uusiminen ei ole niin hauskaa hommaa, että sitä kannattaisi huvikseen tehdä. Kannattaa tarkistaa tarve veroprosenttilaskurilla. Jos laskuri näyttää muutostarvetta, siirry osoitteeseen vero.fi/verokortti.

 

Kommentoi Twitterissä @harrietmallenius

4 thoughts on “9 hyvää ja 1 huono syy hankkia uusi verokortti

 1. Osaatteko sanoa mitä varten lähetetyssä 2017 verokortissa (samoin, jos yrittää muuttaa tietoja netissä) perusprosentti on 3,5% suurempi kuin mitä verolaskuri 2017 antaa samoilla tiedoilla perusprosentiksi?

  Vuodessa tulee tällöin maksettua n. 2000 euroa ylimääräistä veroa, mikä ei liene tarkoitus?

  Tykkää

  1. Moikka,

   ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

   Periaatteessa verolaskurin pitäisi antaa sama prosentti kuin verokortissasi on. Parhaiten verolaskuri toimii ansiotuloja saavan palkansaajan tilanteessa. Monista syistä johtuen sen tulos on kuitenkin vain suuntaa-antava.

   Kotiin lähetetyn verokortin laskennassa on omia sääntöjä, jotka joskus eroavat laskurin oletussäännöistä. Nämä liittyvät kuitenkin yleensä poikkeuksellisempiin verokortteihin, kuten freelance- ja oletuspalkkaverokorttiin (oletuksena 15 000 euron tulot).

   Laskurissa ei myöskään ole kaikkia samoja henkilökohtaisia tietojasi. Joskus myös ne voivat vaikuttaa lopputulokseen.

   Tykkää

   1. Kiitos vastauksesta. Sanoisin näin, että kun laskennassa on mukana vain ay-jäsenmaksu ja matkavähennys, niin virheen täytyy olla verokortin laskentaohjelmassa ja taitaa koskea huomattavasti suurempaa määrää verkortteja kuin julkisuudessa puheena olleet 300000.

    Verolaskuri 2017:n laskema perusprosentti ja lisäprosentti näyttäisi vastaavan vuoden 2017 verolainsäädäntöä, mutta verokortin laskentaohjelma sen sijaan ei. Täytyy toivoa, että verotoimistossa osataan laskea verkokortille oikeat prosentit?

    Tämä ei tiedä hyvää kun joskus siirrytään ajantasaiseen verotukseen ja jos verottaja ei ”pysty” laskea oikeita prosentteja…

    Tykkää

 2. Ongelma selvisi ja virhe oli verokortin tiedoissa eikä laskurissa. Lähetetyssä verkokortissa oleva väärä perusprosentti korjaantui sillä, että kävi henkilökohtaisissa verotiedoissa laittamassa rastin kohtaan kohtaan ”Palkasta peritään työeläke- ja työttymyysvakuutusmaksut” ja tulostamalla uuden verokortin.
  Virhe taitaa olla melko yleinen, jos vanha sananlasku pitää paikkansa ”ei kahta ilman kolmatta”.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.