Vihjetietojen turhautuneet tunteet

Verohallinto on saanut vajaassa vuodessa nettilomakkeen välityksellä 7.800 verovilppivihjettä. Vihjeiden antajien tuntemukset saattavat käydä kuumina.  Eräässä elokuussa tulleessa vihjeessä kerrotaan seuraavaa:

”Nimimerkillä oleva henkilö myy lähinnä kuvia Huuto.net-huutokaupassa. Suurin osa myynneistä ei kuitenkaan ole huutokauppaa vaan ”Osta heti” -myyntiä. Henkilö on rekisteröitynyt palveluun yksityishenkilönä ja kantaa ”Tehomyyjä”-statusta. Käyttäjän profiilin asiakaspalautteesta katsottaessa ”Positiivisia palautteita” henkilö on myynyt kuvia ja tuotteita n. 30.000 eurolla, ellei enemmänkin edestä. Käsittääkseni Suomessa ei ole mahdollista harjoittaa täysin alv-vapaata liiketoimintaa.

Myymme kuvien tulostepalvelua ja olen ilmoittanut tästä jo kuusi kuukautta sitten teille. Tällainen veroton myynti polkuhintaan heikentää liiketoimintaamme. Me maksamme joka kuukausi alv:n ja muita maksuja mitä yritystoiminnasta tulee. Saako tälle kilpailua heikentävälle myynnille jo viimein stopin, kun tämä jo oikeasti vaikuttaa myyntiimme? Tämä on jo kolmas ilmoitus ja seuraavaksi laitan oikeusasiamiehelle postia, että verovirasto ei hoida hommiaan ja harmaa talous saa rehottaa, vaikka siitä on ilmoitettu kolme kertaa.”

Yllä oleva kansalaisen lähestymien kuvaa hyvin niitä äkäisiä, välillä jopa raivoisia tuntemuksia, joita harmaa talous nostaa pintaan. Suomalainen on valmis maksamaan veronsa, jos naapuri tai kilpailijakin maksaa omansa.

Harmaa talous koetaan erityisen kirotuksi ilmiöksi, jos samalla alalla toimiva kilpaileva myyjä tavoittelee kilpailuetua välttelemällä kepulikonstein verotuksellisia velvoitteita.

TUTKIMATTA EI HUTKITA

Vihjeessä tulee myös hyvin esille rehellisesti toimivien yrittäjien voimattomuuden tunne tällaisissa tilanteissa. Tässäkin esimerkissä vihjetiedon antaja kokee, että Verohallinto ei ole palokuntaperiaatteella puuttunut asiaan.

On hyvä muistaa, että Verohallinnossa vihjeen asiasisältö analysoidaan aina huolella, ja on tärkeää, ettemme syyllisty ylilyönteihin selvittelyn yhteydessä.

Asian selvittämisessä käytämme tapauskohtaisesti valittuja keinoja. Niihin kuuluvat esimerkiksi rahaliikenteen selvittäminen pankeista, tiedustelut liikekumppaneille ja rakennustyömaista kerättyjen tietojen vertaaminen vihjetietoon. Kartoitamme tulojen lisäksi mahdolliset toimintaan kohdistuvat menot. Erotus on verotettavaa tuloa.

Emme kuitenkaan voi kertoa, mitä valvontatoimenpiteitä yksittäiseen asiakkaaseen on kohdistettu ja miten toimenpiteiden pitäisi näkyä ulospäin.

KUKA ON MYYJÄ?

Vihjetietoesimerkkimme tuo lisäksi hyvin esille ajallemme tyypillistä aggressiivista toimintatapaa hankkia, myydä ja markkinoida palveluja tai tavaroita netissä. Myyjä voi olla Suomessa ja ostaja Intiassa tai päinvastoin. Siinä hötäkässä velvoitteet voivat unohtua.

Vihjeiden yhteydessä olemme myös havainneet, että kokonaiset toimialat ovat siirtyneet pääosin nettiin. Tämä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet harjoittaa pienellä alkupääomalla pitkälle erikoistunutta myyntiä maailmanlaajuisesti.

On ilmeistä, että nettikaupan helppous ja valvonnan ainakin näennäinen vähäisyys houkuttavat toimimaan harmaan talouden yrittäjänä.  Asettaisin vastuuta ostajalle.

Oletko nettikaupasta ostaessasi muistanut tarkistaa, millaisen kuitin sait? Onko myyjä rekisteröitynyt elinkeinonharjoittajaksi? Ostitko tavaraa halvalla ”hämäräkauppiaalta”?

