Verokarhu kahmii suomalaisten tietoja 100 maasta

rahapurkki

Suomi on sitoutunut keräämään ja lähettämään ympäri maailmaa tietoja muiden maiden kansalaisten Suomessa olevista varoista ja täältä saamista tuloista. Miksi Suomi on tällaista mennyt lupaamaan?

Tietysti siksi, että vaihdossa se saa samat tiedot suomalaisten ulkomailla sijaitsevista varoista ja sieltä saamistaan tuloista. Helsingin Sanomat uutisoikin viime sunnuntaina Verohallinnon laajentuvasta tiedonsaannista.

FATCA, CRS JA DAC2?

Tulo- ja varallisuustietojen vaihto perustuu kolmeen kirjainyhdistelmään eli sopimuksiin, joita Suomi on sitoutunut noudattamaan.

FATCA on Suomen ja Yhdysvaltojen välinen sopimus automaattisesta vuosittain tapahtuvasta tietojenvaihdosta. FATCA edellyttää, että suomalaiset finanssilaitokset tunnistavat, missä maassa heidän asiakkaiden katsotaan verotuksellisesti asuvan. Jonka jälkeen ne ilmoittavat tunnistettujen asiakkaidensa tulo- ja varallisuustietoja Verohallinnolle, joka välittää tiedot eteenpäin.

CRS on OECD:n kehittämä tietojenvaihdon malli. Se on siis kansainvälinen standardi, jossa on sovittu menettelyt ja tietosisältö. CRS on käytännössä vastaavaa tietojenvaihtoa muun maailman kesken kuin se mitä FATCA:n puitteissa harrastetaan Yhdysvaltojen kanssa.

DAC2 puolestaan on direktiivi, jolla toteutetaan CRS:n mukainen tietojenvaihto EU-jäsenvaltioiden välillä.

ULKOMAAN TULOT KANNATTAISI ILMOITTAA

Jatkossa ympäri maailman finanssilaitosten on tutkittava ja tunnistettava asiakkaansa, joita verotetaan ulkomailla, ja raportoitava heistä.

CRS:n osalta ensimmäisen kerran tietoja vaihdetaan niin, että ne koskevat vuotta 2016, jolloin Suomi saa tiedot vuonna 2017. FATCA on jo voimassa, ja suomalaisten finanssilaitosten on pitänyt antaa tietoja ensimmäisen kerran jo vuodelta 2014.

Suomi saa esimerkiksi seuraavia tietoja ulkomaisilta pankeilta:

 • tilin haltijan (tai kontrolloivan henkilön) yksilöintitiedot
 •  tilille maksetut korot ja osingot
 •  omaisuuden myynnistä saadut tulot.

Kuinka paljon tietoa tullaan saamaan? Sitä on vaikea arvioida. Vielä vaikeampi on arvioida, kuinka paljon näistä ulkomaan tuloista on ilmoittamatta Suomessa.

Tehokasta katumista Suomeen ei tullut, mutta nyt, jos jollakin on ilmoittamatta ulkomaantuloja, kannattaa harkita niiden merkitsemistä veroilmoitukselle.

Noin 100 maata on sitoutunut aloittamaan tietojenvaihdon. Tästä linkistä pääsee seuraamaan, mitkä maat ovat mukana CRS:ssä.

Jatka keskustelua twitterissä: @rantalatii

8 Comments on “Verokarhu kahmii suomalaisten tietoja 100 maasta

 1. Kun nyt kerta EU:n sisällä pankit jo ilmoittavat nuo tiedot niin täytyykö niitä erikseen alkaa itse ilmoittelemaan?

  Liked by 1 henkilö

  • Hei ja kiitos kysymyksestä! Kyllä tulot täytyy edelleen ilmoittaa itse veroilmoituksella. En usko, että näitä tietoja saadaan esitäytetylle veroilmoitukselle (ainakaan lähitulevaisuudessa). On myös aina hyvä tarkistaa esitäytetyllä veroilmoituksella olevat tiedot, että ovat varmasti oikein.

   Liked by 1 henkilö

 2. Niin, olisi mielenkiintoista tietää tuleeko verovelvolliselle ylimääräisiä kuluja, jos verottaja saa tietää tämän ulkomaisista sivutuloista muuta kautta kuin häneltä itseltään. Tietääkö kukaan?

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Tietojenvaihtosirkuksessa jokaisella on roolinsa | Verona

 4. Muina seuraamuksina voi pitää myös mahdollista syytettä veropetoksesta ja sen mukana julkista oikeudenkäyntiä. ;)

  Tykkää

 5. Saako suomalainen verottaja tietää tilillä olevan rahamäärän, jos ei ole mitään myyntejä, ei osinkoja tai korkoja? Sain perinnöksi ranskalaiselta ystävältäni rahasumman, joka on Ranskassa käyttelytitillä? Pitääkö sen ilmoittaa Suomen verottajalle?

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: