Katso-ahdistus on selätettävissä

En ota kantaa tv-lehtien aateliin ainakin joskus kuuluneen Katso-lehden nykyiseen tilaan, vaan haluan lievittää sitä urheiden ihmisten tuskaa, joka saattaa rinnassa puristaa, kun ryhtyy viime tipassa vappuaattona jättämään osakeyhtiön tai taloyhtiön veroilmoitusta sähköisesti.

Siihen nimittäin tarvitaan Katso-tunniste. Tässä kohtaa moni tosiaan hätääntyy ja soittaa meidän puhelinpalveluun tai juoksee päätä pahkaa verotoimistoon. Syntyy ruuhka.

Kannattaa hengitellä rauhassa ja pysyä kotona tai työpaikalla tai mennä puistoon nauttimaan kevätauringosta – kunhan ottaa mukaansa läppärin ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.

Automaation avulla saat Katso-tunnisteen vartissa.

Ihan ensimmäiseksi tosin on hyvä varmistua, että tiedot kaupparekisterissä ovat ajan tasalla, koska tämä nopeuttaa Katso-hakemusten käsittelyä.

Seuraavaksi tunniste perustetaan Katso-palvelussa. Perustamisvaiheessa käyttäjän pitää tunnistautua palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen nimenkirjoitusoikeudet tarkistetaan automaattisesti kaupparekisteristä.

Tällä hetkellä noin 70 % hakemuksista pystytään käsittelemään koneellisesti. Näiden osalta Katso-tunniste on hakijalla lähes saman tien käytössä. Loput 30 % joudutaan käsittelemään virkailijoiden puolesta manuaalisesti, joka tuo tunnisteen saamiseen muutaman päivän viiveen.

TUNNUKSET LUKOSSA, SALASANAT HUKASSA – AHDISTAA!

Kun Katso-tunnusta ei käytä 15 kuukauteen tai salasanan syöttää kolme kertaa väärin tai kertakäyttösalasanat pääsevät loppumaan, tunnus menee lukkoon. Monelle tuttu tilanne, kun tunnuksia käyttää kerran vuodessa.

Tähänkin on lääke: lukkiutunut tunnus avataan kirjautumalla Katso-palvelussa kohdassa Avaa lukkiutunut tunniste.

Käyttäjän henkilöllisyys varmennetaan taas verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen käyttäjä pääsee tulostamaan kertakäyttösalasanalistan ja  arpomaan itselleen uuden salasanan. Nyt tunnus aktivoituu välittömästi ja ilmoittaminen voi jatkua.

YKSITTÄINEN VALTUUTUS VAI HELAHOITO?

Kun luot tunnusta, sinulle tarjoutuu mahdollisuus tehdä muille – kuten kirjanpitäjällesi – valtuutuksia. Näitä ns. valtuutustilanteita on lukemattomia, mikä on ymmärrettävä ahdistuksen lähde sekin.

Jos valtuuttajalla, esimerkiksi sinulla, on Katso-tunnukset, kätevintä on kirjautua Katso-palveluun ja tehdä valtuutus kohdasta ”Uusi valtuutus”.

Tätä varten kannattaa varata tilitoimiston y-tunnus tai kirjanpitäjän oma Katso-käyttäjätunnus valmiiksi, koska valtuutus pitää kohdentaa oikealle yritykselle tai henkilölle.

Oma lukunsa on se, jos yrityksen nimenkirjoittajalla ei ole Katso-tunnistetta eikä hän jostain syystä halua sellaista luoda. Tässä tapauksessa kirjanpitäjän pitää alustaa valtakirja, jonka seurauksena nimenkirjoittaja saa sähköpostin. Siinä on on muun muassa linkki, jonka kautta pääsee vahvistamaan valtuutuksen verkkopankkitunnuksilla.

Mikäli edellä mainituista vinkeistä huolimatta tulee mutkia Katso-matkaan, voit piipahtaa Katso-rekisteröintipisteessä tai soittaa meidän Katso-puhelinpalveluun.

Uskokaa minua, kun sanon, että Katso on kiva asia.

Kun tunnus on aktivoitu, voit aloittaa ilmoitusten antamisen Verohallintoon ja muihin asiointipalveluihin, joita tällä hetkellä on yhteensä 82 kappaletta.

Kommentoi myös Twitterissä @laineans1