Uusia palveluita 24-tunnissa

Totutut tavat innovoida palveluja heitettiin romukoppaan viime viikon lopulla Accenturen järjestämässä Hackathonissa, johon Verohallintokin osallistui. Kolmen päivän aikana villit idea lentelivät yhteensä 24 tunnin ajan, kun Aalto-yliopiston opiskelijat ideoivat julkiselle sektorille palveluita ja konsepteja ratkomaan digitalisaation haasteita. Meidän lisäksi mukana oli Väestörekisterikeskus ja HUS.

Verohallinnon antama haaste ei ollut sen vaikeampi kuin miten loputkin meidän henkilöasiakkaat saadaan asioimaan sähköisesti. Heitä on vain pari miljoonaa.

Viisi opiskelijoista ja kaksi Verohallinnon työntekijöistä koostuvaa tiimiä tarttui haasteeseen. Tiimit olivat saaneet ennakkotehtäväksi tutustua asiakkaisiin ja etsiä benchmarkkeja.

#ENERGIA KATOSSA

Pääsin mukaan coachaamaan näitä innoivointitiimejä ja voin sanoa, että niiden kahden ja puolen päivän aikana, joille 24h Hackathon jakautui, ilmassa oli uskomaton määrä energiaa ja innostusta. Tapahtuman tyyliin sopien ideoiden lisäksi lensivät myös twiitit #pshack16.Verona

Ensimmäisenä päivänä eli torstaina tiimit puristivat kasaan ideat, joita sitten lähdettiin työstämään. Perjantaina post-it laput lentelivät ja energia oli katossa, kun uudet palvelut alkoivat muotoutua.

Ja jotta työ ei olisi ollut liian helppoa, aina parin tunnin välein tiimit esittelivät tuotoksiaan palvelun pääkohdista tiukalla minuutin tai kahden minuutin aikarajauksella eli pitchasivat ideansa. Se on taitolaji: oma myyntipuheeni olisi jäänyt armotta kesken.

Opiskelijoiden luovuus ei rajoittunut pelkkiin palveluihin, vaan saimme myös kuulla viisauden miehestä ja verokortista.

 ”Anna miehelle verokortti ja hän palaa takaisin. Opeta miestä tekemään verokortti verkossa ja et enää näe häntä”

Lauantaina alkoi jo hieman väsymys painaa. Moni oli jäänyt jumiin yksityiskohtiin ja turhautuneisuutta alkoi tihkua. Työt lähtivät kuitenkin uuteen lentoon, kun muistutettiin, että pienimmät yksityiskohdat voidaan jättää toteutuksen päänvaivaksi.

JOURNEY MAP, CONCEPT POSTER, BLUEPRINT

Mukana Hackathonissa oli palvelumuotoilun ja designin ammattilaisia jakamassa viisauksiaan innovoinnista sekä ohjaamassa tiimien työskentelyä. Tällaiselle kehittämistehtävissä työskentelevälle virkamiehelle oli erityisen kiinnostavaa nähdä metodit, joilla tiimit ohjattiin luomaan ideasta toteutuskelpoinen uusi palvelu. Ja hämmästyttävää oli nähdä miten lyhyessä ajassa tiimeiltä saatiin puristettua varsin pitkälle vietyjä tuotoksia protoineen.

Olen varma, että tämän myötä omalle työpöydälle siirtyy uusia tapoja pyörittää ideoita –   Hackathonin aikaan saama innostus ei jää ohimeneväksi.

UUDEN ROVION SYNTYSIJOILLA?

Julkisten Palvelujen Hackathon huipentuu huhtikuussa, kun opiskelijatiimit esittelevät työnsä ja joukosta valitaan voittajatiimi. Se pääse esittelemään ideansa 17. toukokuuta ValtioExpossa. Ja mitä parasta: idea pääsee toteutukseen.

Kenties voittajatiimin opiskelijat yltävät siihen mihin Rovio.

Hackaton-tapahtuman päätti yllättäen paikalle saapunut Peter Vesterbacka. Insipiraatiopuheessaan hän kertoi, että Rovio sai alkunsa kolmen opiskelijan ideasta vastaavanlaisessa tapahtumassa.

Tiedä vaikka joskus kerrotaan, että maailmaa mullistanut palvelu sai alkunsa vuoden 2016 Julkisten Palvelujen Hackathonissa.

Kommentoi Twitterissä @katja_sene

P.s. Verohallinnon kisaajat pääsivät muuten MTV:n uutisiin asti.