Verokarhu kahmii suomalaisten tietoja 100 maasta

rahapurkki

Suomi on sitoutunut keräämään ja lähettämään ympäri maailmaa tietoja muiden maiden kansalaisten Suomessa olevista varoista ja täältä saamista tuloista. Miksi Suomi on tällaista mennyt lupaamaan?

Tietysti siksi, että vaihdossa se saa samat tiedot suomalaisten ulkomailla sijaitsevista varoista ja sieltä saamistaan tuloista. Helsingin Sanomat uutisoikin viime sunnuntaina Verohallinnon laajentuvasta tiedonsaannista.

FATCA, CRS JA DAC2?

Tulo- ja varallisuustietojen vaihto perustuu kolmeen kirjainyhdistelmään eli sopimuksiin, joita Suomi on sitoutunut noudattamaan.

FATCA on Suomen ja Yhdysvaltojen välinen sopimus automaattisesta vuosittain tapahtuvasta tietojenvaihdosta. FATCA edellyttää, että suomalaiset finanssilaitokset tunnistavat, missä maassa heidän asiakkaiden katsotaan verotuksellisesti asuvan. Jonka jälkeen ne ilmoittavat tunnistettujen asiakkaidensa tulo- ja varallisuustietoja Verohallinnolle, joka välittää tiedot eteenpäin.

CRS on OECD:n kehittämä tietojenvaihdon malli. Se on siis kansainvälinen standardi, jossa on sovittu menettelyt ja tietosisältö. CRS on käytännössä vastaavaa tietojenvaihtoa muun maailman kesken kuin se mitä FATCA:n puitteissa harrastetaan Yhdysvaltojen kanssa.

DAC2 puolestaan on direktiivi, jolla toteutetaan CRS:n mukainen tietojenvaihto EU-jäsenvaltioiden välillä.

ULKOMAAN TULOT KANNATTAISI ILMOITTAA

Jatkossa ympäri maailman finanssilaitosten on tutkittava ja tunnistettava asiakkaansa, joita verotetaan ulkomailla, ja raportoitava heistä.

CRS:n osalta ensimmäisen kerran tietoja vaihdetaan niin, että ne koskevat vuotta 2016, jolloin Suomi saa tiedot vuonna 2017. FATCA on jo voimassa, ja suomalaisten finanssilaitosten on pitänyt antaa tietoja ensimmäisen kerran jo vuodelta 2014.

Suomi saa esimerkiksi seuraavia tietoja ulkomaisilta pankeilta:

 • tilin haltijan (tai kontrolloivan henkilön) yksilöintitiedot
 •  tilille maksetut korot ja osingot
 •  omaisuuden myynnistä saadut tulot.

Kuinka paljon tietoa tullaan saamaan? Sitä on vaikea arvioida. Vielä vaikeampi on arvioida, kuinka paljon näistä ulkomaan tuloista on ilmoittamatta Suomessa.

Tehokasta katumista Suomeen ei tullut, mutta nyt, jos jollakin on ilmoittamatta ulkomaantuloja, kannattaa harkita niiden merkitsemistä veroilmoitukselle.

Noin 100 maata on sitoutunut aloittamaan tietojenvaihdon. Tästä linkistä pääsee seuraamaan, mitkä maat ovat mukana CRS:ssä.

Jatka keskustelua twitterissä: @rantalatii

9 thoughts on “Verokarhu kahmii suomalaisten tietoja 100 maasta

 1. Kun nyt kerta EU:n sisällä pankit jo ilmoittavat nuo tiedot niin täytyykö niitä erikseen alkaa itse ilmoittelemaan?

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei ja kiitos kysymyksestä! Kyllä tulot täytyy edelleen ilmoittaa itse veroilmoituksella. En usko, että näitä tietoja saadaan esitäytetylle veroilmoitukselle (ainakaan lähitulevaisuudessa). On myös aina hyvä tarkistaa esitäytetyllä veroilmoituksella olevat tiedot, että ovat varmasti oikein.

   Liked by 1 henkilö

 2. Niin, olisi mielenkiintoista tietää tuleeko verovelvolliselle ylimääräisiä kuluja, jos verottaja saa tietää tämän ulkomaisista sivutuloista muuta kautta kuin häneltä itseltään. Tietääkö kukaan?

  Tykkää

  1. Voi tulla. Ilmoittamatta jääneelle tulolle voidaan määrätä veronkorotusta, siksi kannattaa kaikki tulot ilmoittaa veroilmoituksella, vaikka Verohallinto saisi niistä tiedon muutakin kautta.

   Veronkorotuksen määräämisestä on kerrottu tarkemmin ns. yhtenäistämisohjeessa http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Elinkeinoverotus/Yhtenaistamisohjeet/Verohallinnon_yhtenaistamisohjeet_vuodel(39037)#6.2 Veronkorotus henkilöverotuksessa_

   Tykkää

 3. Muina seuraamuksina voi pitää myös mahdollista syytettä veropetoksesta ja sen mukana julkista oikeudenkäyntiä. ;)

  Tykkää

 4. Saako suomalainen verottaja tietää tilillä olevan rahamäärän, jos ei ole mitään myyntejä, ei osinkoja tai korkoja? Sain perinnöksi ranskalaiselta ystävältäni rahasumman, joka on Ranskassa käyttelytitillä? Pitääkö sen ilmoittaa Suomen verottajalle?

  Tykkää

 5. Tämä aihe osui kohdallemme kun asumme täällä Italiassa ja vaimoni tekee veroilmoituksen tänne. Saimme kirjeen verottajalta, menimme papereiden kanssa paikalliseen verotoimistoon, jossa saimme tietää että suomalainen pankki (OP), on luovuttanut tiedot säästötiliemme saldosta Italian verottajalle. Ensikäynnin jälkeen tulimme ulos täysin shokissa koska verotoimiston virkanainen pamautti että joudutte maksamaan sanktiota 3 % tilin summasta koska ette ole tai siis vaimoni ei ole ilmoittanut tätä tiliä vuoden 2016 verotuksessa. Tämähän laki tuli voimaan 2016 lopulla ja olemme ihmeissämme mistä tavallinen kansalainen tietää kaikista direktiiveistä ja niiden vaikutuksesta etc. Lisäksi OP oli ilmoittanut sinne minunkin tilini vaimon piikkiin koska se on molempien nimissä. Toisaalta vaikutti kyllä siltä verotoimiston virkamies ei ollut täysin ajantasalla asiasta koska otimme aikalisän ja menemme sinne vaimon kirjanpitäjän kanssa, joka täällä yleensä hoitaa tällaisia asioista. Eräs mielenkiintoinen piirre oli siinä että kirje Roomasta ei tullut kirjattuna vaikka olisi pitänyt, joten mehän olisimme voineet sanoa myöhemmin sanoa että emme ole koko kirjettä saaneetkaan. Ihmetyttää tällainen yksityisyyttä loukkaava valtioiden toiminta koska OP ei millään tavalla ole ilmoittanut että on antanut tietomme nykyiseen asuinmaahamme.

  WordPress.com / Gravatar.com credentials can be used.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.