Maahanmuuttajien palvelua kehitetään kasvavan tarpeen vuoksi

Mikä on verokortti ja miksi postin mukana tulee paperi, jossa lukee veroilmoitus? Uuden kotimaan verotus voi olla täysin uusi kokemus.

Maahanmuuttajat tarvitsevat kipeästi räätälöityä ohjausta Suomen verotuksesta. Tavoitteenamme on, että maahanmuuttajat voisivat veroasioiden puolesta siirtyä työelämään jouhevasti. Tätä varten meidän pitää tarjota helposti ymmärrettävää perustietoa Suomen verotusjärjestelmästä.

Ohjausmateriaalia on tuotettu jo monella rintamalla. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on oma maahanmuuttajille suunnattu sivusto Infopankki, joka on tehty valtakunnallisiin tarpeisiin. Sivuston erityinen vahvuus maahanmuuttajien näkökulmasta on sen 12 kieliversiota. Verotuksen osuutta Infopankissa ollaan parhaillaan päivittämässä.

YMMÄRRYS SUOMEN VEROTUKSESTA HYVIN KIRJAVAA

Kartoittaakseni maahanmuuttajien palvelutarpeita kysyin Verohallinnon englanninkieliseen Tax Service  -numeroon vastaavien asiakaspalvelijoiden kokemuksia.  Asiakaspalvelijat kertoivat, että asiakkaiden ymmärrys Suomen verotuksesta vaihtelee laidasta laitaan. Toiset ovat yllättävän hyvin perillä monimutkaisesta verotussysteemistämme, mutta monelle verotus on kovin kimuranttia.

Usein lähdetään liikkeelle siis ihan perusteista: miksi veroja maksetaan ja miten veroprosentti määräytyy.  Lisähaastetta keskusteluihin tuo mukaan yhteisen kielen löytäminen: asiakkaat, joiden äidinkieli ei ole englanti, eivät yleensä ymmärrä verotustermejä englanniksi. Keskustelu kääntyykin nopeasti finglish-tyyppiseksi sekakieleksi, jossa viljellään tuttuja kotimaisia termejä kuten toiminimi, alijäämähyvitys tai hallintaoikeus.

Kun termit on taklattu, on englanninkielinen tax.fi -sivustomme ollut monelle positiivinen yllätys. Englanninkielinen versio tyhjästä esitäytetystä veroilmoituksesta ohjeineen on asiakaspalvelijoiden mukaan kovassa käytössä.

Englanniksi voi verkossa hoitaa verokortin tilaamisen ja tilinumeron ilmoittamisen, mutta vielä löytyy kehitettävääkin. Sähköisten palveluiden käyttöä hankaloittaa esimerkiksi tunnistautuminen, sillä kaikilla maahanmuuttajilla ei ole käytössään verkkopankkitunnuksia.

OULUSSA YHTEISTYÖTÄ MONIKULTTUURIKESKUKSEN KANSSA

Oulun seudulla on tehty yhteistyötä Monikulttuurisuuskeskus Villa Victorin kanssa jo useamman vuoden ajan. Villa Victor tarjoaa kaikille maahanmuuttajille alkuvaiheen ohjaus- ja neuvontapalveluja. Palveluja tarjotaan kaikille kuntalaisille eli oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille, joilla on tarkoitus kotoutua Suomeen ja työskennellä ja asua Suomessa. Kotouttamiskoulutuksen osana maahanmuuttajille kerrotaan myös verotusasioista.

Verohallinnon ennakoivan ohjauksen tiimi on vieraillut Villa Victorissa kertomassa Suomen henkilöverotuksesta. Kuulijoina on ollut oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia tulkkeineen. Infossa on käyty läpi, mitä verorahoilla kustannetaan, mistä veroja kertyy ja miten veroasioita Suomessa hoidetaan.

Ensi vuoden aikana tavoitteenamme on kehittää omaa kotoutumista tukevaa palveluprosessiamme. Panostamme myös selkeisiin esitysmateriaaleihin, joiden avulla Suomen verotukseen on helpompi perehtyä.  Toiveenamme on, että maahanmuuttajat kokevat Verohallinnon helposti lähestyttäväksi ja ohjaavaksi viranomaiseksi.

 

 

 

One thought on “Maahanmuuttajien palvelua kehitetään kasvavan tarpeen vuoksi

Kommentointi on suljettu.