Odotettu OmaVero

Niin asiakkaiden kuin Verohallinnon työntekijöiden toiveissa on jo pidemmän aikaan ollut yksi palvelu, jonka kautta pääsisi hoitamaan veroasiat ja tarkastelemaan omia verotustietojaan. Kohta olemme siellä.

Lokakuun alussa, ilman suurempaa meteliä, otimme käyttöön OmaVero-palvelun.

Meteliä ei pidetty, koska vielä tässä vaiheessa uunituoreessa palvelussa, voi ainoastaan tehdä lahjaveroon liittyviä juttuja: antaa veroilmoituksen, katsella päätöksen tietoja ja maksaa veron. Puolitoista kuukautta on nyt takana ja palaute on ollut hyvää.

Asiakkaat ovat ottaneet OmaVeron vastaan hyvin.

Syy varovaiseen alkuun on ollut halumme kokeilla palvelua pienemmällä asiakasmäärällä. Mutta pian tilanne muuttuu. Aivan, OmaVero kasvaa.

Vuodenvaihteessa OmaVeroon siirtyvät oma-aloitteisten verojen, esimerkiksi arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoittaminen ja maksaminen, ja samalla OmaVero korvaa Verotili-palvelun.

Mm. tästä aiheesta oli esitys viime perjantaina järjestetyssä verkkoseminaarissamme, jonka pääanti oli kertoa verotukseen tulevista lukuisista muutoksista vuonna 2017.

OmaVeron osalta tämä on vasta alkua.

Tulevaisuudessa OmaVero korvaa suurimman osan Verohallinnon nykyisistä palveluista. Tämä tarkoittaa, että OmaVeroon tulevat mukaan myös tuloverotus ja siihen liittyvät palvelut.

Askel kerrallaan olemme menossa kohti sitä, että niin henkilö- kuin yritysasiakkaat voivat milloin tahansa käydä OmaVerossa katsomassa omaa verotustilannettaan.

Kuulosta hyvältä, eikö vain?

29 thoughts on “Odotettu OmaVero

 1. Teoriassa kuulostaa hyvältä, mutta mitä on käytännössä?
  Uskon, että toimii jos ilmoittamisesta on selkeät, yksiselitteiset ohjeet ja epäselvissä asioissa saa helposti ja nopeasti tietoa verotoimistosta.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi. OmaVeron toteutuksessa on panostettu käytettävyyteen. Tavoitteena on ollut juurikin tehdä palvelu, jossa on helppo asioida. Se on etu sekä asiakkaalle, että meille. Meillä on mukana työssä käytettävyysasiantuntija, lisäksi olemme testanneet palvelua ennen käyttöönottoa oikeilla asiakkailla. Käytettävyystesteissä on tullut hyvää palautetta ja ns. ongelmakohtiin on testien perusteella pystytty puuttumaan jo etukäteen. Uskon, että OmaVero vastaa käyttäjien odotuksiin positiivisesti.

   Tykkää

   1. Valitettavasti on todettava, että asiakkaan puolen käytettävyyskokemus on asiantuntijoiden käytöstä huolimatta jäänyt surkeaksi. Esimerkiksi vuoden arvonlisäverotietojen hakeminen kirjanpitoa varten edellyttää kuukausi-ilmoittajalta yhdeksääkymmentäseitsemää (!) hiiren klikkausta, tämä olisi järkevästi toteutettavissa kahdella tai kolmella.

    Tykkää

 2. Silloin kun aikanaan Verotili luotiin, tavoitteena oli, että siihen tulevat kaikki verolajit, se koskee sekä yrityksiä että henkilöitä ja siinä näkyvät verotiedot myös niiltä osin, kun velat ovat menneet ulosottoon. Nyt Verotili korvataan OmaVerolla.

  Palvelun nimi muuttuu ja ulkonäkö muuttuu. Kausiveroilmoitukset, jotka aikanaan olivat valvontailmoituksia, muuttuvat veroilmoituksiksi. Tuntuu, että kysymyksessä on muutosten tekeminen muutosten vuoksi.

  Kun olen 50 vuoden ajan hoitanut kirjanpitoja ja veroasioita, olen näiden vuosikymmenten aikana joutunut monesti kokemaan sen, että muutoksista aiheutuu harmeja. Viime vuosikymmeninä nämä harmit ovat koskeneet tietojärjestelmien virheitä.

  Nyt Verohallinto hylkää kaikki tietojärjestelmänsä ja korvaa ne Valmis-hankkeen tietojärjestelmällä.

  Kun Verohallinnon henkilökunta tai tietojärjestelmät tekevät virheitä, verovelvolliset aina kärsivät. Joskus Verohallinto pyytää anteeksi mutta minkäänlaisia korvauksia näiden virheiden aiheuttamista lisäkustannuksista verovelvolliset eivät saa.

