Verottajan virtuaalityö vörkkii

Muistatko mitä tapahtui vuonna 2013? 3D oli kuuminta hottia, Yle-vero astui voimaan ja Kroatiasta tuli EU:n 28. jäsenvaltio. Sitä et ehkä rekisteröinyt, että Verohallinnossa alettiin käyttää uusia työkaluja, kuten pikaviestittelyä, internetissä siirtyviä IP-puheluja sekä online-kokouksia.

Vuonna 2013 jokainen verohallintolainen lähetti kuukaudessa keskimäärin kahdeksan pikaviestiä ja soitti noin 20 IP-puhelua. Online-kokouksia pidettiin koko Verohallinnossa yhteensä noin 4 000 kuukaudessa.

Katsoin viime vuoden lukuja ja jotain on todellakin tapahtunut.

Olemme hullaantuneet virtuaalityökaluihin.

Sijainnista riippumattomien kokousten määrä on kasvanut 726 prosenttia ja pikaviestittely 681 prosenttia. IP-puhelut ovat kasvaneet ”vain” 75 prosenttia.

Verohallinto on iso organisaatio, siksi tietysti määrätkin ovat suuria:

• 14 404 pikaviestiä talon sisällä kuukaudessa
• 64 135 IP-puhelua kuukaudessa
• 33 837 online-kokousta kuukaudessa

Myös etätyön määrä on kasvanut viime vuosina.

Tällä hetkellä noin neljännes henkilökunnastamme eli lähemmäs 1 300 henkilöä tekee säännöllisesti etätöitä ja keskimäärin yhden päivän viikossa.

Mitä näistä työn tekemisen tapojen muutoksesta on seurannut? Romahdus työviihtyvyydessä ja palvelutason lasku?

Tarkkaa tietoa ei ole siitä mikä johtuu mistäkin, mutta se tiedetään, että ajassa 2013–2015 henkilöstötyytyväisyys on hitusen parantunut (1,4 %) ja samoin tuottavuutemme (5,3 %).

Voinemme todeta, että virtuaaliset työkalut eivät ole ainakaan heikentäneet työssä viihtymistä tai työmme tehoa?

Kun tapaan kollegoita, nämä uudet työkalut ja tavat toimia nousevat keskustelussa monesti esille. Kokouksissa ja käytävillä kuulee ideoita siitä, miten kehittyisimme paremmaksi.

Viimeksi ehdotettiin, että voisimme kokonaan luopua kuukausikokousperinteestä, joka tuo ihmisiä kasvokkain saman pöydän ääreen. Että miksei kaikkia työasioita voisi hoitaa online-kokouksissa ja intranetin työtiloissa?

Niin, miksei?

Joku arvelee, että silloin vieraantuisimme täysin toisistamme. Toinen tykkää, että höpöhöpö, alkavathan toimistot olla modernisti avonaisia, jolloin kohtaamme luontevasti muutenkin. Lisäksi työpaikan intranetissä on sosiaalisen median ulottuvuuksia, jolloin sielläkin voi kohdata ja jopa yhdessä nauraa.

Itsen sanon, että ainakin virtuaalinen suuntamme on oikea.

Täällä Verohallinnossa on hyvä pössis, ja sen voimalla yritämme mahdollisimman hyvin tehdä työmme: kerätä verot asiakasystävällisesti ja kehittyä jatkuvasti.

Twitter: @mikmat68