Ostajien ja myös Verohallinnon hankaluutena on ammattimaisten myyjien tunnistaminen, kauppapaikoilla kun käytetään nimimerkkiä. Mekin joudumme sivuston ylläpitäjältä erikseen selvittämään myyjän nimen.

TULE, VEROTTAJA, TUOMARIKSI!

Suuresta vihjeiden määrästä huolimatta emme juurikaan saa kiusaamistarkoituksessa tehtyjä vihjeitä, vaikka somekeskusteluissa monesti niin luullaan. Yllättävää kuitenkin on, että Verohallinnon toivotaan monessa vihjeessä selvittävän sopimuskiistan tosiasioita ja toimivan jopa sovittelijana osapuolten välillä.

Henkilö voi esittää toiveita sovittelijan roolista, vaikka hänellä on tiedossa, että asia ei kuulu Verohallinnon tehtäviin tai toimivaltaan.

Sopimuskiistoissa toisena osapuolena saattaa olla entinen puoliso tai yhä useammin ulkomainen yritys tai yrittäjä. Myönnettävä on, että toiveen esittäjien taka-ajatuksena on, että viranomainen tukisi vihjeen esittäjän omia näkemyksiä.

Olen toki otettu, että meidät halutaan kiistoja selvittämään, mutta me täällä Verohallinnossa pysyttelemme kaukana sopimusriidoista. Niitä varten on olemassa oikeuslaitos.

Meidän osaaminen on verotuksen toimittamisessa.

6 thoughts on “Vihjetietojen turhautuneet tunteet

 1. Alle 1% ostajista on niin valveutuneita että jättävät ostamatta jos myyjä näyttää ammattimaiselle mutta (oston jälkeen saadussa) kuitissa ei alvia eroteltu? 2% voi lähettää sen johdosta verottajalle vihjeen, johon oletettaisiin jotakin reagointia? Mitä tapahtuu yhteiskunnan rahoitukselle kun sekä ostot että palkat voidaan helposti ryhtyä välittämään anonyymisti ja veroparatiiseja hyväksikäyttäen? Verottaja voisi olla keskustelussa aktiivisempi? Sertifioida suomessa käytettäväksi sallittuja palveluita jotka pitävät rajapinnat auki myös yhteiskunnan toimijoihin? Muutos voi olla nopeakin.

  Tykkää

  1. Internetissä tapahtuvan palveluiden ja tavaroiden myynti on verotuksellisesti uusi haaste niin Suomen kuin muidenkin maiden verohallinnolle. Onkin tärkeää, että kehitämme tapoja helpottaa niin myyjien kuin maksajien oikein toimimista. Samanaikaisesti toki kehitämme verovalvontaa netissä. Valvonnassa on erityisen tärkeää jatkuvasti kehittää kansainvälistä tietojenvaihtoa, jossa monilta osin on koko ajan päästy eteenpäin. Tietoja saadaan aiempaa useammin veroparatiiseiksi luokitelluista valtioista tai tiukan pankkisalaisuuden piirissä olleista valtioista.

   Tykkää

 2. Kävin ostamassa sälekaihtimen kääntäjän. Myyjä oli omistaja ja sanoi 9.90€ maksavasta tuotteesta, että ottaa rahan käteen..en maksa veroa asiakaan alle kympin ostoksista..Mietin, montakohan ” alle” kympin ostosta tehdään viikossa ja kuukaudessa. Tai hieroja, jolla ei ole kassaa ensinkään. Kaikki palkkiot ilman kuittia povitaskuun. Tai kylpyhuoneen urakoitsija. Lähtöhinta työlle tehdään aina ensin pimeenä työnä ja pyytäessä saa arvion verollisena työnä. Samoin sähkötöissä jne..Nämä nyt esimerkkinä Porin seudulta

  Tykkää

  1. Vihjetiedoissa toistuva aihe on tavaroiden ja palveluiden myynti kuluttajille. Yksittäisen myyntitapahtuman euromäärä on yleensä pieni. Ostajalle on usein jäänyt tunne, että myyjä ei kaikilta osin hoida velvoitteitaan. Tällaisissa tapauksissa on myös tärkeää, että Verohallinto ensisijaisesti ohjaa yrittäjää toimimaan oikein. Tarvittaessa väärin toimivaan yrittäjään kohdistetaan oikein mitoitettuja valvontatoimenpiteitä

   Tykkää

 3. Kyllä tämä on mahtavaa tämä ignotito ilmoittelu! Aion tässä ”käräyttää” kaikki yrittäjä kilpailijani niin on hetki aikaa painaa enemmän itselle. Suomi ok ihan mahtava!!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.