”Nyt nää lähtis verotarkastukselle”

Nimeltämainitsemattoman verotarkastajan tyttären barbileikit herättivät aikoinaan hilpeyttä naapurustossa, jossa barbit olivat yleensä sairaanhoitajia tai opettajia.

Mutta onko se oikeasti niin koomista? Ovathan verotarkastajat ihmisiä siinä missä muutkin lasten leikeissä esiintyvät ammattien edustajat.

Verotarkastus on useimmiten ainoa Verohallinnon toiminto, jossa asiakas ja virkailija tapaavat toisensa oikein kunnolla ja ajan kanssa.

Verotoimistoissa kun piipahdetaan usein aika pikaisesti, ja nykypäivänä se ei aina ole edes tarpeen, koska asiat voi hoitaa puhelimitse tai sähköisesti.

Tarkastuksen aikana yhtiön edustajien kanssa saatetaan keskustella paljonkin. Yleensä aloitetaan toimitiloihin tutustumisella ja niin sanotulla alkukeskustelulla. Vaikka aluksi ollaan monesti etäisiä, tarkastuksen lopuksi esiin on saattanut tulla ihminen yrittäjän tai virkailijan kuoren takana.

Varauksellisuus hälvenee vaikkapa silloin, kun yrittäjä kertoo kesken keskustelun, että haukottelun syynä on lapsen korvatulehduksen aiheuttama tolkuton univaje. ”Meillä sama!” sanoo tarkastaja ja taas jatketaan, mutta puolin ja toisin ehkä hieman aiempaa myötätuntoisemmin.

Jää rikkoutuu myös vaikkapa niissä tilanteissa, kun verotarkastaja kertoo saaneensa ylinopeussakot kiirehtiessään asiakkaan luo.

Eräässäkin tapauksessa kiire oli päässyt syntymään, kun verotarkastaja oli ensin ajanut firman varaston pihaan ja todennut, että itse toimisto onkin aivan toisessa paikassa.

Varsinaisina keskustelun kesyttäjinä voivat toimia myös eläimet – itse muistelen lämmöllä pöydän alla torkkuneita toimistokoiria, jotka välillä vaativat tarkastajalta rapsutuksia ja toisinaan palloleikkejä. Terveiset erityisesti ranskanbulldoggi Bellalle!

Huumorilla selvittiin myös seuraavissa tapauksissa:

• Yrittäjä pauhasi toimiston väelle siitä, että joku oli parkkeerannut hänen paikalleen. ”Ei se ole kukaan meistä, ne on nuo kahvihuoneessa sinua odottavat tarkastajat!”

• Naispuolinen verotarkastaja unohti toppahousunsa yrittäjän eteiseen, ja yrittäjä joutui piilottelemaan niitä epäluuloiselta vaimoltaan. 30 asteen pakkasilla viluinen tarkastaja oli vetänyt automatkalle toimistoasun päälle vähän lämmintä.

• Työmaakopissa puolalainen rakennusmies ihastui veronumerosta kertoneeseen verotarkastajaan, ja toivoi, että tarkastajalle heräisi paljon lisää kysymyksiä jo samana iltana.

• Läpikäytävien kirjanpidon virheiden lista oli niin pitkä, että epäuskoisen taivastelun jälkeen yrittäjä alkoi hohottaa ja lopulta sekä yrittäjä ja tarkastaja ulvovat naurusta.

Tarinan opetus?

Ammatti ei ihmistä muuta, vaikka työ pitääkin tehdä tietyillä säännöillä. Tämä pätee myös verotarkastajan ammattiin.

Terveisin @PiaAnsamaki

 

3 thoughts on “”Nyt nää lähtis verotarkastukselle”

 1. On aivan arvostettavaa, jos verotarkastaja pystyy toteuttamaan palveluperiaatteensa.

  Jos asiaa haluaisi mitata, niin verotarkatuskertomuksessa voisi olla palautelinkki.

  Jossa voisi jättää esim. likert – asteikolla arvostelun, ihan verotarkastajakohtaisesti.

  Tällöin voidaan asiakastyytyväisyyttä mitata. Tietysti tämä mittaus kannattaisi toteuttaa ulkoisen mittaajan toimesta, sen johdosta että tuloksista saadaan aidosti läpinäkyviä.

  Myös parhaimmat palautteet kuin myös kielteisimmät palautteet tulisi julkaista.

  Olisi äärettömän tärkeää asiakastyytyväisyyden mittausta, jos jokaisesta tarkastuksesta saataisiin palaute. Hyvä verotarkastaja osaa myös neuvoa. Palveluperiaate tulisi nostaa ihan pääperiaatetasolle.

  Jos verrataan Saksaan, olisi suotavaa, että verotarkastaja toisi julki verovelvolliselle edullisimman tulkintavaihtoehdon. Eikö sama periaate olisi kestävä Suomessakin?

  Mikä olisi homman hyöty ? Läpinäkyvyys, luotettavuus ja luottamuksensuoja.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista nimimerkki Perusasiaa.

   Verotarkastusasiakkaat saavat tarkastuksen jälkeen linkin palautekyselyyn, jossa arvioidaan palvelun onnistumista asteikolla 1-5. Kyselyssä pyydetään arvioimaan mm. yhteistyön sujuvuutta ja sitä, annettiinko tarkastuksella riittävästi ohjausta. Tilaa on myös vapaalle sanalle. Asiakas voi halutessaan liittää kyselyyn tarkastuksen yksilöintitiedot – on siis hänen päätettävissään, voidaanko palaute kytkeä tiettyyn verotarkastukseen, vai jääkö vastaus täysin anonyymiksi.

   Vastausprosentti tähän palautekyselyyn on ollut harmillisen pieni, mutta saadut palautteet ovat olleet todella hyviä, ja niitä olisi ilo julkaista. Tästä tosin pitäisi varmaankin kysyä vastaajilta lupa etukäteen.

   Tämän lisäksi olemme kartoittaneet asiakkaiden kokemuksia verotarkastuksesta osana yrityksille suunnattua asiakastyytyväisyyskyselyä. Myös sieltä saatu palaute on ollut pääosin positiivista.

   Verotarkastajat kertovat objektiivisesti verotukseen liittyvistä asioista ja heille on mahdollista esittää kysymyksiä. Verohallinto ei kuitenkaan edesauta verosuunnittelua.

   Terv. Pia

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.