Sinun ja 4 699 268 muun verokortit ovat perillä

Yksi Verohallinnon suurista urakoista on taas takana. Sinä ja noin 4,7 miljoonaa suomalaista saitte vuodenvaihteessa vuoden 2016 verokortin. Osa asiakkaista joutuu odottamaan omaansa viikon 2 loppuun, muttei heilläkään ole kiire. Uusi verokortti on voimassa vasta helmikuun alusta.

Jotta verokortit ovat perillä hyvissä ajoin, painokoneet käynnistetään jo joulukuun alkupuolella. Ne ruksuttavat uunituoreita verokortteja 20 päivää ja viimeinen saadaan masiinasta ulos jouluaatonaattona. Verokorttien teko ja jakelu osuvat pahimpaan jouluruuhkaan, joten niiden perille saaminen oikeaan aikaan on haastavaa. Tähän mennessä ne on kuitenkin saatu kiikutettua perille juuri sopivasti.

Palkansaajat (3 187 442 henkilöä) saavat varsinaisen verokortin, kun taas eläkeläisille (yli 1 500 000 henkilöä) jaetaan postitse pelkkä selvitys veroprosentista ja sen perusteista. Eläkkeensaajien veroprosenttitiedot kun matkaavat eläkeyhtiöille pääosin sähköisen tiedon valtatietä pitkin.

Eikä postitettavan paperin määrä tähän lopu! Kaikille ensimmäistä kertaa verokortin automaattisesti saaville lisätään mukaan kirje, jossa kerrotaan tärkeää asiaa verokortista ja sen käytöstä. Tällä kertaa sellaisen saivat kaikki vuonna 2 000 syntyneet, joita on lähes 57 000.

KUINKA VOIN AUTTAA VÄHÄN MYÖHEMMIN?

Kun lähes viisi miljoonaa verokorttia on saatu matkaan, alkaa Verohallinnon asiakaspalvelussa vuoden kiireisin sesonki. Kotiin tulevan veroprosentin pohjana olevat tiedot ovat pahimmillaan lähes kaksi vuotta vanhoja ja elämäntilanteet sekä tulot muuttuneet.

Verokortteihin tehdään vuosittain 1,8 miljoonaa muutosta ja suurin osa niistä vuoden viimeisinä päivinä ja tammikuussa. Vuonna 2015 yli puolet muutoksista tehtiin osoitteessa vero.fi/verokortti. Verkossa muutettiin siis yli 934 000 verokorttia, mikä  on noin 65 000 verokorttia edellisvuotta enemmän. Vuoden aikana verkossa tehdyistä korteista noin 647 000 oli saman tien käytössä, koska niiden tekijät valitsivat tulostusmahdollisuuden. Verokortin voi myös postittaa verkkopalvelusta haluamaansa osoitteeseen.

Puhelimeen verokorttiasioissa tarttui noin 25 prosenttia uuden verokortin tarvitsijoista ja verotoimistoon suuntasi piirun verran harvempi kuin joka neljäs. Vaikka puhelin- ja käyntiasiointi on vähentynyt muutaman vuoden takaisesta roimasti, tammikuussa puhelin soi ja ovi käy silti tiuhaan. Siksi Verohallinto suosittelee tekemään kiireettömät muutokset vähän myöhemmin.

PAPERINEN VEROKORTTI SIIRTYY HISTORIAAN?

Jättimäinen postitusurakka menee osin hukkaan. Moni joutuu joka tapauksessa muuttamaan automaattisesti tulevaa korttia. Useat työnantajat saavat työntekijöidensä prosentit suoraan sähköisesti Verohallinnosta, eikä Kelakaan yleensä tarvitse tukia varten paperista verokorttia. Sitä paitsi osa asiakkaista ei haluaisi enää vastaanottaa veroprosenttitietoja paperilla, vaan pelkkä sähköinen tieto riittäisi vallan hyvin.

Verottaja onkin jo pidempään kuumeisesti miettinyt, mitä asialle voisi tehdä. Jos kaikki menee nappiin, ei posteljoonin tarvitse enää kauan kuskata verokorttia kaikille. Jossain vaiheessa voit – jos haluat – käydä nappaamassa myös alkuperäisen verokortin verkosta silloin, kun sinulle sopii.

Jos verokortin tilaaminen verkossa ei ole tuttua puuhaa, ehdit vielä Pop up verokortti -tapahtumiin, joita järjestetään ympäri Suomea tammikuussa.

Kommentoi Twitterissä @harrietmallenius