Kerro, kerro kuvastin, mikä on arvoista vaativin?

Uudistimme arvomme viime syksynä. Emme tehneet työtä siksi, että vanhat arvot olisivat olleet rikki, vaan halusimme tuoda palan tulevaisuutta tähän päivään.

Arvot ohjaavat toimintaamme ja yhdistävät ihmisiämme. Mikä tärkeintä – arvot viestivät yhteisölle toiminnastamme. Arvoilla kerromme, mitä odotamme toisiltamme, veronmaksajilta tai yhteistyökumppaneilta. Aikanaan oli sanonta, että ”luottamus hyvä, kontrolli parempi”. Sanonta on sanonta, mutta vaikea olisi kuvitella että 2010-luvun organisaatiot rakentaisivat tekemistään tuollaiseen sielunmaisemaan.

Luottamus on lähtökohta

Verohallinnon kantava ajatus on, että oikein toimivia suojellaan. Lähtökohtana on, että asiat ovat jo oikein ja kohdillaan, eikä kenenkään energiaa hukata turhaan kontrolliin. Toki valvonta on keskeinen osa verotustyötä ja toteutamme sitä osana arkipäivämme. Meitä kuitenkin motivoi ennemminkin se, että voimme luottaa arjessa sekä toisiimme että veronmaksajaan kuten Erkka Westerlund videossaan toteaa.

Yhteistyön kivijalka kantaa

Yhdenvertaisuus ja legaliteetti ovat Verohallinnon kivijalka, joiden päälle rakentuvat uudet arvot kuten Marjaana Helminen toteaa videossaan.

No miten yhteistyö näkyy toiminnassamme? Omasta mielestäni erinomainen esimerkki on reaaliaikainen verotarkastus, jonka otimme käyttöön vuoden 2015 alusta. Ohjaaminen ja verotarkastus tapahtuvat nyt yhdessä eikä erillään toisistaan. Tekeminen rakentuu kolmen keskeisen hyödyn varaan – asiakas hyötyy tarkastuksesta, kun hän saa tietoa, oppii tulevaa varten sekä tietysti korjaa mahdolliset vikatilanteet, tarkastukseen käytetty aika lyhenee ja ennen kaikkea, oikein toimivan aikaa ei kulu sellaiseen tarkastukseen, jonka lopputulos on ilmeinen. Mikä parasta, olemme muuttaneet omaa työtapaamme asiakkaan hyödyksi.

Tulevaisuus ei meitä pelota, mutta useimmiten arjen ahtaus johtuu tuhlatusta tulevaisuudesta.

Uudistuminen on vaativa arvo

Tämä on ehkä arvoista vaativin, koska se edellyttää organisaatiolta täydellistä kykyä ennustaa tulevaa. Menneisyydessä olemme onnistuneet. Olemme mm. tehostaneet toimintaamme ennen suoranaista tarvetta tehostaa. Olemme onnistuneet tuomaan asiakkaille keinoja hoitaa velvoitteitansa ajasta ja paikasta riippumatta kuten Li Andersson tässä videossa toteaa.

Samaan aikaan uudistumiskyky on Akilleen kantapäämme. Tulevaisuus ei meitä pelota, mutta useimmiten arjen ahtaus johtuu tuhlatusta tulevaisuudesta. Verohallinto näkee tulevaisuudessa monia mahdollisuuksia, osa niistä hyvin ilmeisiäkin asioita, jotka ovat vain meiltä vielä lunastamatta. Mieleen tulee mobiliteetti, rahamarkkinoiden muutos ja työn luonteen muuttuminen. Onneksi meillä on majakkana omat asiakkaamme, joiden kanssa kehitämme toimintaa ja etsimme toimivia ratkaisuja. Iso laiva kääntyy, joskus vain vähän hitaasti.

Voisimmeko sinun mielestäsi kehittää tulevaisuutta yhdessä? Jos haluat jakaa ideoitasi tulevaisuudesta, niin lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen mikko.mattinen (at) vero.fi tai soita 029 512 5048. Olen kuulolla!

Twitter: @mikmat68