Verohallinto ei lomaile

Verohallinto ei täysin hiljene kesäksi vaan työllistää valtakunnallisesti toista sataa kesätyöntekijää ja korkeakouluharjoittelijaa.  Jututin Henkilöverotusyksikköön Ouluun kesätöihin tulleita nuoria ja kyselin heidän tunnelmiaan uudesta työstä ja työnantajasta.

”Työ on haastavaa ja mielenkiintoista uutena kun tulee. Täällä pääsee hyödyntämään omaa osaamista ja koulutusta ja työpäivät menevät nopeasti”, kertoo Marjut.

KESÄ(T)YÖSSÄ VALVOTAAN

Kesätyöntekijät ovat tärkeässä roolissa henkilöasiakkaiden veroilmoitusten läpikäynnissä ja osaltaan vaikuttamassa siihen, että vuoden 2015 verotus valmistuu lokakuun loppuun mennessä. Verotusslangilla ilmaistuna kesätyöntekijät valvovat.

Valvonnassa on tavallista, että asiakkaat ovat ilmoittaneet tietoja vajavaisesti tai epäselvästi. Välissä esimerkiksi kodin ja työpaikan välisten matkakulujen valvonta on varsinaista salapoliisin työtä, kun etsitään paikkahaun avulla osoitetietoja ja matkan pituutta. Mitäs sitten tehdään, jos kotitalousvähennystä on haettu könttäsummalla ilman erittelyä siitä, missä työ on tehty tai mikä on työn osuus?

TYÖ ON HULLUN OPETTAVAISTA

Uuden tulijan infoähky on realiteetti, joten opiskelujen aikana hankitusta tiedonhakuosaamisesta sekä lakitekstien ymmärtämisestä on etua. Kesäpestiläiset opiskelevat useimmiten oikeuden ja hallinnon aloja.

”Vero-oikeuden opinnoista on ollut hyötyä, sillä niiden pohjalta on osannut paremmin hakea tietoa ja ainakin teorian tasolla tiennyt, mistä puhutaan”, sanoo Laura.

Koulutustaustaa vastaava haasteellinen työ motivoi oppimaan.

”Vaikka alussa kaikki olikin sekavaa ja sovellusten käytössä oli  paljon opeteltavaa, ovat työtehtävät pikkuhiljaa kirkastuneet”, vakuuttaa Elisa.

ENSIN ISKI PANIIKKI – NYT MÄ VAAN HOIDAN TÄN

Osa kesätyöläisistä vastaa puheluihin. Koska kysymyksiä tulee maan ja taivaan väliltä, saa vastaaja olla skarppina.

”Puhelimen soidessa ei etukäteen tiedä asiakkaan asiaa ja kysymykset vaihtelevat, mikä on kasvattanut osaamista kovaan tahtiin. Vastaaminen jännitti aluksi paljon, mutta tilanteesta selvisi tsempillä ja rauhallisuudella. Oman osaamisen karttuminen ja se, että pärjää tilanteessa itsenäisesti on ihan parasta”, Tea sanoo.

Onnistumisen tunteita ja työn iloa tulee siitä, kun asiakas saa tarvitsemansa avun ja kiittää palvelusta.

”Kuukaudessa on oppinut asiaa enemmän kuin koulussa kokonaisuutena”, tuumaa Jenni.

Uusi työnantaja saa kehuja.

”Verohallinto on yllättänyt uudistuksenhaluisena ja joustavana työnantajana”, kiittelee Riina.

Omasta mielestäni uudet tulijat virkistävät työyhteisöä. Uudet ideat hyödynnetään puolin ja toisin ja omaa osaamista on ilo jakaa.

Olisiko sinusta verottajaksi? Avoimet paikat löydät valtiolle. fi:stä, Twitterin @VeroRekry-tililtä ja LinkedInistä.

Kommentoi Twitterissä @TaavettilaR