Verosuonet tukossa?

Verohallintoon tulee vuosittain asiakkailta noin 50 miljoonaa säännöllistä, verotusta koskevaa sähköistä ilmoitusta. Tämän lisäksi meidän ja asiakkaittemme sekä sidosryhmiemme välillä liikkuu valtava määrä muuta sähköistä tietoa, kuten tiedonvaihtoa muiden maiden verohallintojen kanssa tai asiakkaiden toimittamia lisätietoja verotarkastuksiin liittyen.

Näistä tietovirroista muodostuvat ne verosuonet, joilla verovarat saadaan jouhevasti koottua ja pumpattua yhteiskunnan käyttöön – ja niihin on tulossa kaksi valtavaa muutosta.

Ensimmäistä voisi verrata sydämen siirtoon: Valmis-hanke korvaa Verohallinnon vanhat verotusjärjestelmät yhdellä uudella ohjelmistolla. Lähikuukausina siirrämme useita satoja verosuonia eli tietovirtaliittymiä vanhasta verotuksen sydämestä uuteen.

Toinen tietovirtojen mullistaja on Tulorekisteri. Siinä verosuonia ei ole montaa, mutta niissä käy sitäkin kovempi kohina. Kun palkkatietojen raportointisykli kasvaa, tietovirtojen volyymi kolminkertaistuu. Palkkatiedot pitää saada reaaliaikaisesti niitä hyödyntävien tahojen käyttöön, ja häiriötilanteissa pitää reagoida salaman nopeasti. Samaan aikaan viemme Kansallista palveluarkkitehtuuria eteenpäin.

Verosuonten tulisi olla osa asiakkaiden ja julkishallinnon suonistoa. Tämä mahdollistaa verotukseen liittyvien prosessien automatisoinnin yli organisaatiorajojen. Ja verotuksen tulisi olla saumaton osa digitaalista taloushallintoa.

Asiakkaat siirtyivät ensin paperiasioinnista sähköisten asiointipalveluiden käyttöön. Nyt nopeimmat haluavat luopua niiden käytöstä ja siirtyä täysin automatisoituihin prosesseihin, joissa Verohallinnon ja asiakkaiden taloushallinnon järjestelmät juttelevat suoraan keskenään.

Jos esimerkiksi tilitoimisto haluaa saada asiakkaidensa verotilin saldot suoraan järjestelmäänsä, onko asia ratkaistu, kun meillä on Kansallinen palveluväylä?

No ei ihan. Tilitoimiston järjestelmän pitää osata kysyä saldot verottajan järjestelmältä, jonka puolestaan pitää tunnistaa tilitoimisto ja tietää, keiden tietoja se saa kysellä. Sen jälkeen Verohallinnon järjestelmä poimii vastaukset ja lähettää ne tilitoimistolle.

Helppoa kuin hengitys. Miksei näitä synny vauhdilla? Verottajalla verosuonet tukossa ja kehittäminen jäissä?

Kyllä ja ei. Vanhoihin poistuviin järjestelmiin emme enää tee uusia rajapintoja. Toisin on uusien järjestelmien kohdalla. Niihin teemme paraikaa tiekarttaa: mitä rajapintoja tarvitaan, missä järjestyksessä ja millä aikataululla ne olisivat toteutettavissa.

Rajapintojen sisältö meidän pitää sopia yhdessä asiakkaiden kanssa. Digitaalisen taloushallinnon toimijat, haluamme samalle tiekartalle kanssanne! Jotta verosuonet voisivat hyvin.

Jatketaan keskustelua täällä tai Twitterissä: @TarjaRautio

2 thoughts on “Verosuonet tukossa?

    1. Erittäin harmittavan hyvä esimerkki paitsi hyvän asiakirjahallinnon arvosta myös siitä, miksi sähköisiä prosesseja kannattaa kehittää ja paperittomuuteen pyrkiä.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.