  Sen sijaan, kun verovelvollinen tekee virheen, hänelle asetetaan sanktioita maksettavaksi.

  Seuraan tätä uudistusta, koska koulutan taloushallinnon ammattilaisia veroasioissa. Samanaikaisesti tapahtuu useita verotuksen sisältöä koskevia muutoksia.

  Suurin osa muutoksista toteutetaan vuoden vaihteessa, kun kirjanpitäjillä on kiireisin aika. Normaalien kuukausittaisten töiden lisäksi pitää tehdä vuosi-ilmoituksia, tilinpäätöksiä ja tuloveroilmoituksia. Tiedän kokemuksesta, että edessä on kova rääkki.

  Rehellisesti sanoen en tunne onnea toiveiden täyttymisestä vaan pelkoa tulevista vaikeuksista.

  Tykkää

  1. Kiitos Lassi kommentistasi. Lakimuutokset ja Verohallinnon siirtyminen uuteen tietojärjestelmään tuo mukanaan muutoksia ja muutosten omaksuminen aiheuttaa aina työtä molemmin puolin. Mutta tavoite on varmasti yhteinen: selkeyttää ja yhdenmukaistaa verotusmenettelyjä ja helpottaa asiointia.

   Ja juurikin käynnissä oleva verotusohjelmistojen uudistaminen mahdollistaa jatkossa verotustietojen näyttämisen asiakkaille helpommin. Pystymme vastaamaan niihin odotuksiin, joita asiakkaat ovat esittäneet. Siirtyminen OmaVeroon on varmasti muutos parempaan.

   Tykkää

 3. Verohallinnon sivuston mukaan Omavero -palvelu aukeaa (ehkä) tänään myöhemmin. Kun kausiveroilmoitukset on jätettävä 15 päivään mennessä niin jäähän tässä kokonaista 7 arkipäivää tehdä ne, jos palvelu on huomenna auki. Mitään opastusta en tänään löytänyt hakusanalla ”omavero käyttöohje”. Mitään linkkiä omavero-palveluun ei näy sivulla ”https://www.vero.fi/asioiverkossa”. Sen sijaan linkit ja ohjeet on edelleen esillä katso-palveluun, joka ei ollut ainakaan tunti sitten enää käytössä. Way to go!

  Tykkää

  1. Hei, ennen OmaVeron avautumista voit käydä tutustumassa palveluun kirjautumissivuilla julkaistujen ohjevideoiden avulla. Omavero löytyy osoitteesta vero.fi/omavero

   Tykkää

 4. ALV Ilmoituksen tulostus – 3 sivua? Ei näytä minun mielestä hyvältä. Osa asiakaiden omavero tililillä ei ole valikoimassa Arvonlisäveroilmoitusta? Ei näe myös saldoja. Miten saan kirjanpitoon joulukuun tapahtumat , tiliotteen ja tarkista vuoden loppusaldo?

  Tykkää

  1. Hei, OmaVerossa on mahdollista antaa arvonlisäveroilmoitus vain, jos asiakas on rekisteröity arvonlisäverovelvolliseksi. Muutoin ilmoitus ei ole tarjolla. Saldotiedot on nähtävillä, jos käyttäjällä on riittävät valtuudet. Katso-tunnisteilla kirjautuessa saldotiedot voi nähdä seuraavilla Katso-rooleilla: Yrityksen OmaVero (ent. Verotili), pääkäyttäjä ja rinnakkaispääkäyttäjä. Verotili-palvelussa käytössä olleet valtuudet ovat voimassa myös OmaVerossa. Verotili-palvelusta on saataville viimeisin tiliote, joka on päivätty 27.12.2016. Seuraava yhteenveto muodostetaan tammikuun lopussa. OmaVerossa saldo näkyy kuluvalta päivältä, kun asiakas asioi siellä. Vuoden viimeisen päivän tilanne selviää vain selvittelemällä omista tiedoista viimeisen tiliotteen (27.12.2016) jälkeistä aikaa. Kun yhteenveto on muodostettu, yhteenvedolta pitää katsoa, mitkä verot ovat olleet erääntyneenä vuoden vaihteessa ja mitkä niistä on maksettu vuodenvaihteen jälkeen. Eli vertailla viimeistä verotilin tiliotetta ja tammikuun yhteenvetoa.

   Tykkää

 5. Puuttuuko palvelusta kokonaan tilitapahtumien haku, jollainen oli Verotili-palvelussa? Hankaloittaa ja lisää tilitoimiston työtä merkittävästi. Koska asia korjataan?

