Eläkeläisten verokeitaat

Suomi on eläkeläisten maa. Lähes joka kolmas suomalainen saa jonkinlaista eläkettä. Eläkeläiset ovat myös liikkuvaista väkeä. Kun Marokon uusi verosopimus tuli voimaan vuonna 2013 ja antoi Suomelle oikeuden verottaa Suomesta maksettavat eläkkeet, eläkeläisiä muutti sankoin joukoin Marokosta Espanjaan ja Portugaliin Suomen verotusta pakoon.

Eläkeläisten osuus väestöstä säilyy korkeana vielä pitkään. Suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle ja toisaalta syntyvyys on romahtanut huippuvuosista. Vuonna 2015 Suomessa syntyi lapsia vähiten sitten nälkävuoden 1868.

He ovat kasvaneet aikana, jolloin työntekoa ja säästäväisyyttä arvostettiin enemmän kuin tänään.

Eläkeläisten joukossa on paljon varakkaita henkilöitä. He ovat kasvaneet aikana, jolloin työntekoa ja säästäväisyyttä arvostettiin enemmän kuin tänään. Työnteolla on ollut heille erilainen merkitys kuin niille tämän päivän nuorille, jotka chillailevat etelän rannoilla ja postailevat kuvia Facebookin seinälle aivan kuin elämä olisi jonkinlainen kohokohtien kuvanauha.

Moni eläkeläinen haluaa elämänsä ehtoopuolella viivähtää hetken verokeitaalla ennen kuin siirtyy pysyvämmille asuinsijoille siihen kotiin, josta ei enää muuteta suuntaan eikä toiseen. Eläkeläisiä onkin viime vuosina muuttanut Suomesta erityisesti niihin maihin, joiden kanssa tehty verosopimus estää Suomea verottamasta täältä maksettavaa yksityissektorin eläkettä. Verosopimukset estävät Suomea verottamasta myös monia pääomatuloja.

Espanja ja Portugali suosikkimaat

Espanja ja Portugali ovat eläkeläisten perinteiset suosikkikohteet. Suomi ei voi verottaa kummassakaan maassa asuvalle maksettavaa yksityistä työeläkettä. Suomen verotuksen ulkopuolelle jäävät myös asunto-osakkeiden vuokratulot ja myyntivoitot. Myöskään pörssiosakkeiden myyntejä Suomi ei voi verottaa ja osinkojakin verotetaan alennetulla verokannalla.

Muuttovirta Portugaliin on voimistunut viimeisten vuosien aikana. Tämä johtuu siitä, että Portugali on säätänyt sisäisessä lainsäädännössään mahdollisuuden hakea niin sanottua Non-Habitual Residency -verostatusta. Tällaisen statuksen saanut henkilö on vapautettu maksamasta veroa Portugalin ulkopuolelta saamastaan eläketulosta ja eräistä pääomatuloista. Lopputuloksena on usein nollaverotus, kun verosopimus estää Suomea verottamasta ja Portugalin lainsäädäntö vapauttaa Portugalin verotuksesta.

Eläkeläisiä ei muuta Portugaliin pelkästään Suomesta, vaan myös muista Euroopan maista. Portugalista kantautuneiden tietojen mukaan verovapausanomusten määrät ovat nousseet niin suuriksi, että käsittelyajat ovat paikoin pahoin ruuhkautuneet. Portugali, joka vielä jokunen vuosi sitten seisoi tukipakettien kanssa EU:n hätäapuluukulla, hamuaa nyt itselleen toisista jäsenvaltioista hyvätuloisia ja varakkaita henkilöitä.

Eläkeläiset saavat vielä hetken nauttia veroeduistaan

Espanjan ja Portugalin verosopimukset tulevat muuttumaan lähiaikoina. Suomen ja Espanjan välinen uusi verosopimus allekirjoitettiin jo 15.12.2015. Espanjan hallituskriisistä johtuen sopimusta ei ole vielä hyväksytty Espanjan parlamentissa. Näyttää siltä, että Espanjan uusi verosopimus tulee voimaan aikaisintaan vuoden 2018 alussa. Siihen asti sovelletaan vanhaa voimassaolevaa sopimusta ja eläkeläiset saavat vielä hetken aikaa nauttia veroeduistaan.

Suomi on neuvotellut myös Portugalin kanssa uuden verosopimuksen, mutta sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu eikä sen tarkkaa sisältöä paljastettu. Suomen tavoitteena neuvotteluissa on ollut varmistaa Suomen verotusoikeus täältä maksettaviin eläkkeisiin. Portugalinkin osalta vanhan verosopimuksen mukaiset veroedut jatkuvat siihen asti, kun uusi sopimus astuu voimaan.

