Sinulle, bloggari

Meille Veronan bloggareille kukaan ei ole tainnut ehdottaa sisältöyhteistyötä tai lähettää ihania uutuuskenkiä, mutta yhä useampi suosittu bloggaaja tienaa kirjoittamisella joko puhdasta rahaa tai rahanarvoisia tuotteita ja törmää sitä kautta hommassaan veroasioihin – halusi tai ei.

Somessa bloggaamista ja verotusta koskeva kysymystulva suorastaan hyökyy vastaan.

Miten eroaa tekstin verotus, jos se menee nettiin tai painettuun lehteen? Maksanko veroja, jos joku lähettää pyytämättä ja yllättäen tuotteita? Mitä verokorttia kannattaa missäkin tilanteessa käyttää?

Verolainsäädännössä ei ole blogikirjoituksia tai bloggaajia koskevia erityissäännöksiä. Verottaja ei voi tehdä kaikille ammattikunnille räätälöityjä ohjeita, vaan yleensä mennään vakio-ohjeella eli kaikki tulo, jota ei ole erikseen säädetty verovapaaksi, on veronalaista. Bloggarit ovat saaneet kuitenkin erityishuomiota. Vero.fi:stä löytyy bloggaajille oma vero-ohje ja lisää on tulossa ennemmin tai myöhemmin.

Mikä alv?

Työn alla on esimerkiksi kannanotto siitä, voisiko verkkoon tulevan blogitekstin arvonlisävero olla jotain muuta kuin useampia tavaroita ja palveluja koskeva 24 %. Arvonlisävero eli alv onkin monen bloggaajan erityiskiinnostuksen kohteena.

Yleisellä tasolla noista kolmesta kirjaimesta voi bloggarille sanoa, että

alv:a maksat vain silloin, kun kysymys on yritystoiminnasta.

Sen sijaan alv ei koske työsuhteista toimintaa. Alv:a ei tarvitse maksaa yritystoiminnastakaan, jos 12 kuukauden pituisen tilikautesi liikevaihto on enintään 10 000 euroa.

Blogiartikkelin myynti esimerkiksi lehdelle on veroton tekijänoikeuden luovutus. Kuvan myynti on sen sijaan arvonlisäverollista yleisen 24 prosentin verokannan mukaan.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: Jos et myy blogikirjoitusta kenellekään, mutta olet sopinut jonkun tahon kanssa, että mainitset blogissasi jonkun tuotteen ja saat tästä korvauksena rahaa tai tuotteita, kysymys on myynnistä, josta on suoritettava veroa.

Alv:n lisäksi paljon muutakin epäselvää

Monesti bloggaamisesta aiheutuu kuluja, jotka voi tietyin ehdoin vähentää verotuksessa. Blogiohjeessa on hieman asiaa vähennyksistäkin, mutta tarkempia vinkkejä löytyy vero.fistä.

Kaikki palkkatulo on samanarvoista verotuksessa. Ennakonpidätys ja lopullinen verotus eivät ole sama asia. Käytitpä mitä verokorttia tahansa, koko vuoden tulojen perusteella määräytyvä lopullinen vero on sama ja sinulla on oltava jonkinlainen arvio vuosituloista. Koska tulojen määrää voi olla vaikea arvioida kerralla oikein, voit muuttaa verokorttia helposti verkossa.

Ensimmäisen freelance-verokortin hankkiminen verkosta ei onnistu, sillä freelancer-tiedon lisäämiseen tarvitaan virkailijan apua, mutta seuraavien kohdalla ja muissa tilanteissa palvelu pelittää.

P.S. Perinteinen verokortti saattaa hyvinkin muuttua jo lähivuosina. Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa verokortti mukautuu nykyistä helpommin kaikenlaisiin työelämän tarpeisiin. Odotamme innolla!

Ja sitten vakiokysymys:

Miten voin vaikuttaa blogeja ja vlogeja koskevaan lainsäädäntöön?

Ja yhtä vakituinen vastaus: Eduskunta säätää lait eli voit vaikuttaa äänestämällä, kansanedustajien ja ehdokkaiden kanssa keskustelemalla ja julkiseen keskusteluun osallistumalla.

Maailma muuttuu vikkelään eikä bloggareiden verotuskaan ole kiveen hakattu. Myös Verona on menossa kohti uutta. Jatkossa tartumme entistä hanakammin uusiin ilmiöihin, verotuksen näkökulmasta tarkasteltuna tietenkin. Pysy siis kanavalla, bloggarikollega!

Kommentoi Twitterissä @HarrietMalleniu

4 thoughts on “Sinulle, bloggari

  1. Kiitos tästä pitkään ja hartaudella odotetusta kirjoituksesta – selkeä ja simppeli ohjeistus, joka avasi monta epäselvää seikkaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten vero-ohje päivittyy (ja seuraamaan tästä kehittyvää keskustelua, tietenkin).

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.