  Liked by 1 henkilö

  1. OmaVerossa ei ole vastaavaa toimintoa. OmaVerossa asioita näytetään eri logiikalla kuin Verotili-palvelussa ja verokauden tapahtumat näkyvät tarkemmin verolajin tiedoissa.

   Tykkää

 6. Hei,
  Onko Omaverossa tilitapahtumien haku jms- tulostusversio mahdollista exceliin? Ilmoitukset jotka ovat maksamatta näyttä vaan 10 ensimäistä, seuraavat tulee hakea erikseen. Hyvä olisi hakea ne kaikki yhteen sivuun ( esm. jos lähettäisin luettelo velkoista asiakalle). Täällä hetkellä pitäisi tehdä 2 tai siis jo enemmän tulostusta luettelosta.

  Tykkää

 7. Verotili oli karumpi mutta selkeämpi. Näyttöpinta-alaa tuhlataan jakamalla harvat tiedot lukuisiin näkymiin. Useampien välilehtien kieltäminen aiheuttaa turh(auttav)aa vaeltamista. Kaikilla ei ole kuituliittymä.
  Jos kuukausiyhteenveto vastaa verotilissä ollutta välttävästi, muista rönsyistä ei ehkä tarvitse välittää.

  Tykkää

 8. Tilitoimistolle järjestelmä on painajainen. Yhtenäisiä verotiliotteita ei ole saatavissa. Täsmäytyksiä tilinpäätöstä varten on mahdotonta tehdä jos asiakasyrityksellemme on vähänkin enemmän tapahtumia ja ulosottoon ym siirtoja. Nyt pitäisi miettiä omavero yrittäjien kannalta.

  Tykkää

 9. Onko niin että taloushallinnon ammattilaisten kommentit eivät merkitse mitään verottajalle? Onko verottaja täysin mielivaltainen?

  Tykkää

  1. Hei Marita. Taloushallinnon ammattilaisten kommentit ovat tärkeitä Verohallinnolle. Samoin kuin kaikkien muiden käyttäjien. Palvelua on kehitetty ja testattu yhdessä taloushallinnon ammattilaistenkin kanssa, mutta toki käytännössä voi tulla esille tilanteita, jotka eivät käytettävyystesteissä ole ilmenneet. Saamamme palautteen perusteella palvelua kuitenkin kehitetään edelleen ja erityisesti siksi annettu palaute on tärkeää. Esimerkiksi haku-toiminnallisuuden kehittäminen on selvittelyssä ja muitakin kehitysehdotuksia on huomioitu. Meille on tärkeää palvelujemme käytettävyys ja asiakkaiden tyytyväisyys. Siksi asiakkaita myös osallistetaan palvelujemme kehittämiseen.

   Tykkää

   1. Minu mielestä, se testaminen alkoi nyt uuden vuoden alusta. ”Palvelua on kehitetty ja testattu yhdessä taloushallinnon ammattilaistenkin kanssa”. Tämä on nyt kyllä kysyttävä, että onko tosi ne ollut taloushallinnon ammattilaisia-jotka ovat ollut testamassa?

    Tykkää

 10. Onko olemassa vaihtoehto että vanha kuukausiyhteenveto palautettaisiin? Siitä sai tiiviissä muodossa selville tilin kaikki tapahtumat aikajärjestyksessä. Se riittäisi ainakin meille erinomaisen hyvin.

  Tykkää

   1. Ei tarvii selvitellä, kun palaa vanhaan verotiliotteeseen. Selvittely on verorahojen väärinkäyttöä. Älköö tuhlatko meidän rahoja. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, kun se on jo keksitty! Kertokaahan kuinka paljon on tullut maksamaan yhteiskunalle kokoniauudessaan tämä omavero. Ette taida pystyä laskemaan, on varmaan kyse kymmenistä miljoonista, Ihan turhasta omavero sotkusta!