Tulevaisuus näyttää, kiihtyykö eläkeläisten muuttotahti näihin valtioihin sen jälkeen, kun Suomi alkaa verottaa Espanjaan ja Portugaliin maksettavia eläkkeitä.

Ranskaan, Egyptiin, Japaniin vai Tansaniaan?

Espanjan ja Portugalin jälkeen jää vielä muutama valtio, jossa asuessaan henkilön ei tarvitse maksaa yksityisestä työeläkkeestään veroa Suomeen. Nämä valtiot ovat Ranska, Egypti, Japani ja Tansania. Tähän mennessä ne eivät ole olleet eläkeläisille yhtä houkuttelevia kohteita kuin Espanja ja Portugali. Tulevaisuus näyttää, kiihtyykö eläkeläisten muuttotahti näihin valtioihin sen jälkeen, kun Suomi alkaa verottaa Espanjaan ja Portugaliin maksettavia eläkkeitä.

7 thoughts on “Eläkeläisten verokeitaat

 1. ”Eläkeläisten joukossa on paljon varakkaita henkilöitä. He ovat kasvaneet aikana, jolloin työntekoa ja säästäväisyyttä arvostettiin enemmän kuin tänään. Työnteolla on ollut heille erilainen merkitys kuin niille tämän päivän nuorille, jotka chillailevat etelän rannoilla ja postailevat kuvia Facebookin seinälle aivan kuin elämä olisi jonkinlainen kohokohtien kuvanauha.”
  Onkohan tämä kuitenkin enemmän kirjoittajan subjektiivinen näkemys kuin asian todellinen laita? Tällaisia ”näppäriä” heittoja kuulee aina ajoittain – itse tätä ns. nuorempaa ikäluokkaa edustavana en väitettä pysty allekirjoittamaan.
  Osin aihetta sivuten seuraava mielipide: http://www.hs.fi/talous/a1397730148226

  Tykkää

  1. Maisa, kiitos kommentista ja mielenkiintoisesta linkistä.

   Jokaisella sukupolvella on omat ilonsa ja murheensa. Jossain kohtaa joku sukupolvi pääsee helpommalla ja toisessa kohtaa toinen.

   Taneli Lallukka

   Tykkää

  2. Suomen lainsäätännössä yleesä jätetäätään ”niin sanotuja porsaan reikiä” ja siten paikataa ja paikataa. Laki pitäs olla selvä eikä suosia jotakunta varalisuusryhmää,en näe oikeodenmukaisena että varakaita on suositu piilotemaan ja veroja kietämään. Itse olen maksanut kaikista tuloistani verot Mate in Finlant:tti. ”No näytäähän nuo nuorekin käyttävän hyväkseen sosiaalityrvaa”

   Tykkää

 2. Jos Ranskaan maksetaan Suomesta yksityistä työeläkettä, niin Ranska sitten verottaa oman asteikkonsa mukaan maassa asuvaa suonalaista eläkeläistä. Verolta ei voi välttyä jos rehellisesti toimii. Ymmärsinkö oikein?

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Matti.

   Jos Suomesta maksetaan yksityistä eläkettä Ranskassa asuvalle henkilölle, Suomella ei ole verotusoikeutta, mutta Ranska voi verottaa oman lainsäädäntönsä ja veroasteikkonsa mukaisesti. Nollaverotusta ei siis yleensä pitäisi tapahtua. Portugalin osalta tilanne on toinen, kun Portugali on säätänyt omassa lainsäädännössään merkittäviä huojennuksia ulkomailta saatuihin tuloihin eikä siten ole tosiasiallisesti käyttänyt sitä verotusoikeutta, jonka verosopimus sille antaa.

   Taneli

   Tykkää

 3. Kiitos vihjeestä ;) Ranska lienee jo verottajan hahlolla, mutta missähän vaiheessa neuvottelut ovat Egyptin, Japanin ja Tansanian kanssa? Onkohat kirjoittajalla tarkempaa tietoa siitä, miten turvallinen esimerkiksi Egypti tällä hetkellä on?

  Tykkää

 4. Verosopimustilannetta voi seurata valtiovarainministeriön sivuilta. Oheisesta linkistä löytyy lista Suomen verosopimuksista ja merkintä siitä, minkä valtioiden kanssa on käynnissä verosopimusneuvottelut.
  http://vm.fi/verosopimukset1

  Turvallisuuskysymysten osalta kannattaa olla yhteydessä ulkoasiainministeriöön ja Suomen ulkomaanedustustoihin. Ulkoasiainministeriö julkaisee matkustustiedotteita, joissa on selostettu myös eri maiden yleistä turvallisuustilannetta.
  http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=15735

  Taneli Lallukka

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.