Airbnb-ilmiö – paljon melua tyhjästä?

Pitääkö omasta nurkasta saadut pienet tulot ilmoittaa verottajalle? Kysehän on vain siitä, että tarjoan pientä korvausta vastaan majoitusmahdollisuuden omassa kodissani. Jakamistalous on ajan tuoma uusi ilmiö. Sen mukana on tullut myös airbnb-tyyppinen majoituksenvälitystoiminta.

Lainsäätäjä on pahoittanut kaikkien mielen säätämällä tämän tyyppisestä toiminnasta saadut tulot veronalaisiksi. Kaikki muukin tulo on lähtökohtaisesti veronalaista, miksi aihe sitten on synnyttänyt niin paljon melua?

Onko kyse vain uudesta vuokravälitystavasta?

Airbnb-tyyppiset toimijat välittävät mahdollisuutta asua uudella tavalla. Voit vuokrata nettisivun kautta kodin tai huoneen käyttöösi päiväksi tai pidemmäksi aikaa lähes mistä päin maailmaa tahansa. Kun sivuston haltija on ottanut vuokratulosta osansa, saa vuokranantaja pitää loput.

Todellisuudessa kyse on myös kokonaisten asuntojen jatkuvasta vuokraamisesta.

Verottomuutta perustellaan sillä, että huoneen vuokraaminen silloin tällöin satunnaiselle vierailijalle pientä korvausta vastaan ei ole ammattimaista liiketoimintaa. Tämä on totta, mutta todellisuudessa kyse on myös kokonaisten asuntojen jatkuvasta vuokraamisesta.

Jotta toiminta olisi reilua, täytyy kaikki tulot ilmoittaa. Tasapuolisuuden nimissä lainsäätäjä on myös päättänyt, että toimintaan liittyvät kulut ovat verovähennyskelpoisia normaalien sääntöjen mukaan. Vähennysten laskeminen voi olla hieman kiemuraista. Vaikka toiminta ei loppupeleissä tuottaisi voittoa kulujen vähentämisen jälkeen, on tulot silti ilmoitettava.

Lisäpisteitä asunnoista

Verotarkastajaa saattavat Airbnb-tyyppiset tulot kiinnostaa. Suositun kännykkäpelin mahdollisesti tulevaan Veromon-versioon varmaankin tulee lisäpisteitä majoitusasuntojen bongaamisesta. Toisin taas on pullonkerääjien perässä juoksemisen osalta.

Tietomonopolialusta

Ilmoittamisen suhteen olisi kaikkein helpointa, jos tiedot ilmoittaisi suoraan rahaliikennettä hallitseva alusta. Tällöin tulotiedot siirtyisivät automaattisesti Verohallinnolle ja esitäytetylle veroilmoitukselle. Alusta voisi myös kerätä kaikki vähennyksiin liittyvät tiedot ja laskea ne valmiiksi. Alustan verotus on aivan oma juttunsa. Se olisi pitkä tarina ja joillakin lukijoilla saattaisi herätä veropoliittisia näkemyksiä.

Salatiede arvonlisävero

Jos asunnon tai huoneen vuokratuloista kertyy vuodessa yli 10 000 euroa, tuloista täytyy yleensä maksaa arvonlisäveroa. Arvonlisäveroasiat ovat kuitenkin oma salatieteensä, jossa katsotaan mikroskoopilla toiminnan erilaisia yksityiskohtia tulon arvonlisäverovelvollisuuden määrittämiseksi. Siksi arvonlisäasia on airbnb-tyyppisten tulojen osalta monimutkaisempi kuin tavallisten vuokratulojen osalta.

Omat verosäännöt jakamistaloudelle?

Suomessa ei ole verovapaata kiintiötä airbnb-tyyppisille tuloille. Englannissa sen sijaan on tulossa voimaan ensi vuonna omia verosääntöjä jakamistalouden osalta. Airbnb-tyyppiset vuokratulot ovat uusien sääntöjen mukaan verovapaita tuhanteen puntaan asti. Uusilla verosäännöillä pyritään edistämään mikroyrittäjyyttä.

Uber- tyyppiin liittyy samoja ongelmia kuin majoittamiseen: miten asiat hoidetaan verottajan kanssa?

Mikroyrittäjiksi voidaan yleensä luokitella myös uber-tyyppiset kuskit, jotka tarjoavat kyydintarvitsijoille kuljetuksia mobiilisovelluksen kautta. Uber-tyyppiin liittyy samoja ongelmia kuin majoittamiseen: miten asiat hoidetaan verottajan kanssa?

Hovioikeudessa on paraikaa käsiteltävänä jakamistalouden kuljettamista koskeva rikosprosessi. Kun asiaan tulee aikanaan lainvoimainen ratkaisu, niin muutkin ulottuvuudet jakamistalouteen liittyvässä kuljettamisessa saanevat lisävalaistusta.

Kommentoi Twitterissä @ManninenPetri

 

4 thoughts on “Airbnb-ilmiö – paljon melua tyhjästä?

 1. Ei olisi tarvinnut lisätä alv-asiaa tekstiin pelottelemaan / sotkemaan potentiaalillisia veronmaksajia. Uskallan väittää että 98,5/100 airbnb vuokraustoimintatapauksessa on kyse ns. henkilökohtaisesta tulolähteen tulosta, johon sovelletaan tuloverolakia.

  Tykkää

 2. Artikkelin kohtaan liittyen: ”Tasapuolisuuden nimissä lainsäätäjä on myös päättänyt, että toimintaan liittyvät kulut ovat verovähennyskelpoisia normaalien sääntöjen mukaan.”

  Itseäni pohdituttaa näiden vähennysten tekeminen: miten pelkästään vieraita varten hankittujen tavaroiden vähennykset pitäisi laskea ja mahtavatko ne oikeasti mennä läpi? Hankimme esim keittiötarvikkeita, pyyhkeitä ja lakanoita vieraita varten erikseen… vaimo kun tuumasi että samoissa lakanoissa ei itse haluta nukkua :-)

  Vastikkeet ja muut juoksevat kulut lienevät vähennyskelpoisia vuokrattujen päivien osalta.

  Ja juu, sinänsä samaa yleisesti – ”same business, same rules” pitäisi olla myös näissä jakamistalouteen liittyvissä palveluissa.

  Tykkää

 3. Vuokraustoiminnasta saa vähentää siihen liittyvät kulut eli vuokraustoimintaan liittyvät lakanat ja pyyhkeet saa vähentää, mutta pitää pystyä osoittamaan, että ne liittyvät vuokraustoimintaan eivätkä ole omia elantomenoja. Asiaa katsotaan tapauskohtaisesti.

  Kannattaa huomata ns. kalustevähennys 40 tai 60 €/kk. Siitä on enemmän tekstiä Vuokratulojen verotus- nimisen ohjeen kohdassa 3.6

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.