Kiitos, kansalaiset

Huijausviestejä on – taas vaihteeksi – viime päivinä lähetetty Verohallinnon asiakkaille, Matti ja Maija Meikäläisille. On pyydetty veronpalautuksiin liittyen luottokorttitietoja ja vähän sitä sun tätä, kaikenlaista mitä Verohallinto ei koskaan tekstiviestillä tai sähköpostilla asiakkailtaan kysy.

Vilunkimaakareiden harmistukseksi Suomen veronmaksajat ovat valistunutta kansaa.

Kun ensimmäiset tähän aaltoon liittyvät huijausviestit viime torstaina oli havaittu…. Huijausviesti

… ei kulunut aikaakaan, kun asiakkaat ympäri Suomen alkoivat ottaa yhteyttä Verohallintoon chatissa, puhelimessa, sähköpostissa ja asiakaspalvelupisteissä.

Meihin kohdistui selkeä yhteydenottojen aalto, mutta meni jokunen hetki, ennen kuin saimme tarkan kuvan siitä, mitä huijausviesteissä väitetään, miltä viestit näyttävät ja minkälaiselle huijaussivustolle asiakkaitamme yritetään ohjata.

Voitaneen kuitenkin sanoa, että vanhaksi viranomaiseksi olemme aika vetreä.

Meiltä meni 20 minuuttia ensitiedon saamisesta siihen, kun vero.fi:ssä – joka sivulla – oli kirkuvan punainen varoitusbanneri ja meidän Facebook-tilillä ensimmäinen postaus aiheesta …

Facebook-postaus

… ja havaituista huijausviesteistä oli lähtenyt tieto kouralliselle uutismedioita, jotka vuorostaan uutisoivat aihetta ripeästi: kiitos Yle, Iltasanomat ja Iltalehti.

Ripeä oli myös Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus CERT, jolle Verohallinto omalta osaltaan kertoi käynnistyneestä huijauksesta.

Veronpalautukset kiinnostavat huijareita.

Sama kalasteleva huijausviesti pyöri suomalaisten kiusana viime vuonna samoihin aikoihin. Intresantti yksityiskohta tässä huijausyrityksessä on, että se yrittää ratsastaa Verohallinnon verkkoasioinnin edistämisen mielikuvalla.

Totta on, että yritämme jatkuvasti kehittää verkkopalvelujamme, mutta on tärkeä huomioida, että henkilöasiakkaat voivat tunnistautua verkkopalveluihimme vain henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai sähköisellä henkilökortilla, ei koskaan luottokortilla.

Ja kenties vielä tärkeämpää: Verohallinto ei nyt eikä milloinkaan palauta kenellekään mitään tämän luottokortille.

Ja kuten yllä jo totesin, emme myöskään tiedustele pankki- tai henkilöllisyystietoja sähköpostitse tai tekstiviestillä. Saatamme toki muistuttaa sinua jostakin dediksestä tai kysyä mielipidettäsi, mutta emmepä muuta.

Meiltä toivotaan säännöllisin väliajoin mahdollisuutta asioida sähköpostitse, ja tähän asti olemme suhtautuneet siihen varauksella: asiakkaidemme luottamus ja verotustietojen turvallisuus ovat meille tärkeitä.

Huijarit hoi, teillä oli hyvä mutta huono yritys, meilläpä on maailman parhaat asiakkaat!

He kertovat meille heti epäilyttävistä kuvioista. Lisäksi he sosiaalisessa mediassa, ja toivottavasti myös kahvitauoilla ja pukuhuoneissa, jakavat tietoa kaiken maailman huijausyrityksistä.

Kiitos jokainen Matti ja Maija Meikäläinen <3