    Tykkää

 11. Todennäköisesti ainoat, jotka käyttävät koko Omavero-palvelua ovat eri yritysten kirjanpitäjät. Ja kirjanpitoa ajatellen OmaVerosta ei ole mitään hyötyä. OmaVerossa olevaa kuun viimeisen päivän saldoa ei pysty täsmäyttämään mitenkään kirjanpitoon, jos siellä on vähänkin enemmän tapahtumia. Viivästyskorkoja tai saldoa ei pysty täsmäyttämään, koska niitä saattaa olla ripoteltuina eri kuukausille, ja ihan mahdoton työ selvittää, mikä viivästyskorko tai muut kirjaukset vaikuttavat nyt käsillä olevaan saldoon. Verohallinnon puhelinpalvelustakaan ei ole muutaman yrityksen osalta pystytty antamaan vastausta mistä OmaVeron saldo käytännössä koostuu. Lisäksi konsernin sisäisten yritysten Omavero-palvelujen välillä saatetaan siirrellä mielivaltaisesti suorituksia, vaikka kaikissa yrityksissä on ollut saldoa käyttää, jolloin yllättäen toinen yritys onkin käytännössä velkaa toiselle yhtäkkiä OmaVeron kirjausten vuoksi. Ja sovittuja palautuksia ei palautetakaan, kun on siirretty toiselle yritykselle suorituksia. Ainoa järkevä asia olisi lisätä OmaVero-palveluun päiväkohtainen tiliote kuukausittain josta selviää kaikki tapahtumat selkeästi, sekä kuukauden alku- ja loppusaldo. Etenkin viivästyskorot on pystyttävä selvittämään, ettei tule Verohallinnon omavaltaisia ylimääräisiä maksuja.

  Tykkää

  1. Verottajalla ei kyllä ole käsitystä kirjanpidosta pätkääkään! Omavero on v:mäin. Tunnustakaahan jo virheenne ja tehkää omaverosta tiliotemainen, josta näkyy kaikki tapahtumat ettei tarvii hatusta vetää korkoja ja ym tapahtumia. Olette tehneet kirjanpidosta mahdotonta tehdä sentilleen oikein. Saako tehdä kaikki muutkin tapahtumat hatusta vetämällä, tasapuolisuutta vaatien?

   Tykkää

 12. ”Asiakkaat ovat ottaneet OmaVeron vastaan hyvin.”

  ”OmaVerossa asioita näytetään eri logiikalla kuin Verotili-palvelussa”

  Hetkellinen saldo on ainut tieto joka on selkeästi ja havannollisesti esitetty. Jos itse tietää täsmälleen edellisen kuukauden saldon ja mitä on ilmoittanut ja tilittänyt, voi saldoja vertaamalla nähdä korkojen muodostaman pienen erotuksen. Niitä voi sitten askarrella vapaa-aikanaan kohdalleen etsimällä sieltä täältä.

  Olen itse suunnitellut tietokantoja ja automaattijärjestelmiä ja varsinkin niiden tietojen esittämistä viimeiset 30 vuotta.
  Omaverossa laskenta näyttää muutaman kuukauden havaintojen perusteella toimivan, mutta esitys on yksinkertaisesti surkea. Sen on suunnitellut aloittelija, sadisti, ammattilainen vailla motivatiota tai ammattilainen jota odottaa loistava ura jossakin aivan muualla.

  Tämä muutos vie takaisin 1990-lukua edeltäviin vuosikymmeniin jolloin hallinnon alamaisen aika oli vailla mitään arvoa (asiakkaita ei silloin ollutkaan).

  Tykkää

 13. Vaikka tiedän tasan tarkkaan paljonko verotilillä pitäisi olla saldoa (huomioimatta hyväreitä 0,90 €) niin 31.12.2017 saldo OmaVerossa ei täsmää kirjanpitoon. Miten tämä on mahdollista ja kun soitin eilen ennen neljää verottajan numeroon, sain nenäkästä vastausta sekä ehdotuksen verojen erittelystä. No, ne erittelyt näkyivät tänään asiakkaan omaverossa, mutta se ei auta yhtään mitään. Ja tämä asiakas maksaa kaikki aina liiankin etukäteen, joten on pieni mahdollisuus että sekin sekoittaa pakkaa entisestään, kun verottaja kohdistaa näitä sitten tuleviin veroihin. :(

  Tykkää

 14. Jos vain hakee yhdestä paikasta maksetut ja korot (MyTaxPayments), toisesta palautetut (MyTaxRefundDetails) ja kolmannesta maksettavat (MyTaxSearchResults), voi näppärästi askartelemalla yhdistää ne yhdeksi taulukoksi. Aikajärjestys tosin jää epäselväksi kun viimeksimainitussa esitetään jokaisesta transaktiosta neljä eri päivämäärää.
  Nyt on siis negatiiviset ja positiiviset muutokset selvillä. Saldoja voi lisätä esimerkiksi laskemalla taaksepäin viimeisestä nelisivuisesta yhteenvedosta, jossa ainoa varmuudella tunnistettava tieto onkin saldo kuukauden lopussa.
  Nyt on siis käsissä vanhan ajan tiliote jonka alussa ja lopussa on saldot ja niiden välissä kirjatut muutokset.
  Meillä on niin pieni yritys että tähän menee vain tunti jos sitäkään.
  Masokisti voi vielä yrittää selvittää miten positiiviset ja negatiiviset korkosilput ovat syntyneet, mutta siihen meidän pienissä oloissa ei riitä ammattitaito.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.