Pelaamalla verottajan unelma-asiakkaaksi

Jaakko, 27 vuotta, on syrjäytynyt nuori. Hän käyttää aikaansa maleksien vuokra-asunnossa. Yläkerrassa asuva vakityössä käyvä sovinnainen aviopari paheksuu hänen elämäänsä. Porraskäytävässä häntä katsotaan alaspäin.

Jaakko pelailee videopelejä. Hän addiktoituu niihin ja päivät kuluvat huomaamatta. Suoritukset paranevat koko ajan.

Eräänä päivänä Jaakko törmää netissä sanaan striimaaminen. Pienen kipinän saaneena hän kokeilee netin kautta mainosten myymistä omaan pelaamiseensa ja pelaamisen tilausmyyntiä.

KAKSOISELÄMÄÄ

Jaakosta kehittyy vähitellen virtuoosi striimaamisessa. Jaakolla alkaa uusi salainen kaksoiselämä netissä, mutta surkeassa lähiössä. Rahaa alkaa kertyä valtavia määriä verrattuna peruspäivärahaan.

Netissä Jaakko kysyy varmuuden vuoksi verokarhun chat-palvelusta pitääkö rahoista maksaa veroa. Hän kuulee kauhukseen sanat tulovero, harrastustoiminta, muu tulonhankkimistoiminta ja elinkeinotoiminta.

Vero-chatissa tarjotaan vaihtoehdoiksi ennakonpidätystä tai ennakkoperintäperintärekisteriä. Ennakkoperintärekisteriin pääseminen alkaa pelottaa Jaakkoa, sillä luottotiedot ovat menneet aikaisemmin pienen kulutusluoton takia. Lopuksi chat tyrmää hänet sanalla arvonlisävero.

Netistä löytynyt tilitoimisto nauraa ja selittää Jaakolle tilanteen. Shokista laannuttuaan Jaakko löytää itsekin ohjeet verokarhun nettisivuilta. Bitcoineistakin on oma ohjeensa.

PIENESTÄ SUUREKSI

Toiminnan kasvettua Jaakko perustaa oman yhtiön ja palkkaa työntekijöitä. Toiminta laajenee alustoihin. Silloin hän saa kysymyksillään verokarhunkin haukkomaan henkeä. Mutta tietysti vain hetkeksi.

Ylimääräistä rahaa Jaakko alkaa sijoittamaan IT-startuppeihin. Suomen verohistorian kuriositeettia bisnesenkelivähennystä hän ei saa, mutta kaikkiin eri verolajeihin ja verokarhun palveluihin hän pääsee tutustumaan.

Sähköiset palvelut pelastavat lomakekammoisen Jaakon päivät. Oman veroilmoituksensa hän saa hoidettua helposti sähköisesti, mutta yrityksen asiat hän antaa suosiolla tilitoimiston hoidettavaksi. Jaakon yrityksen suora ja epäsuora verojalanjälki ovat roimassa kasvussa.

TIE JOHTAA KIVILINNAAN

Eräänä päivänä Jaakon muuttotavaroita kannetaan vuokra-asunnosta harmaan talouden torjunnan rakentamisilmoituksia käyttäen rakennettuun kivilinnaan. Yläkerran aviopari katselee muuttomiehiä ja hymyilee sovinnaisesti.

Jaakko nauraa mielessään, että he varmaan kuvittelevat hänen kaksoiselämästään tietämättöminä surkean luuserin saavan viimeinkin nauttia nyt pitkään toivotusta ulosottomiehen maksullisesta häätöpalvelusta. Palvelu on vuokranantajalle verovähennyskelpoinen vähemmän toivotuissa tilanteissa. Arvonlisäverottomana tietysti.

Petri_Manninen_Veronablogi

Petri Manninen

Kommentoi Twitterissä @ManninenPetri