Omena, päärynä ja verotustietojen julkisuus

Tuoreessa muistissa on parin viikon takainen suuri veropäivä eli verotietoisen julkistaminen, josta kollegani, armoitettu poplarimies Petri Manninen, kirjoitti ansioituneesti. Koska aihe mielestäni on sen verran tärkeä, mediajulkisuudellakin mitattuna, haluan sanoa vielä sanasen.

Kun Verohallinto aina marraskuun alussa julkaisee verotustietoja, käydään tietojen pohjalta vilkasta keskustelua verotuksen ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta. Keskustelussa pitäisi muistaa, että verotustiedoista julkisia on vain osa ja että verojärjestelmä on kokonaisuus.

OMENA + PÄÄRYNÄ = HEDELMÄ?

Julkisessa keskustelussa pitäisi vertailla vain vertailukelpoisia tietoja. Esimerkiksi palkkaverotuksen kehitystä tai yrityskauppojen aiheuttamien isojen luovutusvoittojen määrää eri vuosina. Sen sijaan yksittäisten henkilöiden vaurauden mittarina tiedot eivät ole kovinkaan käyttökelpoisia.

Vertailuasetelman voi rinnastaa hedelmätarhaukseen: Jos viljelijä kasvattaa sekä omenoita että päärynöitä, voiko kypsien omenien määrästä tehdä päätelmiä koko hedelmäsadosta?

MIKÄ ON VERTAILUKELPOISTA?

Ansiotulojen vertailuissa on pitkälti kysymys palkkatulojen listauksista. Palkkatulo verotetaan pääsääntöisesti samatahtisesti tehdyn työn kanssa. Vuosittainen tulojen heittely ja mahdollisuus valita verotuksen ajankohta on rajallista.

Kuitenkin esimerkiksi avainhenkilöiden palkitsemisjärjestelmissä on tuloja, jotka voivat realisoitua jonain vuonna huomattavasti suurempina kuin toisena vuonna.

Yritys- ja pääomatuloissa tietojen vertailu on vielä vaikeampaa. Esimerkiksi osinkotulojen verotus perustuu yhtiön ja omistajan verojen yhteensovittamiseen. Osa tulosta on verotettu jo aiemmin ja osinko ei kokonaisuudessaan ole veronalaista. Varsinainen tulo voi siis olla veronalaista tuloa suurempi, mutta tulosta on jo aiemmin voitu maksaa veroa. Kansainvälisissä tuloissa ja erilaisissa verotuissa tai sijoitusvälineissä läpinäkyvyys heikkenee entisestään.

Julkisten verotietojen perusteella on mahdotonta muodostaa ehjää kokonaiskuvaa. Siksi keskustelussa kannattaisi pitää mielessä, että sadosta kannattaa tehdä reilusti hedelmäsalaatti, sillä sakeaa omenahilloa siitä ei saa.

Jätä kommentti